Termen cautat

Virusul herpes simplex I si II – HSV I si HSV II


Autor: george

DESCRIERE TEST

Aceste teste se efectueaza pentru detectarea virusului herpes simplex. Infectia cu HSV se manifesta prin leziuni mici si dureroase, asemanatoare cu besicile, la nivelul pielii sau membranelor mucose ale gatului, nasului, gurii, uretrei, rectului sau vaginului. O infectie cu herpes se poate manifesta printr-o singura leziune sau mai multe, insa in cele mai multe cazuri, o persoana infectata va prezenta leziuni multiple.

Exista doua tipuri de herpes:
- HSV I se manifesta prin leziuni la nivelul buzelor. Acest tip de herpes se transmite prin sarut sau folosirea in comun a furculitelor sau lingurilor cand una din persoane este deja infectata. HSV I poate provoca leziuni si la nivelul organelor genitale.
- HSV II provoaca leziuni in special la nivelul organelor genitale in jurul vaginului sau penisului. Si nou-nascutii se pot infecta cu HSV II daca nasterea a avut loc normal (vaginal) iar mama lor suferea de herpes genital. HSV II se transmite prin contact sexual si se manifesta prin leziuni bucale. In cazuri mai rare, HSV poate infecta alte parti ale corpului cum ar fi ochii si creierul.

Testele pentru detectarea HSV se efectueaza in mare parte pentru leziunile din zona genitala. In anumite instante insa, testul poate fi efectuat folosind si alte tipuri de probe cum ar fi maduva osoasa, sange, urina sau lacrimi. Pentru a verifica daca leziunile sunt semne ale unei infectii cauzate de HSV, se mai pot efectua si alte teste.

- cultura virala reprezinta cea mai buna metoda de a identifica infectia cu herpes genital. Acesta se efectueaza astfel: se recolteaza fluide de la nivelul lezinilor si se aseaza intr-un vas de cultura. Cultura virala esueaza deseori in detectarea virusului desi acesta este prezent (rezultate fals-negative);

- test pentru detectarea antigenilor: se recolteaza celulele de la nivelul unei leziuni aparute recent si se investigheaza la microscop. Acest test identifica antigenii de pe suprafata celulelor infectate cu virusul herpes.

- lantul de reactie polimeraza (PCR): acest test se efectueaza folosind celulele unei leziuni, sange sau alt tip de fluid. PCR identifica materialul genetic al virusului. Acest test poate identifica tipul virusului care a cauzat infectia. PCR nu se efectueaza de obicei folosind o proba recoltata de pe leziuni ci este mai eficient daca se foloste un fluid.

- testul pentru identificarea anticorpilor: testele efectuate pe o proba de sange pot detecta anticorpii produsi de sistemul imunitar pentru a lupta impotriva infectiei herpetice. Teste pentru detectarea anticorpilor se efectueaza ocazional si nu sunt la fel de concludente ca o cultura virala in identificarea cauzei unei leziuni. Testele pentru identificarea anticorpilor nu diferentiaza daca infectia cu herpes este activa in prezent sau a avut loc in trecut. Deoarece anticorpii se dezvolta treptat dupa prima infectie, testul poate iesi negativ chiar daca infectia este prezenta.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul se efectueaza pentru:
- a verifica daca leziunile prezente in zona bucala sau genitala sunt cauzate de HSV;
- a identifica tipul virusului care a cauzat infectia (HSV I sau HSV II);
- pentru a verifica daca partenerul sexual al unei persoane care prezinta simptoame ale herpesului genital este infectat cu HSV;
- diagnosticarea infectiei la un nou-nascut a carui mama este infectata cu HSV.

PREGATIRE PACIENT

Daca pacientul prezinta simptoame ale herpesului genital, trebuie sa evite contactul sexual pana la primirea rezultatelor pentru a nu risca infectarea partnerilor sai.

Daca testul se efectueaza pe o proba prelevata la nivelul uretrei, pacientul nu trebuie sa urineze cu 2 ore inainte de test.

In cazul femeilor, daca o proba este recoltata la nivelul uterului, pacientele nu trebuie sa efectueze spalari vaginale cu 24 de ore inainte de test.

CUM SE FACE TESTUL?

Pentru cultura virala, identificarea antigenilor virali si testul PCR, proba se recolecteaza la nivelul leziunii folosind un tampon de vata. In acest fel, se recolecteaza celulele si fluidele necesare pentru efectuarea testului. De asemenea, probele pot fi obtinute si de la nivelul vaginului, uterului, penisului, uretrei, ochilor, gatului si pielii. Personalul medical recolteaza de obicei probe de pe leziunile recent formate.

Pentru un test pentru detectarea anticorpilor, medicul specialist va recolta o mostra de sange astfel:
- in jurul bratului se va aplica o banda elastica, cu scopul de a impiedica curgerea sangelui la acel nivel; acest lucru determina dilatarea venelor usurand introducerea acului la nivelul venei;
- dezinfectarea locului punctiei cu alcool;
- se introduce acul in vena; pot fi necesare mai multe punctii;
- se va atasa o eprubeta la nivelul acului pentru colectarea sangelui;
- dupa ce sangele este colectat, se va indeparta banda elastica;
- pe masura scoaterii acului din vena, se aplica pe locul respectiv un plasture;
- se aplica presiune pe locul respectiv.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Poate aparea un discomfort in momentul in care se foloseste tamponul de vata pentru colectarea probei de la nivelul leziunilor.

Mostra de sange este recoltata de la nivelul unei vene periferice a bratului. O banda elastica este stransa in jurul bratului. Pacientul poate avea senzatia de presiune la nivelul bratului. In momentul introducerii acului in vena unii pacienti nu simt nimic, altii simt o piscatura sau o intepatura usoara.

RISCURI

Nu exista riscuri majore in cazul recoltarii unei probe de sange:
- poate aparea o mica vanataie la locul punctiei; acest lucru poate fi prevenit prin aplicarea unei presiuni pe zona respectiva timp de cateva minute;
- in cazuri rare, vena de la nivelul careia a avut loc recoltarea poate deveni umflata; in acest caz se recomanda aplicarea de comprese umede de cateva ori pe zi;
- sangerare de la nivelul punctiei, poate fi o complicatie in cazul persoanelor care prezinta tulburari de coagulare; se recomanda informarea medicului specialist daca pacientul ia medicamente anticoagulante sau prezinta tulburari de coagulare.

REZULTATE

Rezultate normale:
- rezultatele normale se numesc negative;
- HSV nu se dezvolta in vasul de cultura;
- nu se gasesc antigeni virali sau ADN;
- nu se detecteaza anticorpi in sange.

Rezultate anormale:
- rezultatele anormale se numesc pozitive;
- HSV se dezvolta in vasul de cultura;
- nu se gasesc antigeni HSV sau ADN;
- se detecteaza anticorpi in sange.

Un rezultat negativ nu inseamna neaparat ca infectia nu este prezenta. Daca primul test este negativ dar pacientul in prezinta simptoame ale herpesului, se recomanda efectuarea altor teste.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Conditiile pentru care nu se recomanda efectuarea testelor sau situatii in care rezultatele nu sunt concludente cuprind:
- daca proba pentru cultura a fost recoltata de pe o leziune veche;
- daca proba de sange este recoltata inainte ca anticorpii sa se fi format;
- daca pacientului i se administreaza antibiotice.

ALTE INFORMATII

Herpesul este infectie incurabila, deci odata ce o persoana a fost infectata cu HSV, virusul ramane in organism pentru restul vietii. Acesta se ascunde in anumite tipuri de celule nervoase si se pot reactiva. Reactivarea infectiei poate fi provocata de stress, oboseala sau alta infectie cum ar fi o raceala sau gripa. Medicamentele pot doar ameliora simptoamele si scurta perioada manifestarii acestora.

Comentarii

Buna ziua!

In luna Februarie 2012 am facut un test Papanicolau la care mi-a iesit Candida-prezent. Am facut tratament dupa care in luna Martie am repetat testul Papanicolau si mi-a iesit Candida-absent! Dar mi-a iesit prezent: Gardnerella Vaginalis-prezent, Herpes Simplex de tip 2-prezent si ASC-US - celule scuamoase atipice cu semnificatie nedeterminata-prezent plus Examen citologic la 3 luni.

Intrebarea mea este: Poate iesii HSV pe lama la Papanicolau? Daca fac testul la sange poate iesii negativ dar el sa fie prezent? Tin sa specific ca nu am leziuni,bubite,simptome si nici contact sexual nu am mai avut de la inceputul luni Ianuarie,iar partenerul este ok,nu are nimic! Tot ce ma deranjeaza este secretia urat mirositoare,abundenta si rareori am cate o mica mancarime.

Domnul doctor la care am fost mi-a spus sa nu fac analiza pentru HSV ci pentru HPV, dupa care sa ma apuc de tratament cu Cervigid.

De la ce as fii putut sa ma infectez cu toate aceste boli daca partenerul nu are nimic?

Multumesc frumos! O seara buna!