Termen cautat

Ureea urinara


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul pentru uree urinara este efectuat pentru masurarea cantitatii acestei proteine descompuse in organism sau pentru stabilirea nivelului de uree in urina.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general acest test este efectuat pentru:

  • evaluarea functiei renale;
  • stabilirea echilibrului dintre cantitatea de proteina prezenta si organism si cantitatea de proteina necesara in cazul pacientilor care trebuie sa urmeze un anumit tip de dieta;
  • masurarea cantitatii de proteina prezenta in alimentatia unei persoane.

PREGATIRE PACIENT

Primul si cel mai important pas in pregatirea pentru test este discutia cu doctorul dumneavoastra. Doctorul va va intreaba daca urmati anumite tratamente medicamentoase, si va dispune incetarea acestora daca exista riscul sa influenteze rezultatele testului. In categoria tratamente medicamentoase intra atat medicamentele eliberate pe baza de reteta, cat si cele care nu necesita prescrierea unei retete. Doctorul ar trebui de asemenea sa va explice riscurile implicate, cum se va desfasura testul si ce indica rezultatele acestuia.

CUM SE FACE TESTUL?

Primul pas va fi initiat de catre doctorul dumneavoastra; acest pas consta in intreruperea oricarui tratament medicamentos care ar putea influenta rezultatele testului. Va trebui sa colectati mostre de urina in felul urmator:

  • In prima zi a testului, cand va treziti dimineta, urinati in mod normal. Tineti minte ora la care ati urinat, deoarece din acest moment incepe colectarea de urina.
  • In urmatoarele 24 de ore, de cate ori veti urina, trebuie sa colectati acea urina in recipientul furnizat de catre medic (de obicei vi se va da un recipient mai mare, de circa 4 litri). Urinati in un recipient curat, si apoi varsati urina in recipientul mare.
  • In ziua a doua a testului, cand va treziti dimineata, urinati in recipient, ca si in ziua precedenta.
  • Fixati cu grija capacul recipientului pe durata testului. Mentineti recipientul la o temperatura joasa (fie in frigider, fie in alt loc racoros) si ferit de lumina. Puneti o eticheta pe recipient, care sa specifice numele, data, ora cand ati urinat ultima data. Returnati recipientul doctorului dumneavoastra.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Testul pentru stabilirea concentratiei de uree urinara nu produce disconfort deoarece nu trebuie decat sa urinati in mod normal si sa colectati urina in recipiente speciale.

RISCURI

Pacientul nu se expune nici unui risc atunci cand se efectueaza testul pentru stabilirea concentratiei de uree urinara.

REZULTATE

Parametrii normali ai nivelului de uree urinara au fost stabili intre 60-90 mg/dL (miligrame per decilitru). Daca rezultatele testului indica valori mai mici decat media normala, acest lucru poate fi datorat unor afectiuni ale rinichilor sau malnutritiei. Daca dimpotriva rezultatele testului indica valori mai mari decat media normala acest lucru poate fi datorat fie unui surplus de proteine in alimentatie, fie descompunerii unei cantitati mari de proteine din organism.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi afectate de:

  • prelevarea necorespunzatoare a probei;
  • pacientul a urmat tratament cu medicamente care au influentat rezultatele.

ALTE INFORMATII

Cereti doctorului dumneavoastra sa interpreteze rezultatele testului. Chiar daca testul indica un nivel ridicat sau scazut de uree urinara, acest fapt nu inseamna ca sunteti in mod automat bolnav. Doctorul va decide daca sunt necesare teste aditionale in depistarea vreunei conditii medicale de care sunteti suspect.