Termen cautat

Testul LDL (lipoproteinele cu densitate joasa)


Autor: george

DESCRIERE TEST

LDL (lipoproteina cu densitate joasa) este lipoproteina care contine cea mai mare cantitate de colesterol din organism. Acest tip de colesterol transporta de la nivelul ficatului catre tesuturi o cantitate foarte mica de proteina, si una insemnata de grasimi, adica aproximativ 60-70% din totalul colesterolului seric. De cele mai multe ori este folosita expresia "colesterol rau" pentru a se denumi LDL-ul.

LDL este principalul transportor al colesterolului la nivelul tesuturilor, ceea ce explica incidenta crescuta a infarctului miocardic si a bolilor coronare arteriene in cazul valorilor ridicate ale acestui tip de colesterol. Tocmai de aceea testul pentru stablirea valorii LDL este folosit pentru a putea fi stabilit riscul de accident cardiovascular sau pentru a se monitoriza reactia unui organism la tratamentele administrate in consecinta.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general, testul pentru stabilirea nivelului de LDL este efectuat impreuna cu cel pentru colesterol total, HDL, VLDL si trigliceride pentru a putea fi identificate eventuale disfunctii in producerea de lipide, sau pentru monitorizarea raspunsului organismului la un anumit tratament pentru aceste disfunctii. Acest test este recomnadat si in cazul in care o persoana manifesta simptome neobisnuite precum aparitia unor mici depozite de grasimi galbene la suprafata pielii (xantome). Xantoamele pot fi semnul manifestarii unor boli genetice rare care au ca efect cresterea nivelui de colesterol.

O alta intrebuintare a acestui test consta in stabilirea gradului de risc al unei persoane de a dezvolta afectiuni cardiace. Necesitatea acestui test creste cu atat mai mult cu cat pacientul prezinta si alti factori de risc sau simptome specifice unei boli de inima. Testul pentru stabilirea nivelului de LDL in organism este recomandat si copiilor si adolescentilor care prezinta un grad major de accident cardiovascular. Cauzele care duc la aceasta posibilitate pot fi similare cu cele ale adultilor: diabet, obezitate, tensiune arteriala ridicata sau cazuri similare in istoricul medical al familiei.

PREGATIRE PACIENT

Procedura pentru stabilirea nivelului de LDL in organism urmeaza pasii unei analize simple a sangelui, si prin urmare nu necesita pregatiri speciale. Este foarte important insa sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta presupune sau nu prescrierea unei retete.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru stabilirea nivelului de LDL in organism este asemanatoare oricarei alte analize a sangelui. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Rezultatele testului variaza in functie de varsta si sex, dar si in functie de tipul de colesterol pe care doctorul considera necesar sa il testeze. De aceea este indicat ca imediat ce ati primit rezltatele sa stabiliti o intalnire cu medicul dumneavoastra specialist pentru ca acesta sa decida un tratament adecvat.

Valorile normale ale LDL au fost stabilite dupa cum urmeaza:
Mai putin de 100 mg/dL (2.59 mmol/L) - Nivel optim;

  • 100-129 mg/dL (2.59-3.34 mmol/L) - Limita superioara a nivelului optim;
  • 130-159 mg/dL (3.37-4.12 mmol/L) - Limita inferioara a unui nivel ridicat;
  • 160-189 mg/dL (4.15-4.90 mmol/L) - Nivel ridicat;
  • Mai mult de 189 mg/dL (4.90 mmol/L) - Nivel foarte ridicat.

Daca prezentati un grad sporit de risc in ceea ca priveste atacul de cord, este posibil ca doctorul dumneavoastra sa va ceara ca nivelul de LDL sa ramana sub 70 mg/dL. Un grad sporit de risc il prezinta si persoanele fumatoare, cele cu diabet mellitus, hipertensiune, boli coronariene, precum si persoanele trecute de 45 de ani si cele ale caror istoric familial a intregistrat cazuri de boli cardiovasculare.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Unele medicamente pot influenta rezultatele testului. Tocmai de aceea este indicat sa informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete.

ALTE INFORMATII

VLDL (lipoproteina cu densitate foarte joasa) este tipul de colesterol cu nivelul cel mai scazut de proteine. Functia principala a VLDL este de a transporta trigliceridele produse de ficat la nivelul intregului organism. Nivelul prea mare de VLDL are ca rezultat formarea placilor de colesterol pe artere.