Termen cautat
Specialitate

CITOLOGIA BABES – PAPANICOLAU SI TESTAREA HPV SI CHLAMYDIA


DE CE toate 3 in acelasi articol ? Aceasta poate fi intrebarea voastra!

Pentru ca in lume, la fiecare 2 minute, o femeie moare de cancer de col uterin.
Pentru ca Romania se situeaza pe primul loc din Europa la mortalitatea prin cancer de col uterin.
Pentru ca toate aceste 3 testari au legatura cu diagnosticul si preventia cancerului de col uterin, precum si diagnosticarea unor boli cu transmitere sexuala( BTS ):

 
ATAT DE SIMPLU SI DE SIGUR !
Testul Babes-Papanicolau ( examenul cito-vaginal) :

Introdus inca din 1926 de catre Dr. Aurel Babes si standardizat in 1928 de catre Dr. Georgios Papanikolaou ramane cel mai fidel, accesibil si inofensiv test de depistare a celulelor atipice ale colului uterin care pot determina afectiuni grave locale (cancer de col uterin ) si sistemice.

Acesta consta in analiza unei probe de celule (frotiu) recoltate de la nivelul colului uterin, pentru depistarea celulelor atipice sau pentru a descoperi unele semne de infectie in aceasta zona (Human Papilloma Virus – HPV si Chlamydia Trachomatis).

Efectuarea testului nu se face in perioda menstruatiei

Exista 3 modalitati de a efectua acest test :

Modalitatea standard – medicul recolteaza cateva celule din mucoasa colului uterin cu ajutorul unei spatule sau periute le pune pe o lama de sticla si le examineaza la microscop.
Frotiu monostrat (examen in mediu lichid)– celulele recoltate prin aceleasi metode sunt introduse intr-un flacon cu un mediu special de cultura ce se inchide ermetic si se trimite la laborator.
Citologie in mediu lichid cu precitire automatizata ThinPrep

Metoda are mai multe avantaje fata de precedentele pentru ca , laboratorul dispune de mult mai multe celule pentru citire pe care le poate filtra ca sa indeparteze resturile de sange, mucus, etc., dar poate pastra o parte din proba ce va fi folosita pentru a identifica infectii cu HPV,  Chlamydia si Gonoree .

Stabilitatea probei in lichidul de conservare are o durata de 12 luni de la recoltare , pastrata la temperatura camerei.

 

Recomandam efectuarea celui de al treilea test pentru multiplele avantaje pe care le ofera  si pentru calitatea rezultatelor, care vor fi disponibile in 14 zile.

 

Cine si cand trebuie sa efectueze Testul Babes – Papanicolau ?

Toate femeile care si-au inceput viata sexuala  - recomandare de efectuare in fiecare an si continuarea efectuarii lui toata viata.
Femeile care nu au efectuat niciodata acest test sau care in ultimii 5 ani nu au repetat testul.
Femeile aparent sanatoase dar care la recoltarea secretiei vaginale au infectii cu trichomonas, candida, Treponema pallidum, Neisseria gonorhoeae, chlamydia, mycoplasma sau diversi virusi ( HPV, virusi herpetici, etc ).
Femeile care fumeaza sau au fumat, pentru ca produsele chimice prezente in fumul de tigara pot produce modificari ale celulelor colului uterin.
Femeile care in urma unui control ginecologic au fost depistate cu leziuni de col uterin.

 

Testul este bine sa se repete la intervale de timp recomandate de medic, in functie de afectiune si grupa de varsta.

 

 

Testarea HPV:

Virusul HPV (Human Papilloma Virus) este responsabil, singur si/sau in asociere cu alte boli cu transmitere sexuala (BTS), de 99% din cazurile de cancer de col uterin.

In prezent sunt cunoscute peste 100 de tipuri de HPV din care aproximativ 40 afecteaza zona genitala. Cele cu risc oncogen ridicat sunt tulpinile 16, 18, (determina 70% din cazurile de cancer de col uterin) 31, 45, 56, iar cele cu risc scazut sunt  tulpinile 6 si 11, asociate cu verucile genitale.

Nu exista tratament care sa vindece infectia cu HPV, dar screening-ul si vaccinul impotriva HPV reduc riscul de cancer de col uterin cu 90%.

Transmiterea infectiei cu HPV se face prin contact sexual neprotejat dar si prin simplul contact al pielii din zona pubiana si prin transmiterea  de la mama infectata la fat.

Pincipalele manifestari ale infectiei cu HPV sunt aparitia unor excrescente , la nivelul organelor genitale si anusului numite veruci sau condiloame (negi genitali) , care pot fi de diferite dimensiuni (de la invizibile cu ochiul liber, de unde si dificultatea diagnosticarii lor,pana la dimensiuni de marimi considerabile).

Diagnosticul este multiprocedural, incepand cu examenul clinic ginecologic , in unele cazuri fiind nevoie si de teste de laborator (testare Babes-Papanicolau,genotipare  HPV , etc) dar si colposcopie pentru evaluarea gravitatii leziunilor.

Metodele de tratament ale acestor  formatiuni sunt la latitudinea medicului curant.

 

Testarea pentru Chlamydia Thrachomatis :

Infectia cu Chlamydia Trachomatis este o infectie fara nici un fel de simptome clinice la peste

70% dintre femei si 40% dintre barbati, fiind asa-zisa infectie “tacuta”.

Transmiterea ei este exclusiv pe cale sexuala si de la femeia gravida infectata la nou nascut.

Initial, la femei  infectia cu Chlamydia determina leziuni la nivelul vaginului ( vaginita) a    colului uterin (cervicita)  si a mucoasei uterine ( endometrita ),  putand afecta trompele uterine (salpingita) daca nu este tratata.

Infectia cu Chlamydia Trachomatis creste foarte mult riscul de aparitie a unei sarcini extrauterine si reprezinta si principala cauza de sterilitate de cuplu.

Diagnosticul se face prin metode directe , prin analiza secretiilor vaginale, de col uterin sau uretrale sau metode indirecte,  prin determinarea existentei in sange a anticorpilor anti-chlamydia.

Tratamentul este foarte simplu si eficient daca infectia este detectata din timp si trebuie    urmat de ambii sau toti partenerii in acelasi timp, chiar daca nu exista simptomele infectiei, cu abstinenta sexuala pe perioada tratamentului si retestare la3 saptamani de la terminarea acestuia.

Infectia cu Chlamydia nu creeaza  imunitate dupa vindecare,  deci o reinfectie este posibila oricand .

Ca sumarizare si secventialitate a stabilirii diagnosticului tuturor acestor afectiuni, recomandam testarea prealabila Babes-Papanicolau in mediu lichid cu precitire automatizata ThinPrep, concomitent cu examinarea ginecologica, completata ulterior in functie de necesitate cu celelalte testari mentionate anterior.

Putem spune ca testarea Babes-Papanicolau in mediu lichid impreuna cu examinarea ginecologica reprezinta prima optiune de diagnosticare si preventire a cancerului de col uterin, precum si a depistarii diverselor boli cu transmitere sexuala .

Miandra Medical Center vine in intampinarea celor inte40resati  cu un pachet promotional , valabil pana la 31.03.2016 (detalii de www. miandra-medical.ro si pe www.facebook.com/miandramedical)