Termen cautat
Specialitate

Cel mai bun implant e dintele insusi


Autor: apostuandra
Imagini

Cel mai bun implant e dintele insusi

Caria dentara reprezinta un proces patologic care in stadiile necavitare, in smalt si chiar in dentina are capacitatea de a se vindeca cu ajutorul masurilor preventiv-terapeutice. Afectiunile periapicale sunt complicatii ale bolii carioase care apar in urma constituirii la nivel periapical a unui focar inflamator cronic. Esecul eliminarii acestuia prin terapie endodontica impune indicatie de extractie cu aparitia edentatiei, astfel de la o simpla carie la tratament endodontic si in cazurile grave la extractie nu este decat un singur pas. Boala carioasa prezinta un dezechilibru intre pierderea si castigul de minerale prin care se instaleaza, in timp, o pierdere neta ce duce la aparitia unei cavitati. Leziunile carioase necontrolate vor continua sa apara si sa evolueze pe parcursul intregii vieti.

In contextul exigentelor estetice ce genereaza societatea actuala pacientii edentati(care prezinta lipsa unuia sau a mai multor dinti la nivelul unei arcade dentare), purtatori de proteze in special cei cu proteze totale (in cazul lipsei tuturor dintilor naturali la nivelul unei arcade) au tendinta de a-si ascunde starea de edentatie, deoarece o considera o infirmitate destul de grava.Aceasta atitudine este mai accentuata la pacientii cu varste tinere si in special la sexul feminin.

Plecand de la premiza „cel mai bun implant e dintele insusi” este necesar ca pacientii sa constientizeze importanta profilaxiei dentare,importanta unei bune legaturi cu medicul dentist;netratand la timp leziunile carioase vom scoate mai multi bani din buzunar si vom avea o serie de neplaceri care ar putea fi evitate.O alimentatie sanatoasa este foarte importanta nu numai in contextul sanatatii dentare, ci si pentru a evita diferite afectiuni generale.

Prezenta unui aport crescut si frecvent de bomboane (dulciuri), a bauturilor carbogazoase, mai ales in randul copiilor si a adolescentilor e un semnal de alarma. Parintii de cele mai multe ori nu constientizeaza gravitatea acestei probleme si astfel intalnim din ce in ce mai mult tineri ce prezinta leziuni carioase in diferite stadii;sau adolescenti cu brese edentate intinse ce necesita tratament protetic la o varsta atat de frageda.

Alimentele, dure fibroase cum ar fi legumele şi merele au fost de mult timp indicate să fie consumate după prânzuri pentru a îndepărta placa şi a reduce producţia de acid pe dinţi. Grasimile si în special acizii grasi au un rol antimicrobian, inhibând metabolismul glucidic din placa bacteriana si uneori izolând bacteriile cariogene de pe suprafetele dentare susceptibile.Chiar si unele proteine cum ar fi extrase din cafea, ceai, bere, vin, nuci, au un efect cario-inhibitor.Unele condimente sau aromatizanti stimuleaza secretia salivara, având un efect anticariogen prin fluxul salivar crescut.Ceaiul este bogat in fluor si prezinta actiune antibacteriana.

Cavitatea bucală este gazda a numeroase microorganisme dintre care multe sunt oaspeţi care o tranzitează temporar.

Bacteriile încep să colonizeze suprafeţele dentare după formarea completă a peliculei dobândite, după cel puţin 30-60 minute de la periaj. Datorită multiplicării, formarea plăcii bacteriene tinere este vizibilă după 8-12 ore ,Spalatul pe dinti in special seara este foarte important si totodata o alta metoda utila prin care putem preveni afectiunile dentare.

Prevenirea afectiunilor dentare este foarte importanta din punct de vedere economic,dar mai ales din punct de vedere psihologic.

O alimentatie sanatoasa, un periaj dentar adecvat,folosirea apei de gura, dar cel mai important o relatie eficienta medic-pacient stau la baza unei danturi sanatoase.