Termen cautat
Specialitate

Ce este diabetul insipid si cum poate fi tratat


Autor: Cammelia
Imagini

Setea intensă și urinările frecvente în cantitate mare pot fi indiciile unei afecțiuni grave. Diabetul insipid nu trebuie confundat cu diabetul zaharat, deși ambele pot prezenta aceleași simptome.

                Diabetul insipid survine atunci când există probleme la nivelul glandei hipofize (situată la baza creierului). Această glandă secretă în mod normal vasopresină, un hormon care acționează pentru reducerea cantității urinei, deci are efecte asupra rinichiului, la nivelul căruia stimulează reabsobția apei în organism.

                Această afecțiune este de mai multe tipuri:

  • Diabetul insipid central - atunci când în hipotalamus apare o problemă și nu mai este produsă suficientă vasopresină, astfel încât se eliberează o cantitate foarte mică în corp. Cauzele aceste forme de diabet insipid sunt fie primare (cum ar fi moștenirea genetică), fie secundare (după accidente în care creierul este lezat grav, după tumori craniene, meningite, anevrisme sau intervenții chirurgicale pe creier).
  • Diabetul insipid nefrogen – în care un rinichi anormal este responsabil de această dată. Litiaza renală, insuficiența renală sau câteva medicamente (tetraciclina, manitolul, glucoza) pot provoca această boală.
  • Diabetul insipid dipsogen – se datorează urinărilor frecvente în cantitate foarte mare, pe fondul consumului excesiv de apă. Aici intervine senzația exacerbată de sete, inexplicabilă. Traumatismele sau chiar tulburările psihice pot duce la un astfel de tip de diabet.
  • Diabetul insipid gestațional – atunci când placenta distruge vasopresina, ducând astfel la o cantitate redusă a acestui hormon în corpul mamei.

 

 Poți să-ți dai seama că suferi de diabet insipid dacă, atât în timpul zilei cât și al nopții urinezi frecvent ți într-o cantitate foarte mare. În 24 de ore poți pierde de la 3 până la 15 litri, depinde de stadiul în care a ajuns boala. În ceea ce-i privește pe bebeluși, ei pot prezenta ca simptome plâns exagerat, o întârziere semnificativă a creșterii, febră dar și deshidratare vizibilă, asta pentru că nu au cum să-și echilibreze singuri cantitatea de apă din organism, înlocuind-o pe cea pierdută.

 

Tratamentul diabetului insipid central constă în administrarea unei substanțe asemănătoare cu vasopresina și anume desmopresină. Dacă pacientul are o formă ușoară de diabet, poate să apeleze doar la hiperhidratare, adică ingestia unei cantități de apă mai mare decât 2,5 litri pe zi.

În diabetul insipid nefrogen, se recomandă evitarea consumului de sare, administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene sau chiar injectarea desmopresinei.

Dibatul dipsogen poate fi tratat, dimpotrivă, prin reducerea cantității de lichide consumate. Astfel, se va regla mecanismul setei excesive.

În dibetul gestațional , mamei i se poate administra desmopresină, fiindcă aceasta nu are acțiuni dăunătoare asupra copilului, neputând pătrunde prin placentă.

 

Complicația cea mai gravă la care poate duce acestă afecțiune este deshidratarea. Dacă ai gura și pielea uscate, extremități reci, dacă tensiunea arterială îți este scăzută dar pulsul mărit, dacă ai dureri  de cap și slăbiciune musculară e timpul să te adresezi unui medic care, dacă este cazul, îți va diagnostica tipul de diabet insipid și-ți va prescrie medicamentele necesare ținerii acestuia sub control.

Câteva recomandări pentru cei care suferă de diabet insipid sunt următoarele:

  • Ai grijă să ai la tine tot timpul recipiente cu lichide.
  • Asigură-te că te hidratezi corespunzător în cazul unui efort fizic semnificativ.
  • Poartă la tine o brățară un cartonaș în portofel care să indice faptul că suferi de această afecțiune. În acest fel, în cazul unei urgențe, medicii vor ști să te trateze rapid și eficient.