Termen cautat

Troponine


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul pentru troponine este recomandat in cazul pacientilor care prezinta dureri in zona toracica, pentru diagnosticarea unui eventual infarct, sau ale altor afectiuni ale inimii. In acest sens poate fi efectuat fie testul pentru troponinele I, fie cel pentru troponinele T. Acest test poate fi efectuat si impreuna cu alti biomarkeri cardiaci, precum CK-MB sau mioglobina (cu toate acestea pentru diagnosticarea cazurilor de infarct este preferata analiza nivelului de troponine).

Testul pentru tropinine este utilizat pentru diagnostiocarea cazurilor de infarct, pentru stabilirea gradului de lezare a muschiului cardiac, si pentru stabilirea cauzelor durerilor in zona toracelui. Deasemenea este important de stiut faptul ca daca o persoana resimte dureri la nivelul toracelui, sau senzatii de disconfort si nu se prezinta la medic in timp optim, nivelul troponinelor se pastreaza ridicat in cazurile de infarct miocardic.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general testul pentru nivelul de troponine este efectuat pentru:
- diagnosticarea infarctului (pentru mai multa siguranta acest test poate fi repetat la 6-12 ore). Deasemenea acest test este uneori efectuat alaturi de CK, CK-MB, sau mioglobina;
- pacientii cu angina stabila, in cazul in care simptomele incep sa se inrautateasca in momentul in care pacientul se afla in stare de repaus sau daca tratamentul nu mai are efectul scontat.

PREGATIRE PACIENT

Trebuie sa discutati cu doctorul dumneavoastra – aceasta este primul si cel mai important pas in pregatirea pentru test. Doctorul va va intreaba daca urmati anumite tratamente medicamentoase, si va dispune incetarea acestora daca exista riscul sa influenteze rezultatele testului. Doctorul ar trebui de asemenea sa va explice riscurile implicate, cum se va desfasura testul si ce indica rezultatele acestuia.

CUM SE FACE TESTUL?

Va trebui sa furnizati o mostra de sange. Persoana care va efectua aceasta operatiune trebuie sa respecte urmatorii pasi:
- Pentru a opri circulatia sangelui, un garou va fi infasurat in jurul partii superioare a bratului. Venele se vor mari, facand introducerea unui ac in vena un proces mult mai sigur.
- Zona unde se va introduce acul trebuie curatata cu alcool.
- Un ac va fi introdus in vena (mai multe intepaturi pot fi necesare in aceasta etapa).
- Sangele va fi colectat intr-un recipient special.
- Cand destul sange a fost colectat, se scoate acul, se indeparteaza garoul, si se acopera zona intepata de ac cu tifon. Mentineti presiune asupra intepaturii pentru a opri sangerarea.
- Se bandajeaza dupa caz.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientul poate simti un usor disconfort de la garou. De asemnea, puteti simti o usoara durere in momentul cand acul este introdus in vena; mai multe incercari pot fi necesare, in functie de marimea venelor si arterelor pacientului. In functie de persoana si in functie de cantitatea de sange prelevata, puteti simti o usoara senzatie de ameteala.

RISCURI

Testul pentru depistarea nivelului troponinelor necesita prelevarea unei mostre de sange, procedura care prezinta un risc foarte scazut pentru pacient. Puteti prezenta urmatoarele simptome dupa ce vi se ia o mostra de sange:
- O mica vanataie in zona unde a fost introdus acul. Dupa ce medicul extrage acul, trebuie sa mentineti presiune asupra zonei respective – acest lucru reduce riscul aparitiei unei vanatai.
- Daca vena se umfla, aplicati o compresa calda de mai multe ori pe zi, dupa caz.
- Dupa recoltarea de sange puteti avea senzatii de ameteala sau lesin.
- Informati-va doctorul daca suferiti de o conditie medicala care previne coagularea sangelui sau daca luati medicamente anticoagulante. In caz contrar va fi foarte greu sa fie oprita sangerarea.

REZULTATE

Rezultatele testului pot varia de la un laborator la altul. Tocmai de aceea este indicat sa stabiliti o intalnire cu medicul dumneavoastra pentru ca acesta sa interpreteze rezultatele si, daca este cazul sa stabileasca un tratament in consecinta.

In mod normal nivelul troponinelor este atat de scazut incat nu poate fi masurat, si tocmai de aceea chiar si o crestere usoara a concentratiei acestora poate sa indice o leziune la nivelul inimii. In momentul in care pacientul prezinta un nivel mult peste media normala, este foarte posibil ca acel pacient sa fi suferit un infarct sau alte leziuni la nivelul inimii (acest caz nu este valabil si daca pacientul a fost deja diagnosticat cu angina stabila; este foarte probabil ca simptomele sa se datoreze agravarii acestei conditii medicale).

In general nivelul troponinelor poate sa ramana ridicat pentru 1-2 saptamani de la producerea infarctului, sau in cazul eforturilor fizice sporite. Deasemenea este important sa stiti faptul ca testul nu poate fi influentat de leziuni ale altor tipuri de tesuturi.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi afectate de:
- prelevarea necorespunzatoare a probei;
- pacientul a urmat tratament cu medicamente care au influentat rezultatele.

ALTE INFORMATII

Cereti doctorului dumneavoastra sa interpreteze rezultatele testului. Chiar daca testul indica un nivel ridicat sau scazut de troponine in sange, acest fapt nu inseamna ca sunteti in mod automat bolnav. Acesta va decide daca sunt necesare teste aditionale in depistarea vreunei conditii medicale de care sunteti suspect.