Termen cautat

Testul cuprului in plasma si urina


Autor: george

DESCRIERE TEST

Cuprul este un mineral regasit in natura intr-o gama foarte larga de alimente precum legume, nuci, cereale, fructe precum avocado, scoici si carne (cu precadere organele animale ca ficatul) si in cantitati destul de mici chiar in apa potabila.

In organismul uman cuprul joaca un rol foarte important in multe dintre procese care au loc la nivel celular. Acesta intra in componenta multor enzime, dar incidenta cea mai mare este inregistrata in cazul ceruloplasminei care transporta aproximativ 70% din cantitatea totala a cuprului seric.

Acest mineral ajuta la reglarea expresiei genelor, a functiei mitocondriale/metabolism celular, formarea tesuturilor de legatura, dar si la absorbtia, stocarea si metabolizarea fierului.

Testul pentru stabilirea nivelului de cupru in organism este cerut in cazul in care doctorul suspecteaza dezvoltarea bolii Wilson. In acest sens pot fi efectuate si teste complementare precum analiza cuprului seric total, analiza cuprului seric nelegat, si chiar analiza ceruloplasminei. Daca rezultatele acestor teste sunt irelevante sau exista dubii in privinta lor, este recomandata efectuarea analizei de urina cu prelevarea unei mostre pe parcursul a 24 de ore, prin care va fi testata cantitatea de cupru eliminata pe durata unei zile. De asemenea, acest test poate fi completat si de analizarea cuprului hepatic (test ce va evalua cantitatea de cupru stocat in organism). Pentru eficientizarea diagnosticarii bolii Wilson, poate fi efectuat si un test genetic prin care se doreste depistarea eventualelor mutatii ale genei ATP7B, care are drept consecinta scaderea functiei de transport si de excretie biliara a cuprului.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general testele pentru stabilirea nivelului de cupru in organism sunt realizate impreuna cu testul pentru ceruloplasmina cand un pacient prezinta semne si simptome specifice bolii Wilson, un nivel anormal al cuprului sau toxiinfectii cu acest mineral, manifestate prin anemie, stari de voma si dureri abdominale, galbinarie, stari de oboseala, schimbari comportamentale, convulsii, dificultati in ceea ce priveste mersul sau inghititul si distonie. Distonia este o contracie involuntara si dureroasa in urma careia o parte a corpului sau intreg corpul intepeneste intr-o pozitie anormala.

PREGATIRE PACIENT

Analiza sange:
Procedura pentru stabilirea nivelului de cupru in organism urmeaza pasii unei analize simple a sangelui, si prin urmare nu necesita pregatiri speciale. Este foarte important insa sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta presupune sau nu prescrierea unei retete.

Analiza urina:
Testul se va desfasura pe o perioada de 24 de ore; in tot acest timp veti colecta toate emisiunile de urina, mai putin prima emisiune (dimineata cand va treziti urinati, dar nu colectati aceasta mostra; incepeti colectarea de urina pentru toate emisiunile de pe parcursul urmatoarelor 24 de ore). Aveti grija sa va mentineti hidratati pe parcursul testului.

CUM SE FACE TESTUL?

Analiza sange:
Proba pentru stabilirea nivelului de cupru in organism este asemanatoare oricarei alte analize a sangelui. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

Analiza urina:
Testul pentru stabilirea nivelului de cupru se efectueaza pe o proba de urina colectata in decursul a 24 de ore. Cand urinati in prima zi de colectare, trebuie sa va goliti complet vezica - dar nu colectati aceasta urina, ci urmatoarele urinari. Notati-va ora la care ati urinat pentru a marca inceperea celor 24 de ore pentru colectare. In urmatoarele 24 de ore, colectati toata urina. Medicul va va pune la dispozitie in prealabil un recipient de volum mai mare, circa 4 litri. Recipientul contine o cantitate mica de conservant. Urinati intr-un recipient mic si curat iar apoi turnati urina in recipientul mare. Nu atingeti interiorul recipientului. Pastrati recipientul la frigider timp de 24 de ore. Goliti-va vezica pentru ultima data la sfarsitul perioadei de colectare. Turnati si aceasta urina in recipientul de 4 litri. Este important sa nu contaminati proba de urina cu hartie igienica, par pubian, fecale, sange menstrual sau alte materii.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Analiza sange:
Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

Analiza urina:
Testul pentru stabilirea nivelului de cupru in ruina nu prezinta nici un fel de risc, si nici nu implica durere. Este posibil sa vi se para putin incomod sa colectati de fiecare data cate o mostra de urina prin metoda pe care am descris-o deja.

RISCURI

Analiza sange:
Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

Analiza urina:
Asa cum am mentionat aceasta metoda nu implica riscuri si nici durere. Singurul inconvenient este riscul de a nu fi atent in momentul strangerii probelor de urina, si acest lucru sa nu se petreaca intr-un mod cat mai igienic posibil.

REZULTATE

Rezultatele testului variaza in functie de varsta, sex si de modalitatea de testare a cuprului. In functie de aceste criterii pe fisa de rezultate vor fi cuprinse o multitudine de valori. Este foarte important sa stiti si ca aceste rezultate sunt cel mai adesea interpretate intr-un anumit context, ceea ce inseamna ca vor fi comparate cu rezultatele nivelului de ceruloplasmina din organism. Interpretarea rezultatelor este cu atat mai mult ingreunata de faptul ca ceruloplasmina este un reactant de faza acuta (ceea ce inseamna ca nivelul acesteia creste de fiecare dat cand in organism apar inflamatii sau infectii severe).

In cazul in care organismul a dezvoltat boala Wilson, rezultatele testelor vor indica valori mici ale concentratiei de cupru in sange si valori mari ale nivelului de cupru in urina, un nivel scazut al ceruloplasminei si un nivel ridicat al concentratiei de cupru hepatic. Boala Wilson este o afectiune genetica manifestata prin incapacitatea organismului de a elimina cuprul, care sfarseste prin a se depune la nivelul organelor. Aceasta boala poate avea consecinte grave asupra organismului, precum cedarea ficatului sau leziuni neurologice. Alte boli si afectiuni care pot conduce la un nivel marit al cuprului in organism sunt: obstructie biliara, contaminarea cu solutie de dializa (cu precadere la pacientii care primesc hemodializa pentru blocaj renal), ciroza indiana a copilariei, sau toxicoza cuprica idiopatica. In plus medicanete precum fenobarbital si carbamazepina pot conduce la cresterea nivelului de cupru din organism.

Un nivel al cuprului sub media normala poate fi intalnit la nou-nascutii subponderali si prematuri, la cei la sufera de diaree prelungita si malnutritie, la cei hraniti cu precadere cu lapte de vaca (acesta are un nivel de cupru foarte scazut), la persoanele care prezinta sindromul de malnutritie (incluzand boala celiac, sindromul de ansa intestinala scurta), fibroza cistica, dar si la personele in varsta sau la cele care primesc nutritie parenterala totala intravenoasa.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Exista cateva medicamente precum antacizii, antipsihoticele, nifedipina, anticonceptionale orale, etambutol, sau penicilamina care pot sa influenteze rezultatele testului. De aceea este indicat sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete.

ALTE INFORMATII

Nivelul total de cupru seric este destul de scazut, urmand sa creasca in decursul primilor ani de viata pana la un punct superior. Dupa aceea in organism este inregistrata o noua scadere a nivelului de cupru pana la stabilizare.

Comentarii

buna ziua am facut urmatorul test,as dori o parere                                                                                   

ceruloplasmina in ser 243

cupru total in ser 877

cupru in urina 10,0

Buna ziua as dori si eu o parerea unui specialist, va rog.

Am urmatoarele rezultate la analize :

-TGP 46 U/L <41

- Colesterol total 238

- Coeficientul de saturatie al transferiei 11,5       normal- 15-45

- Ceruloplasmina 25 mg/dL   normal 20-60

-Cupru in urina de 24 h 174,5 micrograme/24h       normal 10-60

- Cu/creat 91.1 g/g creatinir < 50

- Tstul oftalmologic efectuat , nu am acel inel ...

VA MULTUMESC !!!!

Buna ziua,

Am facut urmatoarele analize si au rezultat urmatoarele valkori:

ceruloplasmina 62UI/mL fata de 70-125 UI/mL

                       13.3 MG% fata de 15-35 mg%

Cupru seric 67 fara de 70-140microg/100ml

Curpu urinar 53 fata de 15-70 microg/24h

TGP  66 fata de <55

TGO 32 FATA DE <34

GGT 89 fata de <64

Puteti sa-mi spuneti daca exista suspiciune de boala Wilson?Ce alte analize mai trebuiesc facute pentru a putea diagnostica cu precizie acest diagnostic?

Cornel.

In primul rand valorile normale variaza de la un laborator la altul (in functie de reactivi ), dar am sa incerc sa raportez la valorile cunoscute: ceruloplasmina este scazuta suficient cat sa se poata afirma boala Wilson ( se considera b. Wilson cand ceruloplasmina este sub 15 mg%), cupru seric este scazut, cupru urinar este crescut. Este posibil sa fie boala Wilson dar stabilirea diagnosticului trebuie asociata cu semnele clinice prezente. Multa sanatate!

ce parere aveti,credeti ca analizele poATE AVEA LEGATURA CU BOALA WILSON ?

Ceruloplasmina=60 UI/ml sau 13 mg%;

Cu seric=62 microg/100 ml,

 Cu urinar=72 microg/24h

TGP este crescut ( arata cel ma frecvent afectare hepatica), colesterolul este crescut, coeficientul de saturatie al transferinei este scazut ( se asociaza cu prezenta anemiei feriprive sau anemia din infectii si boli cronice), cresterea nivelului urinar al Cu (se poate intalni in sindromul Menkes;intoxicatia acuta si cronica cu cupru; boala Wilson). Va recomand sa va adresati medicului pentru stabilirea corecta a diagnosticului si tratamentului corespunzator. Multa sanatate!

In caz de boala Wilson rezultatele testelor vor indica valori mici ale concentratiei de cupru in sange si valori mari ale nivelului de cupru in urina, un nivel scazut al ceruloplasminei , iar in cazul dvs. cupru urinar este normal. Interpretarea rezultatelor tb facuta coreland analizele de laborator cu examenul clinic si alte examene ( oftalmologic). Multa sanatate!