Termen cautat

Timp de liza a cheagului euglobulinic/Timp de fibrinoliza – TLCE


Autor: george

DESCRIERE TEST

Timpul de liza al cheagului euglobulinic este un test global ce evalueaza activitatea fibrinolitica.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul TCLE este efectuat, in general, pentru stabilirea diferentei dintre fibrinoliza primara si coagulare intravasculara diseminata, sau pentru monitorizarea persoanelor care urmeaza tratamente pe baza de streptokinaza sau urokinaza, in cazuri de infarct miocardic acut.
 

PREGATIRE PACIENT

Trebuie sa discutati cu doctorul dumneavoastra – aceasta este primul si cel mai important pas in pregatirea pentru test. Doctorul va va intreaba daca urmati anumite tratamente medicamentoase, si va dispune incetarea acestora daca exista riscul sa influenteze rezultatele testului. Doctorul ar trebui de asemenea sa va explice riscurile implicate, cum se va desfasura testul si ce indica rezultatele acestuia.

CUM SE FACE TESTUL?

Va trebui sa furnizati o mostra de sange. Persoana care va efectua aceasta operatiune trebuie sa respecte urmatorii pasi:
- Pentru a opri circulatia sangelui, un garou va fi infasurat in jurul partii superioare a bratului. Venele se vor mari, facand introducerea unui ac in vena un proces mult mai sigur.
- Zona unde se va introduce acul trebuie curatata cu alcool.
- Un ac va fi introdus in vena (mai multe intepaturi pot fi necesare in aceasta etapa).
- Sangele va fi colectat intr-un recipient special.
- Cand destul sange a fost colectat, se scoate acul, se indeparteaza garoul, si se acopera zona intepata de ac cu tifon. Mentineti presiune asupra intepaturii pentru a opri sangerarea.
- Se bandajeaza dupa caz.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientul poate simti un usor disconfort de la garou. De asemnea, puteti simti o usoara durere in momentul cand acul este introdus in vena; mai multe incercari pot fi necesare, in functie de marimea venelor si arterelor pacientului. In functie de persoana si in functie de cantitatea de sange prelevata, puteti simti o usoara senzatie de ameteala.

RISCURI

Testul TCLE necesita prelevarea unei mostre de sange, procedura care prezinta un risc foarte scazut pentru pacient. Puteti prezenta urmatoarele simptome dupa ce vi se ia o mostra de sange:
- O mica vanataie in zona unde a fost introdus acul. Dupa ce medicul extrage acul, trebuie sa mentineti presiune asupra zonei respective – acest lucru reduce riscul aparitiei unei vanatai.
- Daca vena se umfla, aplicati o compresa calda de mai multe ori pe zi, dupa caz.
- Dupa recoltarea de sange puteti avea senzatii de ameteala sau lesin.
- Informati-va doctorul daca suferiti de o conditie medicala care previne coagularea sangelui sau daca luati medicamente anticoagulante. In caz contrar va fi foarte greu sa fie oprita sangerarea.
 

REZULTATE

In mod normal, timpul de realizare a lizei cheagurilor euglobinei poate varia intre 2 si 4 ore. Daca TCLE depaseste aceasta limita normala cauza poate fi datorata diabetului sau prematuriratii. Daca dimpotriva timpul pentru TCLE este mai mic decat media normala, acest lucru se poate datora unor boli si afectiuni precum leziuni sau interventii chirurgicale la nivelul vaselor sanguine, cancer la prostata, deficienta ereditara a factori ai coagularii, leucemie, probleme in timpul sarcinii, socuri si trombocitopenie purpura.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi afectate de:
- prelevarea necorespunzatoare a probei;
- pacientul a urmat tratament cu medicamente care au influentat rezultatele.

ALTE INFORMATII

Cereti doctorului dumneavoastra sa interpreteze rezultatele testului. Acesta va decide daca sunt necesare teste aditionale in depistarea vreunei conditii medicale de care sunteti suspect.