Termen cautat

Timpul de tromboplastina partial activat (sange) aPTT, APTT sau TTPA


Autor: george

DESCRIERE TEST

 

Acest test se efectueaza pentru a masura perioada de timp necesara sangelui sa se coaguleze. Testul APTT se efectueaza pentru a identifica diferite probleme in procseul de coagulare. Procesul de coagulare implica 12 factori de coagulare.

 

 

Testul APTT este foarte important deoarece durata de coagulare poate fi afectata de:

- substante anticoagulante cum ar fi heparina;
- niveluri scazute ale factorilor de coagulare;
- o schimbare in activitatea factorilor de coagulare;
- absenta factorilor de coagulare;
- alte substante numite inhibitori care pot afecta factorii de coagulare;
- o crestere in folosirea factorilor de coagulare.

 

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul APTT se efectueaza pentru:
- a identifica factorul responsabil de o sangerare anormala sau tumefiere;
- a verifica daca factorii de coagulare se gasesc in cantitati mici (lipsa unor anumiti factori de coagulare poate cauza o afectiune a sangelui numita hemofilie);
- diagnostica afectiunile care produc probleme de coagulare (de exemplu, anticoagulant lupic, care apare atunci cand sistemul imunitar produce anticorpi care ataca factorii coagulanti);
- a masura timpul de coagulare a sangelui inaintea unei interventii chirurgicale;
- a verfica dozajul substantei de anticoagulare.

PREGATIRE PACIENT

Deoarece mai multe medicamente pot influenta rezultatele acestui test, este important ca pacientul sa informeze medicul cu privire la orice medicamente i se administreaza.

CUM SE FACE TESTUL?

Acest este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus actul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoriatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oamnei care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii, si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. Deasemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de efectuarea acestei analize.

REZULTATE

Testul APTT se efectueaza pentru a masura perioada de timp necesara pentru coagularea sangelui.

Valori normale: Timpul de tromboplastina partial activat: 30-40 secunde.

Valori anormale:
- un timp mai lung de coagulare poate insemna un nivel scazut sau lipsa totala a factorilor de coagulare (ceea ce poate cauza afectiuni ale sangelui ca hemofilia);
- un timp mai lung de coagulare poate fi cauzat de afectiuni hepatice, afectiuni renale sau tratament cu anticoagulante (heparina);
- un timp mai lung de coagulare poate indica prezenta unei afectiuni ca anticoagulant lupus.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Conditiile pentru care nu se recomanda efectuarea testelor sau situatii in care rezultatele nu sunt concludente cuprind: - administrarea de produse naturiste; - administrarea de medicamente ca antihistamine.

ALTE INFORMATII

Un alt test care masoara perioada de timp necesara pentru coagularea sangelui este numit timpul de protrombina. Acesta din urma si testul APTT se efectueaza impreuna pentru a identifica posibile probleme in procesul de coagulare a sangelui.

Comentarii

Care sint riscurile pt implant dentar

Buna ziua!Va rog daca se poate sa-mi interpretati si mie un rezultat referitor la Timp Quick care a iesit 16,5 sec si Activitatea de protrombina=89.1%,INR=1.14,iar APTT =17.9 .Am suferit o interventie de extirpare ovare in luna aprilie.Am varsta de 43 ani.Va multumesc!