Termen cautat

Virus Epstein-Barr


Autor: george

DESCRIERE TEST

Acest test se efectueaza pentru a detecta anticorpii impotriva antigenilor virusului Epstein-Barr (EBV). Anticorpii sunt proteine care apara organismul impotriva infectiilor cauzate de bacterii, virusuri, ciuperci sau antigeni. Microorganismul stimuleaza corpul sa produca acesti anticorpi in timpul unei infectii. Productia de anticorpi se intensifica in timpul unei infectii.

Virusul EBV este un membru al familiei virusurilor herpetice. Acesta se transmite prin saliva si poate cauza o infectie foarte cunoscuta: aproximativ 95% din oameni vor fi infectati cu acest virus pana la varsta de 40 de ani.

EBV favorizeaza aparitia mononucleozei infectioase in aproximativ 35% din cei infectati. Mononucleoza este o afectiune asociata cu oboseala, febra, noduli limfatici inflamati, splina marita, iar uneori ficat marit. Exista mai multe tipuri de anticorpi EBV. Acestia includ anticorpii IgM, IgG si VCA.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul se efectueaza pentru diagnosticarea unei infectii cu virusul EBV. Testul pentru identificarea anticorpilor EBV va detecta nu numai o infectie recenta, ci si o infectie care a avut loc in trecut.

PREGATIRE PACIENT

Nu este necesara nici o pregatire speciala pentru efectuarea acestui test.

CUM SE FACE TESTUL?

Acest este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus actul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoriatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oamnei care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii, si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. Deasemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de fectuarea acestei analize.
 

REZULTATE

Un rezultat pozitiv inseamna ca in sange s-au gasit anticorpi EBV. Prezenta anticorpilor VCA-IgM si VCA-IgG indica o infectie prezenta, dar arata si daca o infectie s-a produs in trecut. Anticorpii VCA-IgM apar primii si dispar in 4-6 saptamani. Anticorpii VCA-IgG apar la o saptamana de la infectie insa raman in organism pentru toata viata.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Este recomandata consultarea medicului pentru interpretarea corecta a rezultatelor.

ALTE INFORMATII

Reactivarea virusului EBV prezinta o problema doar pentru pacientii imunodeprimati cum ar fi cei care sufera de HIV/AIDS sau care au suferit un transplant de organe. La acesti pacienti infectia primara poate fi mai grava.