Termen cautat
Specialitate

Diabetul zaharat


Diabetul zaharat este o boala ce poate aparea la orice varsta. Diabetul zaharat este o boala caracterizata prin hiperglicemie (cronica, definitiva), adica prin cresterea glicemiei din plasma venoasa. Valorile normale ale glicemiei sunt 70-110 mg/dl, a jeun (dimineata, pe nemancate) si 110-140 mg/dl postprandiala (la doua ore dupa masa). Pacientii cu diabet zaharat tip 1 sunt mentinuti in viata numai prin injectarea zilnica a insulinei. Viata lor este dependenta de tratamentul cu insulina, astfel incat, daca acesta este intrerupt, intr-un interval scurt de timp (de la cateva ore la cateva zile), poate aparea coma diabetica hiperglicemica, stare foarte grava, chiar mortala. Diabetul zaharat tip 1 consta in reducerea accentuata a cantitatii de insulina produsa de pancreas, uneori pana aproape de disparitie, din cauza distrugerii celulelor Beta secretoare de insulina. Insulina este principalul hormon pancreatic. Dupa secretie, ea patrunde in sange si este transportata direct la ficat, dupa care ajunge in celelalte celule ale organismului. Pancreasul este un organ situat in cavitatea abdominala, in spatele stomacului. Pancreasul unui om sanatos depoziteaza in celulele Beta aproximativ 200 de unitati de insulina. Cea mai mare parte din insulina secretata de pancreas este degradata in ficat. Cele mai importante simptome ale diabetului zaharat tip 1 sunt: poliuria (volum crescut de urina), polidipsia (senzatie de sete intensa), scaderea in greutate, polifagia (foame exagerata), oboseala inexplicabila. Precizarea diagnosticului de diabet se face la un laborator medical, dozandu-se: • Glicemia a jeun, dimineata pe nemancate, dozata in plasma venoasa: o valoare egala sau mai mare de 126 mg/dl inseamna DZ(diabet zaharat). • Glicemia la orice ora din zi, dozata in plasma venoasa: o valoare egala sau mai mare de 200 mg/dl pune diagnosticul de DZ. • Testul de toleranta la glucoza pe cale orala (TTGO) Complicatiile diabetului zaharat tip 1 sunt fie acute (cetoacidoza diabetica si infectiile cu localizare: urinara, cutanata, respiratorie), fie cronice (microanginopatia, macroanginopatia, neuropatia, cataracta si infectii grave, precum tuberculoza pulmonara, pielonefrita cronica etc). Hipoglicemia reprezinta scaderea valorii glicemice sub 70 mg/dl. Simptome ale hipoglicemiei sunt: paloarea pielii, transpiratia, puls rapid si puternic, pupile marite, cresterea tonusului muscular. Hipoglicemia se trateaza cu zahar, sucuri cu zahar, glucagon sau glucoza (in caz de coma hipoglicemica) Hiperglicemia reprezinta cresterea valorii glicemice peste 200 mg/dl. Simptome ale hiperglicemiei sunt: gura uscata, sete excesiva, vedere tulbure, scaderea fortei musculare, greata, varsaturi. Hiperglicemia se corecteaza prin injectarea de insulina rapida. Intravenos se absoarbe mai repede decat subcutanat. HbA1c (Hemoglobina glicozilata) este o fractiune din hemoglobina normala, pe care se fixeaza glucoza din sange. Cu cat glicemia este mai mare, cu atat valoarea hemoglobinei creste. La un om sanatos, valoarea HbA1c este cuprinsa intre 4,5% si 5,8%. La un pacient cu diabet zaharat, valoarea hemoglobinei acceptata sub 6,5%. De obicei, aceasta analiza reprezinta media glicemiilor pe ultimele trei luni. In tratamentul pacientilor cu diabet zaharat tip 1 se folosesc doua tipuri de insulina: • Insulina prandiala (IP) ce se injecteaza inaintea meselor principale, in functie de valoarea glicemiei si cantitatea de glucide din alimente ce urmeaza sa fie consumate. • Insulina bazala (IB) asigura o insulinizare de baza, are o actiune prelungita fata de insulina prandiala (dureaza intre 12-24 de ore) Pacientii cu diabet zaharat trebuie sa isi cantareasca cantitate de glucide din alimente. Glucidele sunt substante nutritive care reprezintna principala sursa de energie a organismului. Ele sunt principalele substante din alimente care cresc glicemia. Indexul glicemic este foarte important deoarece pacientul stie cata insulina trebuie sa isi administreze pentru alimentul respectiv si in ce conditii sa il consume. Pentru un stil de viata mai sanatos, pacientii cu diabet zaharat tip 1 trebuie sa isi masoare glicemia de 3-4 ori/ zi, sa respecte regimul alimentar, sa isi administreze insulina in dozele corespunzatoare si sa le ajusteze cand este nevoie, sa faca efort fizic minim de 2-3 ori pe saptamana. Toate acestea vor duce la valori glicemice bune si la o valoare optima a hemoglobinei glicozilate.