Termen cautat
Specialitate

Claudicatia intermitenta - modalitati de a scapa de durerile de gambe


Autor: Elena P.
Imagini

Claudicatia intermitenta - modalitati de a scapa de durerile de gambe

Durerile de gambe pot fi produse de cauze variate, cum ar fi spre exemplu spasmele musculare, infectiile, leziunile nervilor, suprasolicitarile, sau diferite rani.

In majoritatea cazurilor, afectiunile arterelor sau ale venelor porvoaca durerile de gamba. Arterele ingustate ale picioarelor micsoreaza aportul de sange spre muschi, determinand o afectiune denumita claudicatie intermitenta, manifestata printr-o durere crampoida in gamba ce dispare repede in momentul in care picioarele sunt odihnite. Exista si alte boli si afectiuni care pot duce la ingustarea arterelor si venelor, cum ar fi diabetul, presiunea arteriala sau un nivel crescut al colesterolului in sange. Una dintre consecintele fumatului este de asemenea ingustarea vaselor sanguine. Per ansamblu, cauzele claudicatiei intermitente pot fi vasculare sau neurologice.

Claudicatia intermitenta este o afectiune ce trebuie tratata cu o reala seriozitate, intrucat maladia vasculara aflata la baza acesteia poate conduce catre un final nefericit. Durerea din claudicatie este doar un simptom. Dupa cum vasele de sange infundate ale inimii provoaca durere in piept (angina), tot asa claudicatia intermitenta este un semn al fluxului de sange redus din zonele periferice ale corpului uman, cele mai indepartate de inima.

Pentru a incetini evolutia claudicatiei si a scapa de durerile provocate de aceasta, exista cateva masuri simple ce pot fi puse in practica si acasa. Acestea sunt, dupa cum urmeaza:

  • Renuntarea la fumat – aceasta masura este atat de importanta incat specialistii spun ca „trebuie sa se renunte la fumat inainte ca oricare dintre remediile urmatoare sa poata da un rezultat favorabil”. Fumatul accentueaza afectiunea, inlocuind cu monoxid de carbon oxigenul din muschii si asa insuficienti oxigenati ai picioarelor; nicotina duce la constrictia arterelor, restrangand si mai mult fluxul sanguin si lezand, eventual, arterele si formand cheaguri de sange. In cazurile mai avansate, aceste cheaguri pot duce la aparitia gangrenei. In momentul in care a aparut gangrena unui membru, nu mai este decat un mic pas pana la amputarea membrului respectiv.
  • Plimbarea – exercitiile fizice usoare reprezinta un alt lucru important de facut pentru ameliorarea claudicatiei. Desi durerea de gambe poate fi destul de greu de suportat si poate ingreuna mersul, este importanta executarea unor exercitii usoare, intrucat acestea au rolul de a favoriza formarea de noi vase de sange, ducand astfel la irigarea mai buna a regiunilor gambelor cu sange oxigenat. Este recomandata iesirea zilnica din casa si efectuarea a minim o ora de plimbare; se merge pana ce incepe sa se simta durerea, dar nu se opreste la primul semn de durere, ci abia atunci cand durerea devine moderat severa; se odihneste timp de 1-2 minute pana trece durerea apoi se reia plimbarea. Acest ciclu durere/mers esta bine a fi repetat cat mai des in timpul orei zilnice de plimbare.
  • Efectuarea de exercitii fizice indiferent de vreme – mersul este unul dintre cele mai bune exercitii, insa o bicicleta medicala este cu mult mai utila intrucat ea solicita mai mult gambele. Se respecta acelasi ciclu durere/exercitiu fizic ca si in cadrul plimbarilor. Alte exercitii fizice ce pot fi executate sunt urcarea scarilor, alergatul pe loc, dansul, dar acestea pot fi puse in practica abia dupa ce fiecare pacient discuta cu medicul sau personal despre efortul cerut de aceste exercitii.
  • Scaderea in greutate – obezitatea este o problema majora pentru persoanele care sufera de dureri de gamba in claudicatie, deoarece se exercita o presiune mare asupra circulatiei in vasele sangvine atat ale membrelor cat si ale trunchiului.
  • Evitarea compreselor calde – datorita fluxului redus de sange din regiunea gambelor, persoanele ce sufera de claudicatie intermitenta prezinta frecvent picioarele reci. Dar, indiferent cat de reci le-ar simti, este interzisa cu desavarsire incalzirea picioarelor cu comprese calde sau cu sticle cu apa calda. Datorita fluxului sangvin care este redus, caldura nu se poate raspandi in picioare, si apare chiar pericolul de arsura in regiune. In schimb, este recomandata purtarea de sosete largi de lana in pat, pentru a se acumula caldura si a permite sangelui sa circule cu lejeritate prin vasele de sange ale gambelor.
  • Verificarea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol – intrucat acestia sunt factorii importanti de risc, care pot amplifica considerabil severitatea bolii. Este importanta aducerea valorilor acestor parametri la valorile normale, fiziologice ale organismului uman. Acestea pot fi aduse la valorile fiziologice in urma unui consult la un medic de specialitate care va indica un protocol terapeutic adecvat fiecarei persoane in parte.

Durerea de gambe din claudicatia intermitenta este inrautatita de mers. Daca durerile de gambe apar doar in momentul in care se sta in pat, este posibil sa fie vorba despre durerile din crampele musculare, dureri ce nu au o gravitate mare si apar ca raspuns la o intindere usoara a gambelor.

Durerile de gambe sunt simptomul multor afectiuni, unele mai usoare, dar altele mai severe; si deci daca durerea este severa, se accentueaza repede sau are o durata de timp mai mare de o saptamana, este indicata o consultatie cat mai urgenta la medic.

Bibliografie
Jess Young – Humman Phlebology, Ohio