Termen cautat

Testul pentru lupus pe anticoagulant


Autor: george

DESCRIERE TEST

Lupus anticoagulant reprezinta o disfunctionalitate a sistemului autoimun manifestata prin alipirea anticorpilor cu proteinele si fosfolipidele asociate cu membrana celulara, ceea ce creste riscul aparitiei cheagurilor de sange la nivelul venelor si arterelor. Statisticile au demonstrat faptul ca intre 24-36% dintre persoanele care sufera de lupus anticoagulant dezvolta in timp tromboze profunde ale membrelor si embolism pulmonar.

Testul pentru depistarea lupusului anticoagulant nu este un test pentru depistarea propriu-zisa a lupusului. Aceasta afectiune isi ia numele de la faptul ca se asociaza adesea cu lupusul eritematos sistemic (LES). Lupusul anticoagulant actioneaza in vitro, cu precadere in cazul testului partial de tromboplastina, determinand prelungirea timpului de actiune a acestuia.

Manifestarea lupusului anticoagulant la nivelul organismului poate duce la afectiuni precum infarct, embolism pulmonar, tromboze profunde ale membrelor, si avort recurent (acest lucru are loc, de obicei, in semestrul al doilea sau al treilea al sarcinii si se datoreaza cheagurilor de sange formate la nivelul placentei). Cu toate acestea lupusul anticoagulant prezinta un grad de incidenta mai mare la cei care sufera de afectiuni ale sistemului imunitar ca LES, sau la cei cu infectii ca HIV sau cancer. Deasemenea lupusul anticoagulant se manifesta si in cazul celor care urmeaza diverse tipuri de tratament cu fenotiazine, procainamide, fansidar, hidralazina, clorpromazina, chinidina si streptomicina.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul pentru stabilirea prezentei lupusului anticoagulant in organism este efectuat pentru a determina cauzele prelungirii timpului pentru testul partial de tromboplastina, a embolismului pulmonar, a tromboembolismului, sau a avortului recurent. Testul este efectuat si in cazul pacientilor care prezinta anticorpi anticardiolipina, sau sindromul antifosfolipidic. Daca rezultatele testului confirma prezenta lupusului anticoagulant in organism este necesara repetare analizei pentru a se stabili daca natura acestuia este tranzitorie sau cronica.

Testul pentru determinarea lupusului anticoagulant poate fi precedat si de alte teste precum testul cu venin de vipera diluat Russel (dRVVT), testul pentru determinarea prezentei anticorpilor antifosfolipidici, a anticorpilor anticardiolipina, sau testul timp protrombina.

PREGATIRE PACIENT

Procedura pentru determinarea prezentei lupusului anticoagulant in organism urmeaza pasii unei analize simple a sangelui, si prin urmare nu necesita pregatiri speciale. Este foarte important insa sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta presupune sau nu prescrierea unei retete. Acest lucru devine cu atat mai necesar cu cat exista o gama de medicamente care pot influenta rezultatele testului: fenotiazine, procainamide, fansidar, hidralazina, clorpromazina, chinidina si streptomicina.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru testul de determinare a prezentei lupusului anticoagulant din organism este asemanatoare oricarei alte analize a sangelui. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifseta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Stabilirea prezentei lupusului anticoagulant in organism este foarte dificil de stabilit prin teste de laborator datorita heterogenitatii anticoagulantilor lupici. De aceea, daca rezultatele unuia dintre teste confirma prezenta acestor anticorpi in organism, este indicata repetarea testului respectiv sau confirmarea veridicitatii rezultatului prin teste aditionale. In oricare dintre cazuri decizia va fi luata impreuna cu medicul dumneavoastra specialist.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Exista o gama destul de variata de compusi farmaceutici care pot influenta rezultatele testelor pentru stabilirea prezentei in organism a lupusului anticoagulant. Printre acestea sunt incluse si fenotiazine, procainamide, fansidar, hidralazina, clorpromazina, chinidina si streptomicina. In plus, este bine sa sistati tratamentul pe baza de heparina cu cel putin 48 de ore inante de prelevarea mostrei de sange.

ALTE INFORMATII

Este foarte important sa stiti ca pana in prezent nu a fost dezvoltat un tratament specific lupusului anticoagulant. De cele mai multe ori acesta se include in tratarea bolilor cauzate de acest anticorp.