Termen cautat

Testul pentru celule lupice LE (lupus eritematos)


Autor: george

DESCRIERE TEST

Scopul acestui test este de a depista prezenta anumitor celule in organism. Acestea sunt celule care se gasesc in special la pacientii suferinzi de lupus eritematos sistemic (LES).

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul se face pentru a depista prezenta celulelor lupice in organism. Daca aceste celule sunt prezente in organism, pacientul poate fi afectat de LES (lupus eritematos sistemic), boala autoimuna ce afecteaza rinichii, inima, plamanii si celulele sanguine.

PREGATIRE PACIENT

Pregatirea pentru testul de stabilire a prezentei celulelor lupice in organism nu necesita pregatiri speciale. Acest test urmeaza tiparul unei analize normale cu recoltare a unei mostre de sange.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru testul de determinare prezentei celulelor lupice este asemanatoare oricarei altei analize de sange. Persoana care va efectua aceasta operatiune trebuie sa respecte urmatorii pasi:

  • Pentru a opri circulatia sangelui, un garou va fi infasurat in jurul partii superioare a bratului. Venele se vor mari, facand introducerea unui ac in vena un proces mult mai usor.
  • Zona unde se va introduce acul trebuie curatata cu alcool.
  • Un ac va fi introdus in vena (mai multe intepaturi pot fi necesare in aceasta etapa).
  • Sangele va fi colectat intr-un recipient special.
  • Cand destul sange a fost colectat, se scoate acul, se indeparteaza garoul, si se acopera zona intepata de ac cu tifon. Mentineti presiune asupra intepaturii pentru a opri sangerarea.
  • Se bandajeaza dupa caz.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientul poate simti un usor disconfort de la garou. Deasemnea, puteti simti o usoara durere in momentul cand acul este introdus in vena. In functie de persoana si in functie de cantitatea de sange prelevata, puteti simti o usoara senzatie de ameteala.

RISCURI

Testul pentru depistarea celulelor lupice necesita prelevarea unei mostre de sange, procedura care prezinta un risc foarte scazut pentru pacient. Puteti prezenta urmatoarele simptome dupa ce vi se ia o mostra de sange:

  • O mica vanataie in zona unde a fost introdus acul. Dupa ce medicul extrage acul, trebuie sa mentineti presiune asupra zonei respective. Acest lucru reduce riscul aparitiei unei vanatai.
  • Daca vena se umfla, aplicati o compresa calda de mai multe ori pe zi, dupa caz.
  • Informati-va doctorul daca suferiti de o conditie medicala care previne coagularea sangelui sau daca luati medicamente anticoagulante.

REZULTATE

Testul este negativ daca nu se depisteaza celule lupice in organism. Testul este pozitiv daca releva prezenta acestor celule in organismul dumneavoastra; este un semn al bolii autoimune lupus eritematos sistemic. Prezenta celulelor lupice mai poate indica faptul ca pacientul sufera de artrita reumatoida, scleroderma, sau prezinta sensibitate ridicata la anumite medicamente.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Anumite tratamente medicamentoase pot avea un impact negativ asupra rezultatelor testului. Rezultatele mai pot fi influentate si de unele boli precum artrita reumatoida si scleroderma.

ALTE INFORMATII

Testul pentru celule lupice LE se face destul de rar in zilele noastre deoarece exista modalitati mai precise pentru a dignostica lupus eritematos.

Comentarii

Adn dc 182 apoi dupa plachenil 320 proteina c 5,2

Buna ziua!Eu am celule lupice prezente si complement seric C3 la valoarea 67.complement seric C4 la valoarea 9,5.Ac Anti-ADN dublucatenari pozitiv(1129.0),complexe imune circulante pozitiv (45.5).Credeti ca am lupus eritematos sistemic?

Mergeti la un medic reumatolog care va recomanda: analizele uzuale (VSH,fibrinogen,hemoleucograma,etc),proteina C reactiva,complement seric,anticorpi ANA totali.Pentru a exclude boala mixta de tesut conjunctiv(care poate fi asemanatoare cu lupusul) se recomanda si ADN dublu catenar.In stabilirea diagnosticului de lupus un rol important il are examenul clinic de aceea e important sa mergeti la reumatolog.