Termen cautat
Specialitate

Calul ca si terapeut - Hipoterapia


Autor: Ioana Iftime

Winston Churchill spunea ca „ceva legat de infatisarea exterioara a calului, face bine interiorului uman”. Sunt multe de povestit despre felul in care calul ne-a insotit de-a lungul istoriei, atat in realitatea bruta a razboaielor si muncii, cat si in teserea miturilor si a povestilor. Ceea ce suntem mai putin obisnuiti sa vedem in cal este un mare si rabdator terapeut.

Inca din secolul V i.Hr. grecii antici foloseau miscarile domoale ale calului pentru vindecarea ranitilor din lupte, tehnica preluata si de englezi pentru recuperarea ranitilor din Primul Razboi Mondial. Olandeza Liz Hartel, medaliata olimpica la echitatie, dar suferind de pareza de la genunchi in jos, va infiinta primele centre de terapie calare, acum tot mai raspandite in tarile occidentale.

Baza acestei terapii este modul calului de a se misca, foarte asemanator mersului uman (soldurile calaretului vor efectua aceleasi miscari tri-dimensionale ca si atunci cand merge singur). Pasul calului este ritmic, uniform, lin, stimuland aceleasi sisteme neuromusculare de control ale omului ca si atunci cand acesta merge singur; astfel, va oferi in mod repetitiv experianta mersului cuiva care nu o poate avea pe cont propriu. Avand in vedere ca un cal efectueaza aproximativ 55 de pasi pe minut, calaretul poate ajunge sa efectueze intre 3000 si 5000 de asemnea exercitii complexe intr-o sedinta de 45 de minute.

Pacientul aflat calare va primi un flux constant de stimuli catre sistemul vestibular, proprioceptiv, tactil, auditiv, olfactiv, vizual, dar si cognitiv. Astfel, isi va imbunatati functiile motorii, postura trunchiului, se poate reduce spasticitatea, creste mobilitatea articulara si amplitudinea respiratiei. Prin antrenarea intr-o activitate dinamica alaturi de un animal impunator, dar bland si frumos, pot fi obtinute si beneficii cognitive si psihologice: imbunatatirea atentiei, a capacitatii de exprimare, a respectului de sine, oportunitatea socializarii, toate intr-un cadru profund recreativ.

Mecanismele prin care aceasta forma de terapie actioneaza sunt multiple, unele putin cunoscute, dar cu siguranta efectele sunt recunoscute de specialisti din domeniul recuperarii medicale, si, mai ales, de cei care beneficiaza de aceasta. Printre afectiunile care pot fi tratate prin terapia calare, ca si adjuvant, se numara:

  • paralizie cerebrala infantila
  • intarziere de dezvoltare cognitiva si fizica
  • sindroame genetice cu afectare neuromusculara
  • traumatisme cerebrale si medulare
  • accidente vasculare cerebrale sechelare
  • tulburari din spectrul autismului
  • tulburari de invatare si vorbire
  • tulburarile de integrare senzoriala
  • orice alta afectiune care poate beneficia de pe urma efectelor mai sus mentionate

Datorita existentei riscului de cadere si faptului ca se lucreaza cu un animal, se contraindica hipoterapia la cei cu tulburari severe de comportament, cu osteoporoza, instabilitate vertebrala, leziuni medulare acute, scolioza severa sau luxatia de sold.

Exista doua forme de terapie cu ajutorul calului: calaria terapeutica si hipoterapia, cu diferente bine stabilite de catre cei implicati in domeniu. Calaria terapeutica se adreseaza in general utilizarii largi, nefiind o forma de terapie in sine si neavand nevoie de interventia unui fizioterapeut specializat; este vorba de calarie recreativa dedicata persoanelor cu dizabilitati, dar cu autonomie. Scopul este acela de a folosi echitatia, ca si sport, in scop adaptativ, de a-l ajuta pe pacient sa controleze calul pentru a-si imbunatati starea fizica si psihica, fara a se urmari linii terapeutice specifice. Diferenta dintre echitatie si hipoterapie este aceea ca in echitatie calaretul actioneaza asupra calului si in hipoterapie, calul actioneaza asupra calaretului.

In hipoterapie calaretul nu trebuie sa controleze calul, ci doar sa profite de miscarea acestuia. De data aceasta, va fi insotit de un fizioterapeut cu pregatire si certificare in hipoterapie, care ii va fi alaturi toata ora si va lucra cu cate un pacient in parte. Terapeutul va solicita pacientului sa efectueze diferite exercitii cat timp se afla calare, care au ca tinta imbunatatirea functiilor afectate. Sedintele se vor desfasura conform unui plan terapeutic personalizat pe baza de exercitii specifice problemei ce se doreste corectata. Cele 45 de min din sedinta sunt, astfel, o forma complexa si concentrata de kinetoterapie si terapie ocupationala. De asemenea, pacientul va fi stimulat sa comunice, fie cu terapeutul, fie cu animalul, pentru a-si exprima gandurile si nevoile in acele momente.

Hipoterapia se adreseaza, astfel, pacientilor cu afectari mai severe, fiind o forma intensiva si personalizata de terapie, a caror rezultate benefice sunt demonstrate prin tot mai multe studii. Acest minunat animal ne poate invata sa mergem si sa ne tinem drepti, tocmai pentru ca ne asemanam atat de mult.

RecuperareUsoara.ro