Termen cautat

Tomografia computerizata cu fascicul de electroni


Autor: george

DESCRIERE TEST

Tomografia computerizata cu fascicul de electroni este o varianta a computer tomografiei clasice, utilizata de cele mai multe ori in cazul diagnosticului de ateroscleroza si boli coronariene. Trebuie sa stiti, insa, ca desi imaginile furnizate de acest tip de CT sunt mult mai clare, aceasta tehnologie este disponibila momentan doar in cateva tari din lume.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul se efectueaza pentru:

  • detectarea formatiunilor de calciu in arterele coronare inainte de aparitia simptoamelor aterosclerozei;
  • evaluarea riscului ca un pacient sa se confrunte cu afectiuni ale arterelor cornorare.

PREGATIRE PACIENT

Acest tip de investigatie presupune expunere pacientului la radiatii. Pentru siguranta pacinetului, cantitatea de radiatii folosita va fi minima. Deoarece radiatiile pot afecta dezvoltarea fatului, aceasta investigatie nu este recomandata femeilor insarcinate. Medicul trebuie informat daca pacientul a supus recent mai multor investigatii care au folosit radiatii.

CUM SE FACE TESTUL?

Este foarte important ca inainte de efectuarea propriu-zisa a testului, pacientul sa lase in afara camerei unde este situat tomograful toate obiectele metalice (inclusiv bijuteriile), precum si telefoanele mobile sau alta aparatura.
Tomograful are forma cilindrica, iar pentru a realiza scanarea, este necesar ca pacientul sa se intinda pe masa culisanta atasata aparatului propriu-zis. Pentru ca imaginile oferite de tomografiacomputerizata cu fascicul de electroni sa fie relevante este extrem de important ca pacientul sa ramana nemiscat. Pentru aceasta, insa, personalul de specialitate are datoria de a-i explica faptul ca zumzetul pe care il va auzi in timpul testului este normal si, deci, nu reprezinta motive de panica. De altfel, comunicarea intre pacient si personalul specializat va fi facilitata prin intermediul unui speaker.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Aceasta procedura medicala nu implica nici un fel de durere iar disconfortul este minim, de cele mai multe ori fiind provocat de suprafata plana si rece a mesei pe care pacientul se va intinde.

RISCURI

Riscurile implicate de aceasta procedura sunt minime. Printre acestea insa se numara si riscul de aparitie a cancerului ca urmare a expunerii la raze X. Acest risc este mai mare in cazul persoanelor care au efectuat radiografii cu raze X frecvent si al copiilor.

REZULTATE

Un rezultat negativ inseamna ca nu au fost detectate depuneri de calciu la nivelul arterelor. Daca rezultatul este pozitiv, computerul va efectua un scor de calciu. Acest scor va fi interepretat de medicul specialist pentru a evalua riscul pacientului de a dezvolta ateroscleroza.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Testul acesta poate fi in primul rand afectat de prezenta obiectelor metalice, cu precadere in interiorul organismului pacientului. In aceasta categorie sunt incluse protezele articulare si capsele chirurgicale. De asemenea trebuie sa tineti cont de faptul ca acest test este contraindicat in timpul sarcinii. Nu in ultimul rand, au existat situatii cand rezultatete tomografiei computerizate cu fascicul de electroni nu au fost relevante datorita incapacitatii pacientului de a sta nemiscat.

ALTE INFORMATII

Daca acest test este prescris copiilor, este necesar ca acestia sa primeasca indicatii speciale, insa daca acesta va manifesta o frica intensa fata de tomograf cel mai probabil medicul specialist va recomanda sedarea lui.

Comentarii

Buna ziua!

Stie cineva daca tomografia se poate efectua gratuit, pentru copii sub 2 ani? Am o prietena al carui copil prezinta un chist pe creier si trebuie sa repete analiza de 2 ori/ an...si aceasta costa enorm, la clinici particulare..

Va multumesc anticipat!

Teoretic atata timp cat aveti recomandare de la medic pentru CT cranian ar trebui sa puteti face gratuit aceasta investigatie ( inclusiv in anumite clinici particulare care au contract cu casa de asigurari), dar cel mai bine ar fi sa va adresati casei de asigurari de sanatate. Multa sanatate!