Termen cautat

Virusul Hepatitei B (VHB)


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul pentru virusul hepatitei B (VHB) se efectueaza pentru a verifica existenta unor substante in sange care arata daca o infectie cu hepatita B este activa sau s-a produs anterior.

Testele cauta diferite semne ale infectiei:

 • Antigenii sunt semne lasate de virsuri sau bacterii. Deci prezenta unui antigen VHB semnaleaza prezenta in organism a virusului.
 • Anticorpii sunt proteine produse de organism pentru a lupta cu infectia. Prezenta anticorpilor VHB indica faptul ca ati fost expus la virusul hepatic B la un anumit moment din viata. Asta inseamna ori ca ati fost infectat cu virusul hepatititei B anterior si v-ati vindecat, ori ca aveti o infectie in prezent.
 • Materialul genetic (ADN) al virusului hepatitei B indica faptul ca virusul se afla in organism. Cantitatea de ADN arata cat de grava este infectia si cat de usor se poate raspandi aceasta. Este foarte importanta identificarea tipului de virus hepatic care sta la radacina infectiei pentru a preveni raspandirea sa si pentru a opta pentru tratamentul potrivit.

VHB se transmite prin lichide corporale infectate ca sange, sperma si lichid vaginal (care include si sangele menstrual). De asemenea, se poate transmite de la o femeie insarcinata la copil sau in apropiere de momentul nasterii.

Exista mai multe tipuri de teste pentru virusul hepatiei B. Urmatoarele sunt testele care se efectueaza cel mai frecvent pentru depistarea hepatitei B:

 • Hepatita B cu antigen de suprafata (HBsAg) identifica prezenta virusului, în mod frecvent, inainte de aparitia simptomelor. Daca aceast antigen persista in organism mai mult de 6 luni, cel mai probabil veti deveni purtator pentru intreaga viata.
 • Anticorpul de suprafata al hepatitei B apare imediat dupa ce dispare antigenul de suprafata si indica faptul ca infectia se afla in ultima etapa si nu mai sunteti contagios.
 • E-antigenul hepatitei B (HBeAg) este o proteina care apare in timpul unei infectii cu VHB.
 • Testul pentru identificarea ADN-ului hepatitei B care identifica materialul genetic al hepatitei B.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul pentru virusul hepatitei B se face pentru a determina tipul de infectie cu hepatita B.

 • Testul poate arata daca infectia a aparut de curand sau in trecut. Alte teste pentru a stabili cat de bine functioneaza ficatul sunt efectuate pentru a lua decizii in ceea ce priveste tratamentul.
 • Testul se mai efectueaza si in vederea protejarii persoanelor care sunt expuse la un risc mare de infectare cu hepatita B cum ar fi doctorii, asistentele, medicii stomatologi.
 • Testul este folosit pentru a verifica daca donatorii de organe sau de sange sunt infectati cu hepatita B. pentru a opri astfel raspandirea bolii.
 • Testul poate arata daca ficatul nu functioneaza normal din cauza unei infectii cu hepatita B.
 • Testul se efectueaza pentru a afla daca o persoana prezinta anticorpi in urma vaccinarii impotriva hepatitei B. Prezenta de anticorpi ai virusului hepatitei B in organism indica faptul ca vaccinarile au fost eficiente.
 • Testul se mai efectueaza si pentru a monitoriza progresele facute in tratamentul hepatiei B cronice.

PREGATIRE PACIENT

Nu trebuiesc luate precautii speciale cu privire la pregatirea pentru efectuarea testului pentru virusul hepatitei B.

CUM SE FACE TESTUL?

Pentru a lua o proba de sange in scopul efectuarii testului pentru virusul hepatitei B (VHB), asistenta va lega un garou in jurul bratului pentru a opri circulatia sangelui. Scopul este ca vena de sub garou sa devina mai mare pentru a face mai usoara insertia acului de seringa. Asistenta va sterge locul unde va fi introdus actual cu o solutie antiseptica pentru a evita infectiile. Se introduce apoi acul in vena si se extrage sangele. Odata ce s-a colectat suficient sange, asistenta va dezlega garoul si va bandaja locul in care a fost facuta injectia.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Experienta prelevarii de sange variaza de la persoana la persoana. Atunci cand acul este introdus in vena, de obicei unii oameni simt doar un mic disconfort, o intepatura, iar altii simt o durere acuta. Intensitatea durerii depinde in mare masura de priceperea asistentei, de starea venelor si de sensibilitatea la durere.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent, iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Testul pentru virusul hepatitei B depisteaza substantele care indica prezenta infectiei in organism. Testul identifica antigenii sau materialul genetic al virusului care da nastere la hepatita. Unele teste depisteaza anticorpii pe care organismul ii produce pentru a se proteja impotriva infectiei. Un rezultat normal al testului poarta numele de negativ, asta insemnand ca in organism nu au fost gasiti antigeni, anticorpi sau material genetic al virusului hepatitei B.

Rezultatele pozitive indica faptul ca in organism au fost depitati antigeni si anticorpi ai virusului hepatitei B.

 • Antigenul de suprafata al hepatitei B indica prezenta unei infectii cu hepatita B. Daca aceast antigen persista in organism mai mult de 6 luni, cel mai probabil veti deveni purtator si puteti infecta si alte persoane.
 • Anticorpul de suprafata al hepatitei B indica sfarsitul perioadei active a infectiei si faptul ca sunteti imun la VHB din acest moment inainte.
 • E-antigenul hepatitei B indica faptul ca in acest moment sunteti contagios.
 • Prezenta ADN-ului hepatitei B in organism arata ca sunteti infectat cu virusul hepatitei B.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Doctorul va va informa cu privire la orice factori care ar putea influenta rezultatele testului sau de ce nu ati putea efectua testul.

ALTE INFORMATII

Hepatita B poate fi prevenita prin vaccinare. Daca aveti in organism anticorpi ai virusului hepatitei B, asta inseamna ca sunteti imuni la infectie. Vaccinarea impotriva hepatitei B este eficienta si impotriva hepatitei D.

Pot trece saptamani sau luni pana la aparitia anticorpilor hepatitei B in organism, deci o persoana infectata poate primi un rezultat negativ daca testul a fost efectuat inainte de manifestarea simptomelor.

Concomitent cu testele pentru hepatita B mai pot fi efectuate si alte teste care arata starea de functionare a ficatului. Acestea din urma includ masurarea bilirubinei, fosfataza alcalina, alanin aminotranferaza si aspartat aminotransferaza.

Comentarii

Am virus B din 2010 /ian, am avut viremia de milioane unitati, Fac tratament cu Entecavir -Baraclude 0,5 de 2,5 ani, la 6 luni am avut 1000, la 1 an-55, acum am mai putin 20 (nedetectabil) analize la lab, SINEVO-Iasi,am ciroza hepatica si insuficienta renala, glomeronefrita . Caut remedii naturiste putin costisitoare.