Termen cautat

Uroporfirina (urina)


Autor: george

DESCRIERE TEST

O mostra de urina este prelevata de la pacient si este supusa unor teste specializate de laborator pentru a se releva nivelul de porfirine in urina (uroporfirina). Porfirinele, compusi care se regasesc atat in sange cat si in urina (uroporfirina), sunt o parte integranta a anumitor proteine din organism; in aceasta categorie se incadreaza hemoglobina (celulele rosii), mioglobina, si alte enzime specifice. Uitilitatea acestei analize medicale se regaseste in faptul ca ajuta la diagnosticarea porfiriilor (boli metabolice cauzate de un deficit enzimatic in biosinteza hemului) si al unor intoxicatii care altereaza sinteza hemului (porfirinele sunt precursori ai hemului, iar hemul intra in compozitia hemoglobinei eritrocitare).

DE CE SE FACE TESTUL?

Analiza uroporfirina (porfirina in urina) se efectueaza in urmatoarele situatii:
- daca pacientul prezinta semne de porfirie (boala metabolica cauzata de un deficit enzimatic in biosinteza hemului);
- daca pacientul prezinta semne ale unei conditii care cauzeaza nivele anormale de porfirine in urina.

PREGATIRE PACIENT

Primul si cel mai important pas in pregatirea pentru test este discutia cu doctorul dumneavoastra. Doctorul va va intreaba daca urmati anumite tratamente medicamentoase, si va dispune incetarea acestora daca exista riscul sa influenteze rezultatele testului. In categoria tratamente medicamentoase intra atat medicamentele eliberate pe baza de reteta, cat si cele care nu necesita prescrierea unei retete. Doctorul ar trebui de asemenea sa va explice riscurile implicate, cum se va desfasura testul si ce indica rezultatele acestuia.

Medicamente si alte substante care influenteaza nivelul de profirine in urina: acid aminosalicilic, anticonceptionale, barbiturice, cloral hidrat, alcool etilicmorfina, fenozopiridina, procaina, sulfonamida, arbamazepina, acid valproic, diclofenac, fenilbutazona, morfina, novobiocina, sulfonamide, acid aminosalicilic, tolbutamid.

CUM SE FACE TESTUL?

Primul pas va fi initiat de catre doctorul dumneavoastra; acest pas consta in intreruperea oricarui tratament medicamentos care ar putea influenta rezultatele testului. Va trebui sa colectati mostre de urina in felul urmator:
- In prima zi a testului, cand va treziti dimineta, urinati in mod normal. Tineti minte ora la care ati urinat, deoarece din acest moment incepe colectarea de urina.
- In urmatoarele 24 de ore, de cate ori veti urina, trebuie sa colectati acea urina in recipientul furnizat de catre medic (de obicei vi se va da un recipient mai mare, de circa 4 litri). Urinati in un recipient curat, si apoi varsati urina in recipientul mare.
- In ziua a doua a testului, cand va treziti dimineata, urinati in recipient, ca si in ziua precedenta.
- Fixati cu grija capacul recipientului pe durata testului. Mentineti recipientul la o temperatura joasa (fie in frigider, fie in alt loc racoros) si ferit de lumina. Puneti o eticheta pe recipient, care sa specifice numele, data, ora cand ati urinat ultima data. Returnati recipientul doctorului dumneavoastra.

In cazul copiilor, trebuie sa urmati pasii descrisi mai jos cand efectuati testul pentru a depista nivelul de porfirine din urina:
- Spalati si clatiti bine zona inghinala a copilului dumneavoastra.
- Luati punga colectoare de urina si atasati-o copilului dumneavoastra, conform instructiunilor de folosire.
- Puneti un scutec deasupra pungii colectoare de urina.
- Verificati scutecul in mod regulat si schimbati punga colectoare atunci cand copilul a urinat.
- Scurgeti continutul pungii in recipientul furnizat de catre medicul dumneavoastra.
- Fixati cu grija capacul recipientului pe durata testului. Mentineti recipientul la o temperatura joasa (fie in frigider, fie in alt loc racoros) si ferit de lumina. Puneti o eticheta pe recipient, care sa specifice numele, data, ora cand ati urinat ultima data. Returnati recipientul doctorului dumneavoastra.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Analiza uroporfirina nu produce disconfort deoarece nu trebuie decat sa urinati in mod normal si sa colectati urina in recipiente speciale.

RISCURI

Pacientul nu se expune nici unui risc atunci cand se efectueaza analiza, deoarece acesta nu trebuie decat sa furnizeze o mostra de urina.

REZULTATE

Rezultate normale: nivelul de porfirine in urina se incadreaza in intervalul 50 - 300 mg (miligrame).
Rezultate anormale: nivelul de porfirine in urina depaseste intervalul 50 – 300 mg in mostra de urina colectata pe parcursul a 24 de ore. Aceste rezultate se pot datora urmatoarelor conditii medicale:
- cancer de ficat;
- hepatita;
- intoxicatie cu metale grele (plumb), tetraclorura de carbon, benzen.
- porfirie congenitala sau dobandita.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi afectate de:
- prelevarea necorespunzatoare a probei;
- pacientul a urmat tratament cu medicamente care au influentat rezultatele.

ALTE INFORMATII

Pacientii care au consumat alcool vor prezenta un nivel ridicat de porfirine in urina.

Nivelul de porfirine din organism mai poate fi analizat si prin prelevarea unei mostre de sange.