Termen cautat

Testul pentru dozarea leucocitelor (numarul de celule albe) din sange


Autor: george

DESCRIERE TEST

Leucocitele sau celulele albe intra in alcatuirea plasmei sangvine, avand ca scop prevenirea si inlaturarea infectiilor din organism. In functie de forma si rolul lor, leucocitele au fost impartite in cinci categorii: bazofile, eozinofile, limfocite, monocite si neutrofile. Acest test este efectuat si pentru a se depista eventualele reactii alergice ale organismului la tratamentul administrat precum si reactia organismului la paraziti si ale tipuri de infectii. Medicii specialisti recomanda acest test si pentru diagnosticarea diverselor stadii de leucemie.
 

DE CE SE FACE TESTUL?

In general, testul pentru stabilirea numarului de leucocite in sange este efectuat ca parte a unei hemograme complete, recomandata de medicii specialisti pentru diagnosticarea unei game foarte largi de boli si afectiuni.

PREGATIRE PACIENT

Procedura pentru stabilirea numarului de celule albe urmeaza pasii unei analize simple a sangelui, si prin urmare nu necesita pregatiri speciale. Este foarte important insa sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, deoarece unele medicamente pot influenta rezulatele testului.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru stabilirea numarului de celule albe este asemanatoare oricarei alte analize a sangelui. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Rezultatele testului pentru stabilirea numarului de leucocite din sange variaza in functie de fiecare laborator si desemenea, in functie de varsta, sex si de metoda folosita.

Daca rezultatele indica valori crescute ale neutrofilelor, acest lucru se poate datora unor infectii bacteriologice, anumitor boli inflamtorii, disfunctii ale maduvei osoase (leucemie mieloida cronica). Daca dimpotriva rezultatele indica valori mai mici decat media normala, acest lucru se poate datora unor infectii severe sau raspunsului organismului la anumite medicamente sau la chimioterapie.

Daca numarul eozinofilelor este mai mare decat media normala, acest lucru poate indica o reactie a organismului la diverse alergii, inflamatii la nivelul pielii, infectii parazitare sau anumite disfunctii ale maduvei osoase. Valorile scazute ale eozinofilelor se pot datora la randul lor anumitor tipuri de infectii.

Numarul bazofilelor poate depasi media normala datorita leucemiei, inflamatiilor cronice, a hipersensibilitatii la mancare sau terapiilor cu radiatii.

Daca rezultatele indica valori ale limfocitelor peste media normala, acest lucru se poate datora unor conditii medicale precum infectii virale, leucemie, cancer al maduvei osoase, sau terapiilor cu radiatii. Daca dimpotriva numarul limfocitelor este mai mic decat media normala, acest lucru se poate datora bolilor care afecteaza sistemul imun, precum lupusul si stadiul final al infectiei cu virusul HIV.

Daca numarul monocitelor este mai mare decat media normala, acest lucru poate fi cauzat de infectii de orice natura, boli inflamatorii, sau de conditii medicale maligne (inclusiv leucemie). Daca numarul monocitelor este mai mic decat valoarea normala, acest lucru se poate datora unor leziuni la nivelul maduvei, precum si anumitor forme de leucemie.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi afectate de:

  • prelevarea necorespunzatoare a probei;
  • pacientul a urmat tratament cu medicamente care au influentat rezultatele.

ALTE INFORMATII

Exista cazuri cand este necesara efectuarea unor teste suplimentare pentru ca diagnosticul sa fie cat mai precis. Acest lucru va fi insa decis de medicul dumneavoastra specialist in momentul confruntarii rezultatelor testului pentru stabilirea numarului de leucocite.

Comentarii

in aprilie am facut o criza urita cu dureri mari,aproape insuportabile in dreptul pancreasului si tensiune 7 cu 6. am facut investigatii,colonoscopie ,endoscopie,irigoscopie si radioscopie.nu a iesit nimic dar colonoscopia nu au reusit sa o faca pina la capat ,ma durea groaznic.am tinut regim alimentar pina acum ,dar de ceva vreme ma ia o ameteala groaznica de la ceafa spre ochi si nu mai pot tine controlul asupra picioarelor.simt uneori furnicaturi pe coloana.bineinteles ca ,colonul tot isi mai face cap.asa am decis de una singura sa fac un set de analize printre care si leucocitele care au iesit 12,43,neutrofile 8.20 si electroforeza 0.76.ma cam tem.ce sa fac?multumesc