Termen cautat
Specialitate

Ateroscleroza


Specialitate
Imagini

• Ce este ?

Ateroscleroza reprezintă o disfuncţie cardiovasculară caracterizată prin întărirea pereţilor arterelor mari şi mijlocii ca urmare a formării plăcilor ateromatoase. Acestea sunt depuneri de colesterol şi grăsimi aflate în mod excesiv în sânge, peste care se acumulează calciu, iar în timp se formează ţesut fibros care ajunge să împiedice circulaţia normală a sângelui . Este bine să nu se confunde cu aterioscleroza care reprezintă pierderea elasticitaţii vaselor de sânge.

• Efectele aterosclerozei

Afectează circulaţia cerebrală, producând tulburări comportamentale, de echilibru, accidente vasculare cerebrale.

Reprezintă cauza majoră a producerii bolilor cardiovasculare ( angină pectorală, infarct miocardic).

Afectează extremităţile dar şi celelalte organe care necesită o cantitate mare de sânge pentru o bună funcţionare .

• Factori de risc

1. Alimentaţia hiperlipidică

2. Hipercolesterolemia - Colesterol total în sange > 200 mg/dl - LDL ( „colesterol rău”) >130 mg/dl

3. Stresul – creşte sectreţia de hormoni catabolici care determină creşterea cantităţii de colesterol în sânge.

4. Sedentarismul

5. Fumatul şi consumul excesiv de alcool

6. Factori genetici – dislipidemia familiară

7. Tahicardia ( numarul batailor inimii este mai mare de 70-80 de bătăi pe minut)

8. Hipertiroidismul ( boala Basedow Graves)

• Tratamentul 1. Abordarea unui stil de viaţă sănătos

Tratamentul aterosclerozei începe prin combaterea factorilor de risc, printr-un regim alimentar strict şi prin efectuarea de exerciţii fizice regulat. Dacă în 3-6 luni de tratament nefarmaceutic nu se ajunge la un rezultat favorabil, se recurge la tratamentul medicamentos. Alimentaţia trebuie să includă un consum zilnic de legume, fructe proaspete, cereale , dar şi alimente bogate în grăsimi monosaturate ( nuci, ulei de măsline).

2. Tratamentul medicamentos Bazat pe hipocolesterolemiante ( statine, acid nicotinic) prescrise de medic.

3. Tratamentul chirurgical - Angioplastia cu laser - Angioplastia cu balon - Aterectomia ( utilizată mai rar în zilele noastre)

4. Tratamentul naturist Are rolul de a încetini, stopa sau chiar dizolva plăcile ateromatoase şi de a reelasticiza arterele. o Usturoiul conţine tioderivaţi cu rolul de a scădea încet dar sigur colesterolul din sânge. El este de asemeni vasodilatator, antiinflamator, protector vascular.

Frunzele de măslin au acţiune hipocolesterolemiantă, hipoglicemiantă, hipotensivă, vasoprotectoare. Au şi acţiune antibacteriană şi antivirală. o Anghinarea transformă colesterolul în acizi biliari . Pe de alta parte, are efect regenerator şi antitoxic hepatic. o Fructele şi frunzele de afin pe langă efectul antiaterosclerotic îmbunătăţesc circulaţia cerebrală, oculară şi periferică. Are un efect benefic de asemeni în diabetul zaharat, în tulburările de vedere şi în infecţiile urinare. o Lucerna reglează metabolismul lipidic, glucidic şi proteic . Este eficient în tratamentul aterosclerozei dar şi în hipertensiunea arterială şi în arteriopatia diabetică.

Bibliografie
Tratat de fiziologie a omului - Guyton & Hall Indicaţii şi limite ale fitoterapiei în afecţiuni ale aparatului cardio-vascular - Dr Cristina Cimpean