Termen cautat

Tiroglobulina – Tg


Autor: george

DESCRIERE TEST

Acest test se efectueaza pentru a masura cantitatea de tiroglobulina din sange. Tiroglobulina este o proteina produsa de foliculi, celule care apartin glandei tiroide. Nici un alt organ al corpului nu produce tiroglobulina in afara de anumite tipuri de cancer, atat cele care se gasesc la nivelul glandei tiroide cat si cele prezente in alta parte a corpului. Insa nu toate tipurile de cancer produc Tg ci doar cele care se dezvolta din foliculi. Aceste tipuri de cancer duc la o crestere a nivelului de Tg din sange.

Testul pentru masurarea cantitatii de tiroglobulina este folosit ca un marker tumoral, dar si pentru a urmari si evalua eficacitatea tratamentului impotriva cancerului tiroidian si pentru a monitoriza aparitia recidivelor. Medicii recomanda efectuarea testului pentru a detecta cauzele hipertiroidismului si pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului impotriva bolii Grave.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul tiroglobulinei este recomandat:
 - persoanelor care au suferit o interventie chirurgicala a glandei tiroide (in special cancer tiroidian) sau ca tratament postoperatoriu pentru aparitia recidivelor;
- persoanelor care prezinta simptome ale hipertiroidismului, boala Garave sau tiroidita.

PREGATIRE PACIENT

Nu este necesara nici o pregatire speciala pentru efectuarea acestui test.

CUM SE FACE TESTUL?

Acest este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus actul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoriatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oamnei care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii, si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. Deasemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de efectuarea acestei analize.

REZULTATE

La persoanele care prezinta o functie tiroidala normala, nivelul de tirogloblina din sange va fi mic. La pacientii cu gusa (inflamatie a glandei tiroide) sau hipertiroidism, nivelul de Tg din sange va fi mai ridicat. In cazul pacientilor care au suferit o interventie chirurgicala pentru extirparea glandei tiroide, un nivel crescut de tiroglobulina inseamna ca boala a recidivat.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Este recomandata consultarea medicului pentru interpretarea corecta a rezultatelor testului tiroglobulinei.

ALTE INFORMATII

Aproximativ 20% din pacientii care sufera de cancer tiroidian pot avea anticorpi pentru tiroglobulina care pot cauza rezultate fals scazute sau crescute ale tiroglobulinei.

Comentarii

Buna ziua!

as putea, va rog, sa stiu ce inseamna un nivel de peste 300 ng/ml al tiroglobulinei si sub 20 al anti-tiroglobulinei?

multumesc mult