Actinomicoza
Actinomicoza este o infectie cronica,supurativa si granulomatoasa avand drept cauza o bacterie filamentoasa anaeroba , gram pozitiv .
Actinomicetele sunt germeni gram pozitiv , anaerobi sau facultativ anaerobi , fac parte din flora saprofita normala a cavitatii orale .
Sedii de colonizare :
Speciile implicate patogen cel mai frecvent sunt :
Perioada de incubatie este de aproximativ o luna .
Cele mai frecvente zone interesate sunt :
Peste 50 % din cazuri sunt localizate cervico – facial .
Actinomicoza desi apar rar , reprezinta o entitate patologica distincta datorita formelor clinice diverse pe care le poate avea si a dificultatilor in cadrul diagnosticului fiind considerata „boala cu cele mai multe erori de diagnostic „ .
Patrunderea in partile moi cervico – faciale se face prin intermediul unei pungi gingivale , carii penetrante , solutii de continuitate .Invazia in interiorul osului a actinomicetelor impreuna cu germenii piogeni , se realizeaza pe una din aceste cai .La nivelul osului produc leziuni de osteomielita condensanta diagnosticata doar prin biopsie .Sistemul limfatic nu este invadat .
Tablou clinic :
Prezinta diferite forme : de la un nodul mic circumscris la tumefieri ce intereseaza zone intinse de tesuturi si forme pseudotumorale . Debutul poate fi sub forma unui proces supurativ periosos avand caracter acut cu dureri predominant nocturne , iradiate hemicranian; dupa fistulizare spontana sau dupa tratament chirurgical continua sa evolueze cronic .
Alteori debutul poate fi sub forma unei tumefactii nodulare sensibila la palpare , avand evolutie lenta si fiind inconjurata de o zona eritematoasa .
In perioada de stare apare o tumefiere dura , lemnoasa care se extinde observandu-se in diferite stadii de evolutie :nodul , abces , fistula .
Prin fistule dreneaza o secretie seroasa ce contine grunji alb-galbui .
Actinomicoza osoasa prezinta doua forme anatomo-clinice :
Diagnostic :
Diagnosticul de actinomicoza include datele clinice (simptomatologia) cat si o confirmare microbiologica si anatomo-patologica .
Examenele microbiologice si cele anatomo – patologice trebuie repetate deoarece pot da un raspuns fals pozitiv dar si fals negativ .Daca simptomatologia este caracteristica iar la examenulmicrobiologic raspunsul a fost negativ, nu se exclude diagnosticul de actinomicoza . Se vor face prelevari , examen microbiologic si anatomo- patologic succesiv .
Examenul radiologic nu prezinta imagini caracteristice .
O fistula care nu poate fi atribuita unei cauze precise (osteomielita , chisturi supurate , adenita specifica fistulizata) sau orice supuratie perimaxilara care in urma tratamentului evolueaza subacut , trebuie suspectata de actinomicoza .
Examenul histopatologic va identifica nodulul actinomicotic ce prezinta 3 zone :
Diagnostic diferential :
Tratament
Tratamentul este de lunga durata .
Tratamentul chirurgical . In perioada de stare se practica incizia si drenajul colectiei supurate , largirea traiectelor fistuloase si indepartarea tesutului de granulatie format .
Se recolteaza secretie pentru antibiograma si fragmente tisulare pentru examenul histopatologic .
Se utilizeaza antibiotice de tipul :Penicilina , Augumentin ,Clindamicina ,Cefalosporine asociate cu Metronidazol intra venos sau per os timp de 3- 4 saptamani . Tratamentul cu metronidazol 1-2 grame pe zi poate fi prelungit pana la 6 luni , in cazul tolerantei digestive a acestui medicament .
Posibilitatile evolutive sunt diferite .In functie de cat de repede a fost pus diagnosticul si cat de repede s - a institut terapia afectiunea se poate vindeca in decurs de 2-3 saptamani pana la 2 luni .
Formele grave de actinomicoza care nu au beneficiat de tratament au evolutii de 10-20 de ani .