Termen cautat

Urocultura


Autor: george

DESCRIERE TEST

Urocultura reprezinta un test pentru a detecta si identifica bacteriile responsabile pentru infectia tractului urinar. Urina din vezica urinara este in mod normal sterila, deci nu contine bacterii sau alte organisme (ciuperci). Insa bacteriile pot patrunde in uretra si cauza o infectie.
Proba de urina este depozitata in conditii care permit dezvoltarea bacteriilor sau a altor organisme. In cazul in care cresc doar cateva organisme, testul este negativ. Insa daca organismele de dezvotla in numar foarte mare, rezultatul este pozitiv. Organismul care a dat nastere infectiei poate fi identificat cu ajutorul microscopului si testelor chimice.
Infectiile de tract urinar apar mai frecvent la femei decat la barbati. Acest lucru se datoreaza faptului ca la femei, uretra este mai scurta si mai aproape de anus ceea ce permite bacteriilor din intestine sa intre mai usor in contac cu uretra. Prostata barbatilor produce o substanta antibacteriana care reduce riscul ca acestia sa dezvolte infectii urinare.

DE CE SE FACE TESTUL?

Urocultura se efectueaza pentru:

  • a descoperi cauzele unei infectii urinare;
  • a descoperi cel mai bun tratament pentru o infectie a tractului urinar;
  • monitorizarea tratamentului.

PREGATIRE PACIENT

Nu este necesara nici o pregatire speciala pentru efectuarea acestui test, insa pacientul trebuie sa informeze medicul daca i s-au administrat recent antibiotice.

CUM SE FACE TESTUL?

Aceasta metoda de colectare a urinei previne contaminarea in orice fel a probei. Inainte de a incepe acest proces, pacientul trebuie sa se spele foarte bine pe maini.
Este foarte important ca, in procesul de colectare, recipientul unic sa nu fie atins deloc de catre pacient. De asmenea, pacientul trebuie sa se asigure ca recipientul nu a venit in contact cu organele genitale si ca proba nu este contaminata cu hartie igienica, par pubian, sange menstrual, materii fecale, sau alte materii.
Dupa curatarea atenta a organelor genitale pentru a evita contaminarea probei de urina, incepeti sa urinati. Dupa ce urina a curs timp de cateva secunde, plasati recipientul sub jetul de urina si colectati urina inainte de incetarea urinarii.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Nu se creeaza nici un discomfort in colectarea unei probe de urina.

RISCURI

Colectarea unei probe de urina nu prezinta nici un risc pentru pacient.

REZULTATE

Urocultura:

  • normal: nu s-au dezvoltat bacterii sau alte orgnaisme, deci rezultatul este negativ.
  • anormal: rezultatul este pozitiv. Un numar de 100,000 de bacterii pe mililitru poate fi cauzat de o infectie.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Motivele pentru care rezultatele testului nu sunt concludente includ:

  • administrarea recenta de antibiotice;
  • administrarea de diuretice sau consumul mare de lichide ceea ce poate reduce numarul de bacterii din proba;
  • administrarea de cantitati mari vitamina C.

ALTE INFORMATII

O urocultura efectuata in primele etape ale infectiei nu este la fel de concludenta ca una realizata dupa instaurarea infectiei.

Comentarii

Buna seara.
Am un baietel de 8 luni. La 7 luni a fost diagnosticat cu infectie urinara, urocultura Klebsiella pneumoniae > 100.000 UFC.
Densitate 1.010 (1015-1022)
Leucocite sediment 347.6 (0-13.2)
Leucocite sumar 500 (0-15)
Cilindrii sediment 1.43 (0-0.40)
Bacterii sediment 32.781 (0-26.4)
Ph 8 (5-6.5)
Dupa antibiograma a luat Zinnat 7 zile.
Ecografia la rinichi arata ca totul e in regula
La 14 zile de la terminarea antibioticului am repetat urocultura.
Rezultatul de azi e urmatorul: la sumar urina totul ok, fara Leucocite (neg), PH e 8, dar la urocultura apare la fel Klebsiella > 100.000. Avem iar antibiograma.
A avut pungulite de fiecare data. La prima recoltare a stat punguta cam o ora pana i s-a luat jos la laborator.
Acum la a doua, a urinat exact cand ne uitam la pungulita.
Intrebarea mea e : ar trebui repetata analiza, ca avem sumarul ok si urocultura nu?
Klebsiella de unde putea sa o ia?
Ce mai pot face? Am tot citit ca se scapa foarte greu de ea, dupa luni de tratament, un tratament homeopat nu-l poate ajuta?

Multumesc!!!

Am facut Urocultura si mia iesit Rezultatul : Bacteriurie <1000 UFC/mL (fara semnificatie clinica) Vreau sa stiu daca este bine si ce inseamna sau daca testul trebuie repetat ?

buna ziua! mi-am facut niste analize printre care si o urocultura care mi-a iesit ca e sterila, ce inseamna asta?

In timpul ejacularii sperma o am rozie .Va rog sa imi spuneti daca prin examenul de Urocultura se observa boala de care sufar.Va multumesc

Buna,

  Daca am luat un tratament cu ciprinol(ciprofloxacina) pentru o infectie urinara, si dupa terminarea tratamentului la o zi am facut o analiza de secretie vaginala + frotiu, acest lucru influenteaza cumva rezulatul analizei de secretie?Multumesc mult de tot pentru rapuns si multa sanatate!

Buna! Am luat 1 luna un tratament foarte puternic pentru helicobacterul pylori, iar acum as vrea sa fac urocultura. Cat timp ar trebui sa astept ca sa pot face analiza?

Multumesc!

BUNA ZIUA!AM LUAT 3 PASTILE DE OSPAMOX IN URMA CU 3 ZILE LA RECOMANDAREA UNEI PRIETENE.INTREBAREA MEA ESTE  POT MAINE SA IMI FAC UROCULTURA DACA AU TRECUT APROAPE 3 ZILE DE CAND AM LUAT ACELE MEDICAMENTE?VA MULTUMESC

Buna ziua!

Dupa cat timp de la incetarea menstruatiei se poate da proba de urina?

Multumesc anticipat!

 

Teoretic , administrarea de antiinflamatoare nu modifica rezultatul uroculturii. Multa sanatate!

Daca am luat antiinflamatoare cu 24 de ore mai inainte, poate afecta examenul de urocultura? Multumesc!

Pagini