Termen cautat

Toracocenteza (lichid pleural)


Autor: george

DESCRIERE TEST

Toracocenteza este o procedura prin care se extrage lichid din spatiul pleural situat intre plamani si cutia toracica. Aceasta procedura se realizeaza cu ajutorul unui ac (uneori se mai foloseste si un cateter de plastic) care este introdus prin spatiul intercostal. Lichidul pleural se trimite apoi la un laborator pentru a se determina din ce cauza acesta se acumuleaza in spatiul pleural.

In mod normal in spatiul pleural nu se gaseste decat o cantitate mica de lichid. Acumularea in exces a lichidului pleural poate fi cauzata de foarte multe afectiuni precum infectiile, inflamatiile, boli cardiace sau cancer. Prezenta unei cantitati mari de lichid poate cauza pacientului probleme de respiratie. Prezenta lichidului pleural in exces se poate descoperi in timpul unei examinari obisnuite si apoi se poate confirma prin o radiografie toracala.

DE CE SE FACE TESTUL?

Toracocenteza se efectueaza in urmatoarele cazuri:

 • descoperirea cauzelor pentru care se acumuleaza lichid pleural in exces;
 • pentru a ajuta pacientul sa respire si a-i reduce disconfortul cauzat de acumularea lichidului pleural.

PREGATIRE PACIENT

Pacientului i se va cere acordul in scris inaintea toracocentezei. Este recomandat sa discutati cu medicul inainte de efectuarea acestei proceduri. Intrebati-l despre necesitatea interventiei, despre riscuri, despre cum va decurge aceasta si depre ce vor indica rezultatele.

Spuneti medicului dumneavoastra daca:

 • urmati vreun tratament medicamentos;
 • sunteti alergic la unele medicamente, inclusiv anestezice;
 • aveti probleme de coagulare sau urmati vreun tratament cu anticoagulante;
 • sunteti insarcinata.

Exista si o serie de situatii care ar putea ingreuna efectuarea toracocentezei despre care ar trebui sa discutati cu medicul, precum:

 • o interventie chirurgicala anterioara la plamani;
 • o afectiune pulmonara cronica si ireversibila precum emfizemul.

De obicei, inaintea toracocentezei medicul recomanda radiografierea zonei si analize de sange.

CUM SE FACE TESTUL?

Toracocenteza poate fi realizata in cabinetul medicului, in sectia de radiologie a spitalului, in sectia de urgente a spitalului sau pe patul din salonul in care sunteti internat. De obicei in timpul procedurii medicul este ajutat de o asistenta.

Pacientul trebuie sa stea in pozitie sezanda si cu mainile sprijinite pe un suport deasupra nivelului capului sau cu trunchiul flectat anterior si coatele sprinjinite pe genunchi (pentru a degaja spatiile intercostale) se efectueaza asepsia zonei in care se va practica punctia si anestezia locala cu 5-10 ml xilina 1-2%, strat cu strat (tegument, muschi, pleura parietala).

Se repereaza cu indexul marginea superioara a coastei inferioare din spatiul intercostal ales si se introduce acul prin piele, muschii intercostali, fascia endotoracica si pleura parietala (3-4 cm). Acul se introduce perpendicular, razant cu marginea superioara a coastei subiacente din spatiul intercostal respectiv (pentru a evita lezarea pachetului vasculonervos intercostal). Pe masura patrunderii acului se va aspira continuu, pentru a verifica patrunderea in spatiul pleural.

Dupa introducerea acului se va atasa un tub de dren conectat la un recipient de colectare Se poate practica si drenaj aspirativ. Dupa evacuarea cantitatii de lichid stabilite, se va retrage acul si se va masa zona punctionata cu un tampon cu alcool si se va pansa.

Pentru investigatii diagnostice este suficienta prelevarea a 30ml de lichid pleural. In scop terapeutic este permisa evacuarea a maxim 1,5 in 30 de minute.

CUM SE SIMTE TESTUL?

In momentul in care se adminstreaza anestezicul veti simti o intepatura sau o senzatie de usturime ce va dura cateva secunde. In momentul in care acul este introdus in cavitatea pleurala veti simti o intepatura puternica timp de cateva secunde.

In momentul in care lichidul pleural este drenat veti simti o presiune in zona respectiva. Trebuie sa anuntati medicul sau asistenta in momentul in care simtiti ca veti lesina sau nu mai puteti respira.

RISCURI

Toracocenteza este o procedura usoara ce nu implica riscuri majore. De obicei, dupa interventie se recomanda efectuarea unei radiografii pentru a confirma faptul ca nu exista complicatii precum:

 • lezare a parenchimului pulmonar (depasire a pleurei viscerale);
 • edem pulmonar acut (declansat de evacuarea prea rapida sau a unei cantitati prea mari de lichid);
 • infectarea revarsatului pleural (prin nerespectarea tehnicilor de asepsie), se va practica punctie pleurala pentru evacuarea puroiului si se va initia tratament antibiotic;
 • embolie gazoasa (prin punctionarea accidentala a unor vase superficiale sau a pleurei viscerale), pentru evitarea patrunderii aerului în circulatia coronariana sau cerebrala pacientul va fi asezat cu membrele inferioare deasupra capului, culcat pe partea stanga.

REZULTATE

Rezultatele se intorc de la laborator in 1-2 zile lucratoare. Daca lichidul este testat pentru descoperirea unei infectii precum tuberculoza, rezultatele vor veni abia peste cateva saptamani.

Rezultate normale:

 • prezenta unei cantitati mici de lichid pleural (de obicei mai putin de 20 ml), fara culoare sau de culoare galben deschis in care nu se gasesc urme de infectie, inflamatie sau cancer.


Rezultate anormale:

 • prezenta unei cantitati mari de lichid;
 • lichidul este clasificat ca fiind transudat sau exudat, diferenta dintre acestea doua provenind de la cantitatea de proteine sau alte substante descoperite in lichid;
 • transudat: contine un nr. redus de celule albe, cantitati mici de proteine si lactat dehidrogenaza si poate fi cauzat de ciroza, afectiuni cardiace, sindrom nefrotic;
 • exudat: poate fi cauzat de infectii (pneumonie), cancer, pancreatita, boli autoimune, embolie pulmonara;
 • in cazul in care este prezenta o infectie, exudatul va contine un nr. ridicat de celule albe, nivel ridicat de proteine, lactat dehidrogenaza si bacterii;
 • in cazul cancerului, exudatul va contine un numar ridicat de celule albe, nivel ridicat de proteine, lactat dehidrogenaza dar si celule cu o dezvoltare anormala;
 • in cazul emboliei pulmonare, exudatul va contine un numar scazut de celule albe si un numar, ridicat de celule rosii.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Printre factorii care pot influenta aceasta procedura se numara:

 • tratamentul prealabil cu antibiotice;
 • pacientul nu poate ramane nemiscat pe parcursul interventiei.

ALTE INFORMATII

Toracocenteza nu va fi efectuata pacientilor care sufera de:

 • probleme de coagulare;
 • probleme cardiace sau inima marita;

Odata cu toracocenteza se mai poate efectua si o biopsie pleurala pentru a recolta o mostra de tesut pleural.

Comentarii

Faptul ca i s-a recomandat o biopsie pleurala ma face sa cred ca medicii au suspicionat o leziune tumorala, caz in care este caracteristica refacerea rapida a lichidului. Trebuie totusi sa recunosc ca toracocenteza are ca principala contraindicatie diatezele hemoragice (probleme de coagulare), dar depinde de ce anume sufera bolnava (hemofilie, etc) . Faptul care probleme cardiace nu este o contraindicatie pentru toracocenteza. Cred ca ar trebui sa asteptati rezultatul analizei lichidului pleural si ulterior se poate vb despre tratament.

Multa sanatate!

Buna ziua !

Nu cred ca voi primi un raspuns, dar... In cazul in care s-a facut Toracocenteza si o biopsie pleurala unei bolnave care sufera de: probleme de coagulare si probleme cardiace si starea pacientei s-a inrautatit foarte tare, iar lichidul se acumuleaza foarte repede si in cantitati foarte mari... CE MAI E DE FACUT !!!???!!!??? Multumesc.