Termen cautat

Tiroxina - T4


Autor: george

DESCRIERE TEST

O mostra de sange este prelevata de la pacient si este supusa unor analize de laborator specializate pentru a se identifica nivelul de T4 (tiroxina) in sange. Tiroxina, cunoscuta si sub denumirea breaviata de T4, este un hormon produs in organism de catre glanda tiroida. T4 prezinta importanta in functionarea organismului deoarece interactioneaza cu numeroase subtante care produc energie. In organism tiroxina se gaseste fie atasata unei proteine, fie in forma libera.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul se efectueaza in urmatoarele situatii:
- in evaluare functionarii glandei tiroide.
- cand pacientul prezinta semne indicatoare are unei probleme la nivelul glandei tiroide.
- in diagnosticarea anumitor conditii medicale precum: hipopituitarism, hipotiroidie primara si secundata, paralizie periodica tireotoxica.

PREGATIRE PACIENT

Primul si cel mai important pas in pregatirea pentru test este discutia cu doctorul dumneavoastra. Doctorul va va intreaba daca urmati anumite tratamente medicamentoase, si va dispune incetarea acestora daca exista riscul sa influenteze rezultatele testului. In categoria tratamente medicamentoase intra atat medicamentele eliberate pe baza de reteta, cat si cele care nu necesita prescrierea unei retete.

Medicamente care conduc la marirea nivelului de T4: anticonceptionale, clofibrat, estrogen, metadona.
Medicamente care conduc la reducerea nivelului de T4: steroizi anabolizanti, hormoni androgeni, tratament antitiroidian, interferon alfa, litium.

Nu decideti pe cont propriu intreruperea unui anumit tratament medicamentos; aceasta decizie trebuie luata de catre medicul specialist in urma conversatiei pe care o are cu dumneavoastra.

CUM SE FACE TESTUL?

Va trebui sa furnizati o mostra de sange. Persoana care va efectua aceasta operatiune trebuie sa respecte urmatorii pasi:
- Pentru a opri circulatia sangelui, un garou va fi infasurat in jurul partii superioare a bratului. Venele se vor mari, facand introducerea unui ac in vena un proces mult mai sigur.
- Zona unde se va introduce acul trebuie curatata cu alcool.
- Un ac va fi introdus in vena (mai multe intepaturi pot fi necesare in aceasta etapa).
- Sangele va fi colectat intr-un recipient special.
- Cand destul sange a fost colectat, se scoate acul, se indeparteaza garoul, si se acopera zona intepata de ac cu tifon. Mentineti presiune asupra intepaturii pentru a opri sangerarea.
- Se bandajeaza dupa caz.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientul poate simti un usor disconfort de la garou. De asemnea, puteti simti o usoara durere in momentul cand acul este introdus in vena; mai multe incercari pot fi necesare, in functie de marimea venelor si arterelor pacientului. In functie de persoana si in functie de cantitatea de sange prelevata, puteti simti o usoara senzatie de ameteala.

RISCURI

Testul pentru depistarea nivelului de tiroxina (T4) necesita prelevarea unei mostre de sange, procedura care prezinta un risc foarte scazut pentru pacient. Puteti prezenta urmatoarele simptome dupa ce vi se ia o mostra de sange:
- O mica vanataie in zona unde a fost introdus acul. Dupa ce medicul extrage acul, trebuie sa mentineti presiune asupra zonei respective – acest lucru reduce riscul aparitiei unei vanatai.
- Daca vena se umfla, aplicati o compresa calda de mai multe ori pe zi, dupa caz.
- Dupa recoltarea de sange puteti avea senzatii de ameteala sau lesin.
- Informati-va doctorul daca suferiti de o conditie medicala care previne coagularea sangelui sau daca luati medicamente anticoagulante. In caz contrar va fi foarte greu sa fie oprita sangerarea.

REZULTATE

Rezultate normale: nivelul de T4 in sange se incadreaza in intervalul 4,5-11,2 mcg/dL (micrograme pe decilitru).

Rezultatele anormal de mari pot fi indicatori ai:
- boala Hashimoto in faza incipienta;
- boala Graves;
- pacienta este insarcinata;
- afectiuni ale ficatului;
- tiroidita cronica.
Rezultatele anormal de mici fi indicatori ai:
- hipotiroidism;
- malnutritie;
- pacientul a luat anumite medicamente care au redus nivelul de T4 in sange.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi afectate de:
- prelevarea necorespunzatoare a probei;
- pacientul a urmat tratament cu medicamente care au influentat rezultatele. Medicamente care conduc la marirea nivelului de T4: anticonceptionale, clofibrat, estrogen, metadona. Medicamente care conduc la reducerea nivelului de T4: steroizi anabolizanti, hormoni androgeni, tratament antitiroidian, interferon alfa, litium.

ALTE INFORMATII

Trebuie sa luati in considerare ca valorile considerate normale variaza de la un laborator la altul. Este astfel indicat sa vorbiti cu doctorul dumneavoastra si acesta sa va explice insemnatatea rezultatelor.