Termen cautat

Testul de inclinare (cu masa inclinata)


DESCRIERE TEST

Testul de inclinare reprezinta un test destul de simplu, foarte informativ, care nici nu costa mult si poate sa detecteze care sunt cauzele lesinului. Testul presupune ca un pacient sa fie asezat pe o masa care, ulterior, se va inclina in sus. Initial, masa va fi in pozitie orizontala, dupa care se va inclina la diferite grade, pana va ajunge, in final, in pozitie verticala.

Pe parcursul acestui test, pacientului i se va monitoriza pulsul, tensiunea sangele si simptomele prezente.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul acesta a fost creat in vederea identificarii a uneia dintre cele mai obisnuite si frecvente cauze ale ametelii si lesinului si anume hipotensiunea posturala.

Testul cu masa inclinata se mai efectueaza in cazul in care s-a demonstrat ca o afectiune de la nivelul inimii nu este cea responsabila pentru survenirea lesinului.

HIpotensiunea posturala este considerata ca fiind imposibilitatea sistemului nervos autonom (care este reprezentat de acea parte a sistemului nervos care controleaza toate activitatile vitale ce sunt involuntare, cum sunt, de pilda, bataile inimii) de a reactiona normal in cazul aparitiei unor modificari bruste. Cand o persoana sta in picioare, se va scurge in extremitatile inferioare o anumita cantitate de sange. In cazul in care sistemele adaptative ale corpului nu ar interveni, fenomenul acesta s-ar finaliza cu faptul ca presiunea arteriala ar scadea. In mod normal, organismul va compensa acest lucru prin faptul ca va trimite niste semnale pana la nivelul inimii pentru ca aceasta sa poata bate mai tare, iar vasele de sange sa se poata contracta. Mecanismele acestea, in totalitatea lor, vor contracara scaderea tensiunii arteriale. In cazul in care ele nu au loc sau in cazul in care au loc mult prea incet, isi va face aparitia hipotensiunea posturala.

PREGATIRE PACIENT

Inainte ca acest test sa poata fi efectuat, este posibil ca pacinetul sa fie instruit sa intrerupa tratamentele care implica anumite medicamente si sa posteasca.

CUM SE FACE TESTUL?

Dupa ce este rugat sa stea intins pe o masa, pacientul va fi legat de aceasta cu ajutorul unor centuri, dupa care masa este ridicata si plasata apoi, intr-o pozitie verticala, pentru o perioada de o ora. Pe parcursul acestui test, pacientului i se vor tine sub observatie pulsul, tensiunea arteriala si simptomele care pot aparea.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Testul care foloseste masa inclinata nu este unul dureros, dar, pe parcursul acestuia, pacientii pot sa manifeste simptome care includ urmatoarele: transpiratie, greata si ameteli. Toate aceste simptome vor fi inregistrate in timp ce se efectueaza testul, putand sprijini medicul in diagnosticarea cauzei unui anumit episod  de pieredere a cunosctintei sau in cazul ametelilor.

RISCURI

Pe parcursul efectuarii acestui test cu masa inclinata, nu exista nici un risc major.

REZULTATE

Testul cu masa inclinata are capacitatea de a confirma diagnosticul de hipotensiune posturala, iar acest lucru este extrem de important fiindca exista multe tratamente care sunt eficiente si pot rezolva cu succes aceasta afectiune, putand duce la eradicarea sau macar la diminuarea simptomelor.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Pentru o interpretare cat mai corecta a testului, este necesara consultarea medicului de specialitate.

ALTE INFORMATII

Cauzele naturale ale hipotensiunii posturale sunt, de regula:

  • deshidratarea ca efect al unor afectiuni cum ar fi voma, diareea, pierderile de sange din timpul menstruatiei
  • o reglara deficitara a presiunii arteriale care este asociata inaintarii in vrsta sau care ar putea fi agravata de anumite medicatii sau de alte afectiuni