Termen cautat
Specialitate

EPIDEMIA EBOLA


Imagini

EPIDEMIA EBOLA

Boala virala Ebola numita si febra hemoragica Ebola este o boala infectioasa severa generata de virusul Ebola din familia Filoviridae, ce survine din focarele de infectie din Africa Centrala si Africa de Vest. Boala prezinta cea mai mare rata de mortalitate la om (dupa rabie), de 90%. Se presupune ca liliecii frugivori sunt gazdele naturale ale virusului.

VIRUSUL

Familia Filoviridae este compusa din trei genuri: Cuevavirus, Marburgvirus si Ebolavirus. Se cunosc in prezent 5 sub-specii de Ebolavirus: Zair, Bundibugyo, Sudan care sunt asociate cu epidemiile mari din Africa si speciile Reston (nepatogen pentru om) si Padurea Taï. Ebolavirusul Zair este responsabil de cele mai mari ravagii, inclusiv catastrofa epidemologica din 2014 care a cauzat peste 3000 de decese.

ISTORIC

Prima aparitie a virusului a fost inregistrata in 1976 in doua epidemii simultane, una in orasul Yambuku din Zair (Republica Democrata Congo) provocata de specia Zair, iar cea de-a doua in orasele Nzara si Maridi din Sudan, cauzate de specia Sudan. Orasul Yambuku (Zair) se afla in apropiere de raul Ebola, de unde vine si numele virusului.

Au fost inregistrate mai multe lanturi epidemice din anii 70’ pana in prezent. Primele epidemii din 1976 inregistrate in Zair (cauzata de Ebolavirusul Zair) si in Sudan (Ebolavirusul Sudan) s-au soldat cu 318 cazuri umane raportate in Zair respectiv 284, din care 280 morti, respectiv 151 in Sudan.

Dupa o perioada de 15 ani fara incidente remarcabile, virusul a reaparut in 3 tari deodata in anul 1994. Unul dintre cazuri a fost cel al unui etolog elvetian care s-a contaminat dupa ce a efectuat autopsia unui cimpanzeu mort gasit in padurea Taï din Coasta de Fildes. Analiza genomului virusului a pus in evidenta noua specie numita Ebolavirus Padurea Taï. Acest pacient este singurul caz uman cunoscut de infectie cu specia Padurea Taï. Anul urmator (1995) aduce peste 300 de persoane infectate din care 250 morti in Zair.

Perioada 2000-2014 se caracterizeaza prin mai multe lanturi epidemice independente. In 2000 in Uganda, specia Sudan infecteaza 425 de persoane, in 2002 specia Zair face aproape 150 de victime (128 morti) in Republica Congo iar in 2007 revine in acelasi loc pentru inca aproximativ 260 de victime (187 morti). Cea mai mare activitate virala s-a inregistrat intre martie 2014-prezent, perioada in care Ebolavirusul Zair contamineaza 7178 de persoane si provoaca 3338 de decese. Au fost afectate Guinea, Liberia, Sierra Leone, Nigeria si Senegalul.

REZERVORUL NATURAL AL VIRUSULUI

Boala virala Ebola este o infectie transmisibila de la om la animal si viceversa (zoonoza). Rezervorul natural nu este inca indentificat, dar se sustine ca liliecii frugivori din Africa sunt posibilele gazde naturale. Speciile de lilieci care au fost asociate cu virusul, sunt: Hypsignathus monstrosus, Epomops franqueti siMyonycteris torquata.

Astfel, topografia epidemiilor a fost studiata in concordanta cu distributia geografica a acestor specii de lilieci. Incriminarea zburatoarelor se bazeaza pe cateva argumente:

  • In cazurile de Ebola din 1976 si 1979, pacientii infectati lucrau la fabrica de bumbac in care locuiau lilieci infectati. Multe cazuri de infectie cu virusul Marburg (inrudit cu Ebolavirus) au survenit in urma interactiunii pacientilor cu pesteri sau mine in care se aflau lilieci.
  • Au fost demarate teste de laborator in care au fost expuse virusului 24 de specii de plante si 19 specii de vertebrate dintre care doar liliecii s-au infectat. Organismul lor asimileaza virusul, il replica si apoi il elimina prin fecale fara semne clinice. Absenta simptomatologiei este caracteristica purtatorilor de virusuri.
  • In zonele epidemice din Gabon si Congo au fost observate modificari ale secventelor genetice virusale in lilieci.

Virusul a fost descoperit de asemenea in carcasele cimpanzeilor, gorilelor si antilopelor de padure, care au devenit sursa de infectie umana din timpul epidemiilor de dupa 2000. Se cunoaste faptul ca aparitia virusului Marburg in Europa si virusului Ebola in Statele Unite a fost pusa pe seama primatelor, dar cu toate acestea, nu sunt privite ca si rezervoare naturale, ci doar ca gazde intermediare.

TRANSMISIA

Desi lilieci frugivori sunt considerati responsabili de transmiterea virusului la oameni, mecanismul de transmisie inter-specie ramane necunoscut.

Transmiterea animal-om se produce astfel: mamiferele zburatoare mananca fructele arborilor aflati in apropierea sau chiar interiorul satelor africane, iar locuitorii manipuleaza fructele contaminate si astfel intra in contact cu agentul patogen.

Transmisia de la om la om reprezinta o caracteristica specifica epidemiilor. Se poate realizeaza prin urmatoarele mecanisme:

  • Contactul individului cu fluidele (sangele, saliva, etc.) secretate sau excretate de o persoana infectata
  • Refolosirea materialelor sanitare nesterilizate cm ar fi acele de seringa
  • Prin ritualurile funerare in care rudele decedatului se afla in contact direct cu cadavrul
  • Prin manipularea organelor infectate a unui subiect mort (de exemplu intr-o autopsie)
  • Prin transmie sexuala (posibil) deoarece virusul se gaseste in continuare in componenta spermei chiar si la 3 luni dupa ameliorarea simptomelor

In Kikwitt, nici o persoana care traia sub acelasi acoperis cu persoanele infectate si care nu a intrat in contact cu sangele sau secretiile acestora, nu s-a imbolnavit. Prin urmare, Ebolavirusul nu se transmite pe calea aerului.

Personalul medical este frecvent expus pericolului de infectie datorita conditiilor precare ale institutiilor sanitare, lipsei instrumentelor medicale, nerespectarii normelor de protectie, reutilizarii echipamentului sanitar. Epidemia din Maridi (1976) a fost puternic amplificata de infectarea personalului sanitar dupa internarea unui pacient din Nazara. Datorita conditiilor enumerate mai sus, din personalul medical al spitalului format din 230 de oameni, 72 s-au infectat, iar 41 au decedat. Principala cauza a extinderii bolii in acest caz a fost reutilizarea acelor nesterilizate, care nu se gaseau in cantitati suficiente.

Bibliografie
• http://ro.wikipedia.org/wiki/Boala_viral%C4%83_Ebola • http://www.news-medical.net/health/Ebola-Virus-Epidemiology.aspx • http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs103/en/