Termen cautat

Testul HDL (lipoproteinele cu densitate inalta)


Autor: george

DESCRIERE TEST

Dozarea colesterolului si a trigliceridelor este efectuat pentru a se stabili cantitatea totala de grasimi regasita in sange. Colesterolul este purtat prin sange atasat de o proteina, iar aceasta combinatie de substanta grasa plus o proteina este numita lipoproteina.

Colesterolul joaca un rol improtant in producerea celulelor si a hormonilor din organism, insa in cantitati mari poate sa patrunda in peretii arterelor. Astfel iau nastere asa-numitele placi, care la randul lor constituie una dintre cauzele majore ale atacurilor de cord si a infarcturilor.

Colesterolul poate fi impartit in mai multe categorii: HDL (sau colesterol bun, cum i se spune popular) si LDL (colesterol rau), si VLDL.

HDL (lipoproteina cu densitate inalta)- acest tip de colesterol trasporta grasimile la nivelul ficatului, unde sunt eliminate. Nivelul mare de HDL reduce riscul dezvoltarii afectiunilor cardiace.

LDL (lipoproteina cu densitate joasa)- acest tip de colesterol transporta de la nivelul ficatului catre organism o cantitate foarte mica de proteina, si o cantitatea insemnata de grasimi. De cele mai multe ori este folosita expresia "colesterol rau" pentru a se denumi LDLul.

VLDL (lipoproteina cu densitate foarte joasa)- acest tip de colesterol contine un nivel foarte scazut de proteine. Functia prinicipala a VLDLului este de a transporta trigliceridele produse de ficat la nivelul intregului organism. Nivelul prea mare de VLDL are ca rezultat formarea "placilor" de colesterol pe artere.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul poate fi efectuat din mai multe motive:

  • Ca parte a unui examen medical de rutina.
  • Pentru a putea fi identificate eventuale disfunctii in producerea de lipide.
  • Pentru monitorizarea raspunsului organismului la un anumit tratament pentru anumite disfunctii.
  • In cazul in care pacientul manifesta simptome neobisnuite precum formarea unor mici depozite de grasimi galbene la suprafata pielii ( xantoame). Xantoamele pot fi semnul manifestarii unor boli genetice rare care au ca efect cresterea nivelui de colesterol.
  • Stabilirea gradului de risc al unei persoane de a dezvolta afectiuni cardiace.

PREGATIRE PACIENT

Procedura pentru stabilirea nivelului de HDL in organism urmeaza pasii unei analize simple a sangelui, si prin urmare nu necesita pregatiri speciale. Este foarte important insa sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta presupune sau nu prescrierea unei retete.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru stabilirea nivelului de colesterol si trigliceride in organism este asemanatoare oricarei alte analize a sangelui. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau de lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Rezultate normale
Barbati: 60mg/dL (1.6mmol/L) sau valori mai ridicate
Femei: 60mg/dL (1.6mmol/L) sau valori mai ridicate

Rezultate care prezinta risc pentru pacient:
Barbati: Femei:
Legenda:
mg/dL = miligrame pe decilitru
mmol/L = milimoli pe litru

Medicii sfatuiesc pacientii sa mentina un nivel ridicat de HDL si un nivel cat mai redus de LDL. Medicii ofera si anumte sfaturi in legatura cu mentinerea unui nivel ridicat de HDL si scazut de LDL:

  • Nu fumati.
  • Mentineti o greutate corporala adecvata.
  • Alegeti o dieta sanatoasa, care nu trebuie neaparat sa excluda grasimile, ci doar acele grasimi care dauneaza organismului (grasimi saturate).
  • Faceti exercitii fizice in mod regulat.
  • Nu consumati excesiv bauturi alcoolie; dati dovada de moderatie.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Unele medicamente ca diureticele, corticosteroizii, cele pe baza de hormoni masculini (androgenii), sedativele, anticonceptionalele orale, antiobioticele si vitamina B pot influenta rezultatele testului. Tocmai de aceea este indicat sa informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete.

Exista si unele boli care pot distorsiona rezultatele testului pentru stabilirea nivelului de colesterol si trigliceride: infarct, hipotiroidism, diabet, afectiuni ale rinichilor si ficatului (ciroza sau hepatita). De asemenea valori ridicate ale acestui test se inregistreaza si al cei care sunt dependenti de alcool sau droguri si la femeile insarcinate.

ALTE INFORMATII

Multi dintre medicii specialisti recomanda ca testul pentru stabilirea nivelului de colesterol si de trigliceride din organism sa fie repetat periodic.