Termen cautat

Testul de toleranta la lactoza


Autor: george

DESCRIERE TEST

Acest test se efectueaza pentru a diagnostica intoleranta unui pacient la lactoza ingerata. Intoleranta la lactoza este o boala genetica manifestata prin faptul ca persoanele nu sunt capabile sa digere si sa absoarba lactoza din laptele de vaca.

Laptele joaca un rol important in nutritia copiilor si adultilor. In mod normal, lactoza este digerata in intestin cu ajutorul unei enzime si descompusa in doua zaharuri mai mici (galactoza si glucoza) care sunt apoi absorbite in organism, astfel lactoza nu ajunge in colon.

La indivizii care sufera de intoleranta la lactoza procesul decurge anormal: deoarece le lipseste enzima din intestin, lactoza nu este nici digerata nici absorbita de intestin si ajunge astfel in colon unde este folosita de bacterii, care la randul lor produc substante care pot cauza diaree, balonari si durere abdominala.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul se efectueaza pentru diagnosticarea intolerantei la lactoza.

PREGATIRE PACIENT

Inaintea efectuarii testului, individul trebuie sa bea un lichid care contine lactoza. In intestinul indivizilor toleranti la lactoza, aceasta se transforma in galactoza si glucoza care sunt apoi absorbite de intestin si intra in sange.

CUM SE FACE TESTUL?

Dupa ingerarea lichidul, se colecteaza mai multe probe de sange pe parcursul a doua ore pentru masurarea nivelului de glucoza.

Medicul specialist va recolta o mostra de sange astfel:
- in jurul bratului se va aplica o banda elastica, cu scopul de a impiedica curgerea sangelui la acel nivel; acest lucru determina dilatarea venelor usurand introducerea acului la nivelul venei;
- dezinfectarea locului punctiei cu alcool;
- se introduce acul in vena; pot fi necesare mai multe punctii;
- se va atasa o eprubeta la nivelul acului pentru colectarea sangelui;
- dupa ce sangele este colectat, se va indeparta banda elastica;
- pe masura scoaterii acului din vena, se aplica pe locul respectiv un plasture;
- se aplica presiune pe locul respectiv.   
 

CUM SE SIMTE TESTUL?

Mostra de sange este recoltata de la nivelul unei vene periferice a bratului. O banda elastica este stransa in jurul bratului. Pacientul poate avea senzatia de presiune la nivelul bratului. In momentul introducerii acului in vena unii pacienti nu simt nimic, altii simt o piscatura sau o intepatura usoara.

RISCURI

Nu exista riscuri majore in cazul recoltarii unei probe de sange:
- poate aparea o mica vanataie la locul punctiei; acest lucru poate fi prevenit prin aplicarea unei presiuni pe zona respectiva timp de cateva minute;
- in cazuri rare, vena de la nivelul careia a avut loc recoltarea poate deveni umflata; in acest caz se recomanda aplicarea de comprese umede de cateva ori pe zi;
- sangerare de la nivelul punctiei, poate fi o complicatie in cazul persoanelor care prezinta tulburari de coagulare; se recomanda informarea medicului specialist daca pacientul ia medicamente anticoagulante sau prezinta tulburari de coagulare.
 

REZULTATE

Daca individul este tolerant la lactoza, nivelul de glucoza din sange creste ca urmare a absorbtiei la nivelul intestinului. Daca individul este intolerant la lactoza, nivelul de glucoza nu creste.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Pentru interpretarea corecta a rezultatelor, pacientul trebuie sa consulte medicul specialist.

ALTE INFORMATII

Pentru diagnosticarea intolerantei la glucoza se poate efectua si un test genetic. Acesta se efectueaza pentru a stabili daca un anumit individ poseda enzima intestinala necesara pentru digestia si absorbtia lactozei.

Comentarii