Termen cautat

Viteza de sedimentare a hematiilor - VSH


Autor: george

DESCRIERE TEST

Acest test se efectueaza pentru a masura viteza de sedimentarea a hematiilor (eritrocitelor) intr-un tub intr-o perioada de o ora. Cu cat cad mai multe hematii pe fundul tubului, cu atat mai mare este viteza de sedimentare. In cazul in care in organism este prezenta o infectie, anumite proteine provoaca hematiile sa se stranga si sa se sedimenteze mai repede. Aceste proteine sunt produse de ficat si sistemul imunitar in conditii de infectie, o boala autoimuna sau cancer.

Exista mai multe afectiuni care pot duce la o viteza mai mare de sedimentare a hematiilor. De aceea, acest test este efectuat impreuna cu alte teste pentru a confirma un diagnostic. Dupa ce diagnosticul a fost stabilit, viteza de sedimentare poate arata cat de bine functioneaza tratamentul.

DE CE SE FACE TESTUL?

Acest test se efectueaza pentru:
- a detecta prezenta unei inflamatii in organism;
- a urmari evolutia unei boli;
- a monitoriza si evalua eficienta tratamentului.

PREGATIRE PACIENT

Nu este necesara nici o pregatire speciala pentru efectuarea acestui test.

CUM SE FACE TESTUL?

Acest este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus actul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.
 

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoriatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oamnei care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii, si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. Deasemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de fectuarea acestei analize.

REZULTATE

Valori normale:
Barbati: 0–15 milimetri/ora (mm/hr)
Femei: 0–20 mm/hr
Copii: 0–10 mm/hr
Nou nascuti: 0–2 mm/hr

Viteza crescuta de sedimentare a hematiilor poate fi cauzata de:
- boli autoimune (de exemplu, artrita reumatoida);
- cancer (de exemplu, limfom);
- insuficienta renala cronica;
- infectii (penumonie, apendicita);
- inflamarea articulatiilor si a vaselor de sange;
- inflamatia glandei tiroide;
- infectii ale rinichilor, oaselor, articulatiilor;
- infectii virale.

Viteza scazuta de sedimentare a hematiilor poate fi cauzata de:
 - nivelul crescut de glucoza;
- policitemie;
- afectiune hepatica grava.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Conditiile pentru care nu se recomanda efectuarea testelor sau situatii in care rezultatele nu sunt concludente cuprind:
- sarcina;
- anemie;
- perioada de menstruatie;
- varsta, deoarece hematiile se sedimenteaza mai repede odata inaintarea in varsta; - administrarea de medicamente.

ALTE INFORMATII

Desi exista mai multe afectiuni care intotdeauna se manifesta prin viteza mare de sedimentare a hematiilor, acest test nu poate fi folosit, de sine statator, pentru identificarea unei anumite afectiuni. Rezultatele testului sunt interpretate intr-un cadru mai larg cu rezultatele altor teste si informatii medicale.

Comentarii

VSH-ul creste continuu incepand cu a 4-a saptamana de sarcina pana in a 3-a saptamana postpartum si atinge un nivel maxim de pana la 45 mm/h in prima saptamana postpartum. Multa sanatate!

De obicei cresterea vsh-ului este semn de infectie sau inflamatie. Tratamentul cirozei hepatice consta in: regim igieno-dietetic fara alcool, cu cat mai putina sare (sarea fara sodiu este nociva ciroticilor), fara a face exces de proteine animale (se va manca alternativ carne, lactate si ou),tratament medicamentos pentru prevenirea complicatiilor cirozei si de sustinere a functiilor ficatului si tratament chirurgical. Multa sanatate!