Termen cautat

Tonometria


DESCRIERE TEST

Tonometria reprezinta o tehnica de masurare a valorii presiunii intraoculare. Masurarea presiunii intraoculare este necesara pentru stabilirea gradului de fermitate regasit la suprafata globului ocular. Prin intermediul tonometriei se poate masura presiunea intraoculara prin evaluarea rezistentei corneene la exercitarea unei presiuni de o anumita intensitate sau prin indentatie. Testarea se realizeaza in urma anestezierii globului ocular prin administrarea unor picaturi oftalmice anestezice. Tonometria poate imbraca forme diverse, insa principiul de baza este acelasi pentru toate si anume evaluarea deformarii suprafetei corneene in urma actiunii fortelor externe.

Forme de tonometrie

  • Tonometria realizata prin aplanatie

Tonometria prin aplanatie se realizeaza cu ajutorul unui instrument de mici dimensiuni pentru aplicarea presiunii la suprafata globului ocular si a unui microscop denumit lampa cu fanta cu ajutorul caruia se poate observa suprafata globului ocular. Presiunea intraoculara este evaluata in functie de forta necesara aplatizarii corneei. Tonometria prin aplanatie reprezinta o metoda de testare foarte exacta.

  • Tonometria realizata prin indentatie electronica

Tonometria prin indentatie electronica este utilizata cu scopul detectarii presiunii intraoculare crescute. Tonometria prin indentatie electronica este considerata o metoda de testare exacta, insa aceasta poate sa ofere rezultate diferite de cele obtinute in urma tonometriei realizate prin aplanatie. Metoda consta in aplicarea la nivelul corneei a unui instrument cu capat rotund si exercitarea presiunii la acest nivel. Presiunea exercitata este calculata si afisata la nivelul unui monitor electronic.

  • Tonometria realizata fara contact direct cu ochiul

Tonometria realizata fara contact direct cu globul ocular poarta si denumirea de pneumotonometrie si se realizeaza in absenta atingerii ochiului direct, ci prin intermediul unui jet de aer cu rol de aplatizare a corneei. Desi nu reprezinta cea mai recomandata metoda de masurare a presiunii intraoculare, aceasta tehnica este ideala pentru testarea copiilor si a persoanelor care au fost supuse unei operatii LASIK in trecut. Pentru realizarea tonometriei realizate fara contact direct cu globul oculare nu este necesara supunerea pacientului anesteziei locale.

  • Tonometria realizata prin indentatie

Tonometria prin indentatie se realizeaza cu ajutorul tonometrului Schiotz si consta in masurarea depresiunii suprafetei corneene determinate de o anume greutate la nivelul unui punct bine stabilit. Tonometria prin indentatie se realizeaza in conditii similare tonometriei realizate prin aplanatie, insa nu este o tehnica la fel de exacta ca aceasta.

DE CE SE FACE TESTUL?

Tonometria se poate efectua in urmatoarele conditii:

  • Ca si parte a unui control oftalmologic de rutina, efectuata cu scopul verificarii presiunii intraoculare. Verificarea periodica a valorii presiunii intraoculare se realizeaza in mod preventiv cu scopul depistarii timpurii a presiunii intraoculare crescute care predispune la dezvoltarea glaucomului.
  • Cu scopul monitorizarii eficientei tratamentelor impotriva glaucomului la pacientii aflati in tratament.

PREGATIRE PACIENT

Pacientii au obligatia de a-si informa medicul oftalmolog de existenta unor antecedente de glaucom in cadrul familiei.

Pacientii trebuie sa ideparteze lentilele de contact si sa nu le mai foloseasca cel putin o perioada de doua ore dupa efectuarea testarii. De asemenea, acestia nu trebuie sa poarte haine stranse in regiunea gatului deoarece aplicarea presiunii la nivelul venelor gatului pot determina cresterea presiunii intraoculare. Rezultatul testarii tonometrice sunt exacte in cazul in care pacientii nu consuma mai multe de doua cani de lichide cu patru ore inaintea efectuarii testarii, nu consuma bauturi alcoolice cu cel putin doisprezece ore inaintea efectuarii testarii si nu fumeaza marijuana cu douazeci si patru de ore inaintea realizarii investigatiei.

CUM SE FACE TESTUL?

Tonometria realizata prin aplanatie sau prin metoda Goldmann

Tonometria realizata prin aplanatie este efectuata de catre un medic oftalmolog sau de catre un medic optometrist. Medicul va administra picaturi anestezice cu scopul amortirii suprafetei globului ocular si a prevenirii resimtirii tonometrului de catre pacient in cursul testarii. De asemenea, la suprafata globului ocular se administreaza fluoresceina care contribuie la vizualizarea mai clara a structurii suprafetei corneene. Pacientilor li se cere sa priveasca spre inainte fara sa clipeasca, in timp ce medicul foloseste un filtru de cobalt pentru luminarea globului ocular. In urma efectuarii acestei manopere, presiunea externa se regleaza la valoarea de 10 mm Hg si conul de presiune se impinge usor pana intra in contact cu suprafata corneei.

Tonometria realizata prin indentatie electronica

Tonometria prin indentatie electronica se poate efectua de catre un tehnician medical, un medic oftalmolog, optometrist sau de catre medicul de familie. Medicul administreaza inainte de efectuarea procedurii, o substanta anestezica de suprafata pentru evitarea resimtirii tonometrului de catre pacient in cursul testarii. Pacientilor li se cere sa priveasca spre inainte fara sa clipeasca pe perioada in care medicul depune o usoara presiune cu ajutorul tonometrului la suprafata corneei. In urma investigatiei se vor obtine patru rezultate pentru fiecare dintre globii oculari. Aparatura emite un sunet specific de fiecare data cand obtine un rezultat exact. In urma inregistrarii celor patru rezultate exacte, valoarea presiunii evaluate apare notata pe ecranul electronic al aparatului.

Tonometria realizata fara intrarea in contact direct cu suprafata oculara

Tonometria fara intrare in contact cu suprafata globului ocular se poate efectua de catre medicul optometrist sau oftalmolog. In acest caz nu este necesara efectuarea anesteziei suprafetei globului ocular. Pacientilor li se cere sa priveasca spre inainte inspre lamfa cu fanta fara sa clipeasca. Pacientii vor simtii un jet de aer de mici dimensiuni orientat spre suprafata oculara si senzatia de racorire. Tonometrul va inregistra presiunea intraoculara care rezulta din schimbarea luminii reflectate la suprafata corneei in timpul in care este identata de catre jetul de aer. Testul se poate efectua de multiple ori pentru fiecare glob ocular.

Tonometria realizata prin indentatie

Tonometria prin indentatie se efectueaza de catre medicii oftalmologi sau optometristi. Acesti administreaza picaturi anestezice pe suprafata corneei inainte de efectuarea testarii pentru prevenirea resimtirii tonometrului de catre pacientul examinat. In cursul testarii, pacientii se aseaza intinsi pe masa de examinare, ramanand nemiscati si evitand sa tuseasca, sa clipeasca sau sa stranga pleoapele pentru ca orice miscare efectuata de catre pacient poate determina cresterea presiunii intraoculare. Pacientii vor fi rugati sa isi fixeze privirea la nivelul unui punct fix de pe tavan, in timp ce persoana care efectueaza procedura va depune o usoara presiune la nivelul suprafetei corneene cu ajutorul tonometrului care va fi mentinut la nivelul unui punct bine stabilit timp de cateva secunde.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Personalul medical care efectueaza procedura va administra o solutie anestezica cu scopul amortirii suprafetei oculare a pacientilor astfel incat acestia sa nu resimta nici un fel de senzatie de disconfort in cursul desfasurarii testarii. In urma efectuarii testarii, pacientii pot constata persistenta unei senzatii de furnicatura la suprafata corneei, care insa va disparea dupa trecerea a douazeci si patru de ore.

RISCURI

In cursul desfasurarii tonometriei prin indentatie, pacientii sunt expusi si riscului de lezare a suprafetei corneene. Riscul de lezionare a corneei este amplificat in cazul in care pacientii isi freaca ochii cu mainile inaintea efectuarii anesteziei. Exista, de asemenea, si riscul ca pacientii sa manifeste reactii alergice la picaturile administrate pentru anesteziere sau de dezvoltare a unor infectii oculare.

REZULTATE

Presiunea intraoculara difera la fiecare persoana in parte si in functie de momentul evaluarii. Astfel, presiunea intraoculara are o valoare mai crescuta imediat dupa trezirea din somn. La persoanele afectate de glaucom, valoarea presiunii intraoculare se modifica. De asemenea, persoanele de sex feminin prezinta o valoare crescuta a presiunii intraoculare, spre deosebire de persoanele de sex masculin, aceasta crescand si pe masura inaintarii in varsta.

Valoarea normala a presiunii intraoculare este incadrata intre 10 si 21 de milimetri pe scara de mercur, valorile anormale ale presiunii intraoculare fiind mai mari de 21 de milimetri pe scara de mercur.

Cresterea presiunii intraoculare poate sa indice prezenta glaucomului sau riscul crescut de dezvoltare a acestei afectiuni. Persoanele care prezinta o valoare a presiunii intraoculare mai crescute de 21 de milimetri pe scara de mercur, insa cu structura nervului optic nemodificata, sunt afectate de o conditie denumita hipertensiune oculara. Aceste persoane sunt expuse unui risc considerabil crescut de dezvoltare a glaucomului pe masura inaintarii in varsta.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele obtinute in urma efectuarii tonometriei pot sa nu fie concludente in conditiile in care pacientii prezinta infectii oculare cum ar fi conjunctivita, sunt afectate de miopie severa, suprafata corneeana este neregulata sau pacientii au suferit interventii chirurgicale importante in trecut. De asemenea, rezultatele obtinute pot fi influentate si in conditiile in care pacientii clipesc sau inchid ochii in cursul testarii sau in cazul in care au fost supusi interventiei LASIK in trecut.

ALTE INFORMATII

Testarile tonometrice pot fi efectuate la interval de cateva luni sau de cativa ani cu scopul detectarii precoce a prezentei glaucomului. Valoarea presiunii intraoculare poate suferi variatii in cursul unei zile, astfel ca aceasta testarea nu este unica folosita cu scopul detectarii prezentei glaucomului. Alte investigatii realizate cu scopul depistarii precoce afectiunilor manifestate prin cresterea presiunii intraoculare sunt examenul oftalmoscopic, examinarea campului vizual sau examenul gonioscopic.