Termen cautat

Testul de determinare a pH-ului esofagian


Autor: george

DESCRIERE TEST

In cazurile in care diagnosticarea GERD este dificila, medicul poate masura nivelul de acid din interiorul esofagului printr-un test pH. Masurarea pH monitorireaza nivelul de aciditate la nivelul esofagului si simptomele din timpul meselor, activitatii si somnului. Noua tehnica de monitorizare pe termen lung a pH-ului a imbunatatit stabilirea diagnosticului in acest domeniu. Acest test se efectueaza pentru a masura cantitatea de acid regurgitata de stomac la nivelul esofagului.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul de determinare a pH-ului esofagian este utilizat pentru stabilirea efectelor bolii de reflux gastro-esofagian, pentru a determina eficienta medicamentelor administrate pentru prevenirea refluxului de acid gastric si prentru a determina daca episoadele de reflux gastric determina dureri in piept. In plus, acest test este util pentru a stabili daca acidul gastric ajunge pana la nivelul faringelui (zona inferioara a gatului) fapt ce cauzeaza simptome precum tuse, raguseala si amigdalita.

PREGATIRE PACIENT

Efectuarea acestui test nu necesita nici o pregatire speciala, pacientul putand chiar sa isi desfasoare activitatile zilnice in mod normal.

CUM SE FACE TESTUL?

Tehnica se bazeaza pe determinarea pH-ului esofagian cu ajutorul unui electrod de pH care efectueaza masuratori la diferite nivele. Determinarea pH-ului se poate realiza pe-o durata fixa de timp sau in sistem de monitorizare Holter ( 24 ore).
Determinarea pH-ului esofagian se efectueaza prin introducerea intr-o nara a unui cateter subtire, pana in esofag in timp ce pacientul inghite. Capatul cateterului este dotat cu un senzor care inregistreaza nivelul de aciditate. Senzorul este pozitionat in esofag exact deasupra sfincterului esofagian, o zona a muschiului esogafian care se gaseste la jonctiunea intre esofag si stomac (are rol in oprirea refluxului de acid din stomac inapoi in esofag). Pozitionat astfel, senzorul inregistreaza fiecare reflux de acid deoarece cateterul introdus in nas este conectat la un aparat.
Pacientul se intoarce acasa purtand cateterul si aparatul care inregistreaza datele furnizate de acesta, si se intoarce a doua zi pentru a-i fi indepartat. In timpul celor 24 de ore cat se efectueaza procedura, pacientul isi poate continua activitatile zilnice (poate manca, dormi, lucra). Dupa indepartarea cateterului, aparatul este cuplat la un computer pentru strangerea si analizarea datelor inregistrate.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientul poate simti disconfort in timpul introducerii cateterului. Multi pacienti aleg sa nu se intoarca la serviciu in timpul efectuarii investigatiei deoarece se pot simti jenati.

RISCURI

Nu exista nici un risc major pentru pacient in timpul efectuarii acestui test.

REZULTATE

Se considera prezenta refluxului acid atunci cand pH-ul este sub 4.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Pentru a fi interpretate corect rezultatele, pacientul trebuie sa apeleze la medicul specialist.

ALTE INFORMATII

pH-metria esofagiana este folosit inca de la sfarsitul anilor 60 si are valoare deosebita in documentarea refluxului esofagian.

Comentarii