Termen cautat

Testul Papanicolau


DESCRIERE TEST

Testul Papanicolau se efectueaza cu scopul verificarii normalitatii celulelor de la nivelul colului uterin. Testarea implica recoltarea celulelor de la suprafata colului uterin de catre medicul specialist, etalarea probei pe suprafata unei lame de microscop si trimiterea sa la laborator cu scopul examinarii la microscop. In cadrul examenului microscopic se urmareste identificarea celulelor anormale ce pot indica displazia cervicala sau afectiunile neoplazice de la nivelul colului uterin.

Efectuarea testului papanicolau se recomanda sa fie efectuata pentru prima data in cursul primilor trei ani care succed debutul inceperii vietii sexuale sau in jurul varstei de douazeci si unu de ani. Dupa implinirea varstei de 65 de ani sau in conditiile obtinerii a trei teste normale succesiv, se poate renunta la efectuarea regulata a testului. In cazul persoanelor carora au suferit extractia pe cale chirurgicala a corpului uterin din diverse motive medicale, testul Papanicolau nu mai are utilitate. De asemenea, in conditiile obtinerii in trecut a unui test Papanicolau anormal, este necesara efectuarea frecventa a acestuia.

Majoritatea cazurilor de cancer de col uterin sunt determinate de prezenta virusului papilloma, motiv pentru care, femeilor care au implinit varsta de 30 de ani li se recomanda efectuarea testului pentru HPV simultan cu testul Papanicolau.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul papanicolau se efectueaza cu scopul identificarii modificarilor anormale la nivelul celulelor colului uterin. Identificarea modificarilor anormale la acest nivel si tratarea lor scade semnificativ riscul instalarii cancerului de col uterin. Testul papanicolau faca parte din examinarile ginecologice de rutina.

PREGATIRE PACIENT

Inainte de efectuarea testului Papanicolau, pacientele trebuie sa se asigure ca nu se afla in timpul menstruatiei, ca nu folosesc tampoane igienice, spray - uri, medicamente vaginale sau pudre cu macar 24 de ore inainte de efectuarea testului. De asemenea, in cazul in care se observa sangerarea in urma contactului sexual, este necesara efectuarea rapida a Testului papanicolau.

Inainte de efectuarea testului medicul specialist trebuie informat cu privire la posibilitatea existentei unei sarcini, eventuala manifestarea a unor simptome precum pruritul, tumefactia, roseata sau prezenta scurgerilor vaginale, eventuale tratamente cu anticonceptionale, efectuarea altor teste Papanicolau in trecut si rezultatele obtinute, care a fost durata ciclului menstrual si daca exista antecedente de interventii chirurgicale sau de terapie cu radiatii la acest nivel.

In afara acestor pregatiri, nu exista altele suplimentare necesare inaintea efectuarii testului Papanicolau. Pentru confortul personal, poate fi recomandata suplimentar doar golirea vezicii urinare inainte de examinare.

CUM SE FACE TESTUL?

Pacientele trebuie sa se dezbrace de la jumatate in jos, sa se intinda pe masa de examinare si sa isi fixeze membrele inferioare in suporturile specifice. Pozitia adoptata faciliteaza ginecologului accesul la zona ce trebuie examinata. Medicul specialist recolteaza ulterior multiple mostre prin intermediul unei periute speciale sau a satulei. Celulele se recolteaza de la nivelul portiunii vizibile a colului, insa si de la nivelul canalului endocervical, dupa care sunt etalate la nivelul lamei de microscop si livrate laboratorului in cadrul carora urmeaza sa fie examinate.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientelor li se recomanda sa se relaxeze, sa respire adanc si sa poarte o conversatie usoara cu specialistul pentru a se linisti. In cazul tinerii respiratiei si incordarii musculaturii se poate resimtii un disconfort suplimentar. In momentul insertiei departatorului se poate resimti o senzatie dureroasa sau de discnfort in special in cazul in care canalul vaginal este sensibil, iritat sau ingust.

RISCURI

Nu sunt identificate exista riscuri asociate cu efectuarea testului Papanicolau, singura reactie secundara putand fi o usoara sangerare dupa finalizarea recoltarii.

REZULTATE

Un rezultat normal indica absenta celulelor cu structura anormala, iar un rezultat anormal indica identificarea de celule modificat din punct de vedere structural.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele obtinute in urma efectuarii testului Papanicolau pot fi influentate de prezenta sangelui menstrual, a infectiilor vaginale sau de administrarea cremelor sau a altor produse de uz vaginal cu 24 de ore inaintea efectuarii testului.
 

ALTE INFORMATII

Pacientele pot solicita informatii suplimentare de la medicul ginecolog precum frecventa necesitatii efectuarii testului Papanicolau in cazul lor. In conditii normale, efectuarea Testului papanicolau este recomandata o data la unul sau trei ani, in corelatie cu factorii de risc prezenti.

Comentarii

Buna ziua,

Apa dintr-un bazin (ce nu contine clor, ci doar substante pentru reglarea PH-ului, oxigen activ) poate afecta rezultatul unui test Papanicolau?

Va multumesc anticipat !