Termen cautat
Specialitate

Cardiopatia ischemică – ce este și cum ne apărăm de ea?


Specialitate
Imagini

Ce este cardiopatia ischemică?

Cardiopatia ischemică (numită mai corect din punct de vedere medical „Boala cardiacă ischemică” – BCI) este principala cauză de deces în lume, depășind chiar și cancerele ca număr de victime. Aproximativ unul din șase bărbați și una din 10 femei mor din cauza bolii cardiace ischemice. În 2013, 8,14 milioane de decese (16,8%) au fost atribuite bolii cardiace ischemice. Aceste număr este în creștere, în 1990 fiind de 5.74 milioane de decese (12%). Riscul de deces din cauza bolii cardiace ischemice pentru o anumită vârstă a scăzut progresiv din 1980 și până în 2010 – cu alte cuvinte, riscul ca oamenii tot mai tineri să decedeze din cauza bolii cardiace ischemice este în creștere. În Statele Unite în 2010, aproximativ 20% din persoanele peste 65 ani au fost diagnosticate cu boală cardiacă ischemică, în timp ce a fost prezentă la 7% din cei cu vârste între 45 și 64 ani și la 1,3% din cei cu vârste între 18 și 45 ani. Este vizibil cum riscul crește semnificativ odată cu avansarea în vârstă.

 

Boala cardiacă ischemică tinde să afecteze mai mult bărbații decât femeile, dar începând cu vârsta de 50 ani riscul între sexe devine similar.

 

Principalele manifestări ale bolii cardiace ischemice sunt angina pectorală ( durere în piept), infarctul miocardic și insuficiența cardiacă. Cu toate acestea, nu toată lumea prezintă aceleași simptome și unii oameni pot să nu prezinte absolut niciun simptom în momentul diagnosticului de boală cardiacă ischemică.

 

Inima

Inima este un mușchi de dimensiunea aproximativă a unui pumn. Pompează sânge în organism și bate cu aproximativ 70 de bătăi pe minut. Inima are patru cavități, două atrii și doi ventriculi, câte un atriu și câte un ventricul pe partea dreaptă (care trimit și primesc vase ce merg la plămâni), respectiv pe partea stângă (care trimit și primesc vase ce vin de la și merg către tot organismul). După ce sângele părăsește cavitățile inimii drepte, acesta ajunge la plămâni pentru a prelua oxigen. Sângele bogat în oxigen revine în partea stângă a inimii și de acolo este pompat în tot organismul prinr-o rețea de artere. Sângele se întoarce către inimă prin vene înainte de a fi pompat din nou către plămâni Acest proces este numit circulație.

 

Inima are la rândul ei o rețea de artere care vascularizează pereții inimii și îi asigură nutriția și, deci, funcționarea corespunzătoare. Aceste artere se numesc arterele coronare. Există două artere coronare principale din care se despart ramuri mai mici, una dreaptă și una stângă.

 

Ce cauzează boala cardiacă ischemică?

Boala cardiacă ischemică este un termen ce descrie ce se întâmplă atunci când fluxul de sânge care vascularizează inima este întrerupt sau blocat prin acumularea de material grăsos în arterele coronare.

 

Cu timpul, pereții arterelor pot deveni plini de acest material grăsos. Procesul este numit ateroscleroză iar depozitele grăsoase sunt numite aterom.

 

Ateroscleroza poate fi cauzată de factori care țin de stilul de viață și de alte afecțiuni, precum, precum:

Fumatul
Nivelul crescut de colesterol în sânge
Hipertensiunea arterială
Diabetul zaharat
Lipsa exercițiului fizic – obezitatea - sedentarismul

 

Care sunt simptomele bolii cardiace ischemice?

Cel mai comun simptom al bolii cardiace ischemice este durerea în piept (cunoscută medical drept angina pectorală), iar cea mai comună manifestare (precedată sau nu de apariția simptomelor) este infarctul miocardic.

 

Angina pectorală apare dacă arterele coronare sunt parțial blocate. Ea poate fi o senzație ușoară și inconfortabilă, putând fi ușor confundată cu o indigestie. În alte cazuri, un episod sever de angină poate reprezenta o senzație extrem de dureroasă, asociați cu senzația de greutate, strângere de gheară, de obicei în centrul pieptului și putând fi răspândită către brațe, gât, maxilar, spate sau stomac. Angina este frecvent declanșată de activitatea fizică sau situații stresante. Există o formă de angină care este declanșată de frig. Simptomele trec de obicei în câteva minute (până în zece minute) și pot fi ameliorate de odihnă sau utilizarea nitroglicerinei.

 

Cum se diagnostichează boala cardiacă ischemică?

Dacă prezentați simptomele de mai sus sau dacă aveți factorii de risc enumerați mai sus, este esențial să vă prezentați la un consult cardiologic. La un consult cardiologic, veți fi întrebat de istoricul stării dumneavoastră de sănătate și de al celor al rudelor de sânge. De asemenea, medicul va efectua un examen fizic complet. Dacă medicul cardiolog consideră că sunteți la risc pentru boală cardiacă ischemică, va recomanda efectuarea anumitor investigații. Aceste investigații pot cuprinde: o electrocardiogramă (EKG), un test EKG de efort, o ecografie cardiacă sau, în situații mai serioase, o coronarografie sau imagistică prin rezonanță magnetică cardiacă (IRM cardiac).

 

Cum se tratează boala cardiacă ischemică?

Boala cardiacă ischemică nu are un leac definitiv. Cu toate acestea, tratamentul corect poate elimina simptomele și reduce probabilitatea de apariție a fenomenelor grave precum infarctul miocardic sau insuficiența cardiacă.

 

Prima intervenție terapeutică este reprezentată de modificări ale stilului de viață, precum exercițiu fizic regulat și oprirea fumatului. În cazuri mai severe, poate fi recomandat tratament medicamentos sau chiar chirurgie.

Articol semnat de www.cardioclinic.ro