Termen cautat

Virus herpetic I/virus herpetic II: anticorpi IGG si IGM - HSV


Autor: george

DESCRIERE TEST

 

Acest test se efectueaza pe o proba de sange pentru a identifica anticorpii virusului herpetic.

 

 

In prezent sunt cunoscute doua tipuri de virus herpetic: HSV I si HSV II. HSV I este responsabil de aparitia infectiilor oculare si orale, in timp ce HSV II cauzeaza leziuni genitale.

 

DE CE SE FACE TESTUL?

Este recomandata efectuarea testului pentru a verifica daca o persoana este infectata cu herpes oral sau genital. Testul verifica daca exista anticorpi pentru virusul HSV I sau HSV II, insa nu detecteaza virusul in sine.

PREGATIRE PACIENT

Nu este necesara nici o pregatire speciala pentru efectuarea acestui test.

CUM SE FACE TESTUL?

Acest este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoriatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii, si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. Deasemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de efectuarea acestei analize.

REZULTATE

Un rezultat negativ inseamna ca pacientul nu a fost expus la virusul HSV. Un rezultat pozitiv indica faptul ca pacientul a fost infectat cu viruslui HSV recent sau in trecut. Anumite modele ale anticorpilor pot oferi indicii cu privire la momentul infectiei. Aproximativ 70% din adulti au fost infectati cu HSV I si prezinta anticorpi impotriva acestuia. Aproximativ 20% din adulti prezinta anticorpi HSV II. Daca infectia este recenta (cateva saptamani pana la 3 luni) testul nu poate identifica anticorpii desi pacientul ar putea fi infectat. In acest caz, rezultatul este fals-negativ. HVS ramane in organism odata ce pacientul a fost infectat. Virusul ramane intr-o stare inactiva si nu se manifesta prin simptoame, dar se poate reactiva. Acest test nu indica daca virusul poate reaparea la un moment dat in viitor.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Prezenta anticorpilor IgG intr-o singura proba nu este suficienta pentru a face distinctia intre o infectie activa si o infectie produsa in antecedente. Confirmarea unei infectii active se face prin efectuarea anticorpilor IgM sau prin cultura directa a virusului din leziuni. In cazul pacientilor imunodeprimati, interpretarea rezultatelor de catre medic se face cu prudenta. Desi prezenta anticorpilor IgM este sugestiva pentru o infectie activa nu permite diferentierea infectiei primare de o reactivare.

ALTE INFORMATII

Desi HSV I si HSV II sunt rar activi, odata intrati in organism, ei vor fi prezenti pentru tot restul vietii.