Termen cautat

Testul toxicologic in cazul alcoolului


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul toxicologic este efectuat pentru a se depista prezenta si daca este cazul, pentru a se stabili nivelul substantelor nocive din organism. Exista diverse modalitati de patrundere al substantelor nocive in orgasim, la fel cum exista o gama foarte larga de substante considerate nocive pentru organismul nostru. Astfel ca nocive nu sunt numai drogurile (referindu-ne generic la intreaga gama de substante ilegale) sau alcoolul, ci si compusi ai unor medicamente, unele fiind eliberate de farmacii fara reteta medicala (se inscriu in acest caz aspirina si acetaminofenul, compus al paracetamolului), dar si vitaminele si suplimentele nutritive. In ceea ce priveste modalitatea de patrundere a acestor substante la nivelul sistemului circulator, exista diverse posibilitati, precum: inhalare, injectare, absorbtie la nivelul porilor sau al unei mucoase membranare, si chiar pe cale orala.

Testul toxicologic are capacitatea de a testa prezenta a maxim 30 de substante nocive odata, iar testul se poate efectua prin prelevarea unei mostre de sange sau urina. In majoritatea dintre cazuri, totusi este preferata proba de urina deoarece aceasta este mult mai usor de analizat si urmele substantelor nocive se pastreaza mai mult timp.

DE CE SE FACE TESTUL?

Exista foarte multe situatii care pot face necesara efectuarea testului toxicologic. In acest sens testul poate deveni un factor cheie in diagnosticarea unor simptome precum inconstienta, stari de agitatie sau euforie, ameteala, varsaturi si chiar coma, toate aceste simptome putand fi cauzate de prezenta unei substante nocive in organism. In general, testul trebuie efectuat intr-un interval de maxim 96 de ore de la posibila administare a unei substante cu efect toxic asupra organismului.

Testul toxicologic poate fi cerut si persoanelor ale caror locuri de munca presupun interactionarea la nivel larg cu oamenii, si in special copiii, si al caror comportament deviant poate periclita siguranta publica. In aceasta categorie se inscriu soferii de autobuz, vatmanii, profesorii si educatorii, dar si ingrijitorii maternali si asistentii persoanelor cu handicap fizic si psihic. In plus, testul toxicologic este efectuat in cazul sportivilor pentru a depista consumul unor substante cum sunt steroizii, substante nepermise in timpul competitiilor sportive. Mai mult decat atat, acest test poate fi efectuat persoanelor care au fost victimele violurilor, pentru a se stabili daca abuzatorul a recurs la folosirea substantelor nocive pentru a isi imobiliza victima.

PREGATIRE PACIENT

Testul toxicologic pate fi efectuat pe baza unei mostre de sange sau a unei probe de urina. Nici una dintre aceste doua metode nu necesita pregatiri speciale. Trebuie sa stiti, insa ca unele medicamente pot influenta rezultatele testului. Tocmai de aceea, este indicat sa va informati medicul specialist in legatura cu orice fel de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat prescrierea unei retete sau este vorba de un simplu tratament cu aspirina sau paracetamol, vitamine sau suplimente nutritive.

CUM SE FACE TESTUL?

Daca pentru a se efectua testul toxicologic s-a decis prelevarea unei mostre de sange, trebuie sa stiti ca aceasta analiza urmeaza pasii oricarei alte analize a sangelui. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

Daca dimpotriva este nevoie de prelevarea unei mostre de urina, trebuie sa stiti ca este necesara supravegherea in timpul prelevarii probei, pentru a se pastra certitudinea ca mostra de urina nu apartine altcuiva. Mai mult decat atat, va fi testata si temperatura urinei pentru a se stabili daca este proaspata.

Inainte de a fi prelevata proba de urina trebuie sa va spalati bine pe maini si sa dezinfectati cu atentie zona genitala. Dupa aceea desfaceti capacul recipientului inmanat de personalul autorizat. Aveti grija, insa, sa nu atingeti cu degetele zona interioara a recipientului deoarece aceasta este sterilizata. Eliminati primul flux al procesului de mictiune in vasul de toaleta si abia dupa aceea umpleti recipientul dumneavoastra. Dupa aceea acoperiti recipientul cu dopul sau initial, avand din nou grija sa nu atingeti partea interioara a acestuia.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

Testul toxicologic, efectuat pe baza probei de urina, nu prezinta nici un fel de risc, si nici nu implica durere. Este posibil sa vi se para putin incomod sa colectati mostra de urina prin metoda descrisa deja, cu atat mai mult cu cat veti fi asistati de o persoana autorizata sa faca acest lucru.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test prin prelevare unei probe de sange sunt minimine si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera ambundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

Testul toxicologic efectuat prin prelevarea unei probe de urina, nu implica riscuri si nici durere. Singurul inconvenient este riscul de a nu fi atent in momentul strangerii probei de urina, si acest lucru sa nu se petreaca intr-un mod cat mai igienic posibil.

REZULTATE

Pentru ca rezultatele testului toxicologic sa se inscrie in limitele normalului, in organism nu trebuie sa fie depistate urme ale consumului de narcotice, alcool in exces, iar valorile pentru medicamentele prescrise ca tratament pentru diverse afectiuni trebuie sa se inscrie in limitele terapeutice.

Trebuie specificat faptul ca majoritatea testelor toxicologice determina doar prezenta substantelor nocive la nivelul organismului, fara a putea determina si cantitatea sau tipul acestor substante. Tocmai de aceea acestea sunt supranumite teste calitative. In cazul in care rezultatele sunt pozitive, se impune efectuare unor teste suplimentare.

In orice caz, daca rezultatele testelor depasesc valorile normale exista posibilitatea ca acest lucru sa se datoreze unei supradoze de narcotice, caz in care sansele ca pacientul sa manifeste dependenta fata de unul din drogurile existente pe piata cresc alarmant. In acelasi timp valori crescute ale rezultatelor testului pot fi si cauza neadministrarii in mod corespunzator a unui tratament, sau dimpotriva, neacceptarea lui de catre organism.

Valorile scazute ale testului toxicologic pot fi cauza neadministrarii corespunzatoare a tratamentului pentru o anumita afectiune, nerespectarea intervalelor orare de administrare a pastilelor, sau chiar sistarea tratamentului.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Testul toxicologic poate fi influentat de unele medicamente pe baza de aspirina sau acetaminofen, acesta din urma fiind unul dintre compusii activi ai paracetamolului. Deasemenea rezultatele pot sa nu aiba un grad de acutatete favorabil daca perioada de timp intre posibila administrare a substantei nocive si efectuarea propriu-zisa a testului depaseste limita de 96 de ore. Alti factori care pot interveni asupra rezultatelor testului toxicologic sunt cantitatea insuficienta de urina, nerespectarea normelor de igiena in timpul prelevarii acestei probe, administrarea unor vitamine si suplimente nutritive.

ALTE INFORMATII

Acuratetea si precizia testelor toxicologice depinde foarte mult de metoda folosita si de respectarea catorva reguli simple (reguli pe care le-am enuntat mai sus), si mai ales de capacitatea pacientului de comunicare cu medicul specialist, care ar trebui sa fie informat cu privire la orice tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat prescrierea unei retete sau nu. In plus, este preferata prelevarea probei de urina, deoarece urmele substantelor nocive sunt pastrate mai bine si pe o perioada de timp mai mare in urina.