Termen cautat

Testul transpiratiei pentru fibroza chistica


DESCRIERE TEST

Testul transpiratiei reprezinta o investigatie simpla si eficienta, realizata cu scopul evidentierii unei secretii sudoripare cu un continut bogat in clorura de sodiu. Adesea, personalul medical dispune efectuarea testului transpiratiei cu scopul diagnosticarii fibrozei chistice, care reprezinta o boala de natura genetica, cu potential letal si cu o incidenta crescuta in randul persoanelor care apartin rasei caucaziene. Fibroza chistica se poate suspecta clinic in cazuri recurente de tulburari intestinale sau respiratorii severe din perioada copilariei sau in cazul in care pacientul a suferit intarzieri in crestere, iar dezvoltarea sa nu se incadreaza in parametrii fiziologici in cursul acestei perioade.  Fibroza chistica are capacitatea de a influenta concentratia clorului din organism. Drept urmare, testul transpiratiei care are ca si mecanism determinarea concentratiei de clor din organism, reprezinta metoda standard de diagnosticare a acestei afectiuni.

DE CE SE FACE TESTUL?

Medicii specialisti recomanda efectuarea testului transpiratiei cu scopul stabilirii diagnosticului corect de fibroza chistica. Mecanismul testarii este de stimulare a pielii pacientului cu scopul producerii unei cantitati cat mai mari de transpiratie absorbita la nivelul unei hartii speciale, care va fi analizata ulterior cu scopul stabilirii concentratii clorului din organism. Pacientii afectati de fibroza chistica secreta o cantitate crescuta de clor.

PREGATIRE PACIENT

Testul transpiratiei nu implica pregatiri speciale. Pacientilor li se recomanda sa discute cu medicul specialist despre modalitatea de desfasurare a procedurii si despre riscurile pe care le implica aceasta. De asemenea, pacientii trebuie sa discute cu medicul specialist despre orice tip de terapie pe care o urmeaza la momentul efectuarii testului sau pe care au urmat-o in perioada precedenta chiar daca aceasta a necesitat prescrierea unei retete sau nu.

CUM SE FACE TESTUL?

Testul transpiratiei consta in stimularea tegumentului in asa fel incat sa se produca o cantitate crescuta de transpiratie. In acest sens se foloseste tehnica iontoforezei care presupune aplicarea de mici impulsuri electrice nedureroase la suprafata invelisului cutanat cu scopul stimularii secretiei sudorale la parametrii maximi.

In general, stimulii electrici se aplica la nivelul antebratului sau pe spatele pacientilor in cazul nou - nascutilor. Secretia sudorala este colectata la nivelul unei hartii speciale in cantitate suficient de crescuta pentru desfasurarea in conditii normale a testarii.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Testul transpiratiei nu implica senzatii de disconfort psihic sau fizic, iar durata sa este de treizeci pana la saizeci de minute. In urma finalizarii testarii, pacientul isi poate relua imediat activitatile normale.

RISCURI

Testul transpiratiei si in special tehnica iontoforezei nu implica nici un fel de riscuri pentru pacient. Pacientii nu trebuie sa se ingrijoreze in ceea ce priveste tehnica iontoforezei pentru ca impulsurile electrice aplicate transcutanat nu induc senzatii dureroase, de arsura si nu au ca si consecinta formarea cicatricilor.

REZULTATE

Valorile normale ale nivelului de clor din organism se incadreaza intre 10 si 35 de miliechivalenti per litru ( mEq / L ). In cazul pacientilor carora li s-a stabilit diagnosticul de fibroza chistica, valoarea clorului din organism depaseste valoarea de 60 de miliechivalenti per litru. In unele cazuri, valoarile clorului din organism la persoanele afectate de fibroza chistica, se pot incadra intre 35 si 60 de miliechivalenti per litru, insa in aceste cazuri se recomanda sa se repete testarea cat mai curand posibil.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele investigatiei pot sa fie influentate in urmatoarele circumstante:

  • In cazul in care pacientul este afectat de malnutritie severa, situatie in care nivelul clorului din organism se poate incadra in parametrii normali si inducand astfel obtinerea de rezultate fals negative.
  • In cazul in care pacientul este afectat de unele patologii ale glandelor suprarenale, ale glandei tiroide sau ale glandei pituitare, de afectiuni rare care implica acumularea lipidelor sau de infectii pancreatice ce pot determina obtinerea de rezultate fals pozitive. In cazul in care pacientul a fost diagnosticat anterior cu una dintre aceste afectiuni, se recomanda realizarea unor investigatii complementare.

ALTE INFORMATII

Pacientilor li se recomanda sa discute cu medicul specialist inainte de desfasurarea propriu - zisa a testului si apropo de orice nelamurire implicata de metoda utilizata in tehnica iontoforezei precum si despre riscurile pe care le implica aceasta.