Termen cautat
Specialitate

Ghimbirul, un ingredient important in dietoterapie


Autor: Doina Voicu
Specialitate
Imagini
Utilizarea plantelor pentru a sustine sanatatea organismului dateaza din cele mai vechi timpuri, iar printre plantele apreciate de secole din punct de vedere terapeutic se afla ghimbirul. Acesta a fost cultivat pentru prima data de catre indieni si de catre chinezi, iar partea care se consuma de la acest condiment este rizomul, ce dispune de o forma noduroasa si culoare deschisa. Fiind un ingredient nelipsit din dietoterapie, care utilizeaza terapeutic regimurile alimentare, ghimbirul este apreciat de catre chinezii ca fiind unul dintre cele cinci ingrediente esentiale in dietoterapie. Ce contine ghimbirul Ghimbirul este o sursa bogata de vitamine si minerale. Astfel, contine retinol, vitaminele C, E, B3, B5, A, alaturi de fier, magneziu, mangan, siliciu, fosfor, potasiu si zinc. De asemenea, contine compusi fenolici, numiti gingeroli si ulei volatil, care ii confera remarcabile proprietati terapeutice. Alti compusi ai ghimbirului sunt urmatorii: carbohidrati, enzime proteolitice, oleorezine, paradol, galanali A si B, zingerona, grasimi si ceruri, iar uleiul esential continut de rizomul de gimbir este alcatuit din peste 100 de compusi identificati. Datorita acestor elemente regasite in compozitia chimica a ghimbirului, se poate utiliza pentru a preveni si ameliora diferite afectiuni. Proprietati terapeutice Ghimbirul dispune de urmatoarele proprietati terapeutice: antiseptice, diuretice, antiinflamatorii, energizante, tonice, detoxifiante, insa este considerat si un antibiotic natural. Totodata, este un hipocolesterolemiant, antitusiv, antioxidant, imunomodulator si cardiotonic. Alte proprietati intalnite la ghimbir sunt cele antifebrile, expectorante, antivomitive, antivertiginoase, bactericide, carminative, stimulente ale sistemului digestiv, vasodilatatoare puternice, afrodiziace si stimulente ale sistemului imunitar. Astfel, sustine sanatatea sistemului cardiovascular, contribuie la reducerea nivelului de zahar din sange si stimuleaza imunitatea organismului. Indicatii terapeutice • Raceli sau gripe - gratie continutului de uleiuri volatile si substante antiinflamatorii, amelioreaza eficient racelile si gripa. Ajuta la reducerea inflamatiilor gatului si a febrei, putand fi consumat sub forma de pulbere, ceaiuri sau sirop. • Afectiuni articulare - studiile efectuate arata efectul ghimbirului de reducere a durerilor articulare, insa fara sa prezinte efecte daunatoare. • Greata, voma - se poate utiliza ghimbirul pentru a ameliora starile de greata sau de voma, fie in cazul in care suferiti de rau de avion sau de masina, cat si pe perioada sarcinii sau atunci cand greata este un efect secundar al unui tratament chimioterapeutic. • Nivel crescut de colesterol - gratie efectului sau hipocolesterolemiant. • Dismenoree - datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, scade durerea si congestia pelvina, prezente uneori in perioada menstruala. • Obezitate - prin efectul de reglare a tranzitului intestinal, detoxifiere a organismului si ardere a grasimilor. • Cancer colorectal - prin continutul de gingerol, existand studii care incurajeaza utilizarea ghimbirului impotriva acestui tip de cancer. • Reumatism - gratie efectelor sale antiinflamatorii. • Inflamatii si infectii, deoarece este un eficient antiinflamator si antiseptic. • Litiaza renala sau retentie de apa si infectii urinare - deoarece dispune de proprietati diuretice si favorizeaza eliminarea pietrelor la rinichi. • Circulatie periferica deficitara - deoarece imbunatateste circulatia sangelui. • Caderea parului, prin efectul de revitalizare a foliculilor de par. • Ingrijirea pielii - datorita efectului de hranire a epidermei si de revitalizare a pielii, care va deveni plina de stralucire.
Bibliografie
1. http://www.dietetik.ro/ghimbirul/2865.html 2. http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/ginger 3. http://dr-catalin-luca.ro/site/remedii-si-alimente-vindecatoare/remedii-naturiste/101-ghimbirul-un-aliat-de-nadejde-al-sanatatii.html 4. http://fares.ro/ghimbirul/ 5. http://www.academia.edu/7069396/Ghimbirul 7. http://www.dietetik.ro/ghimbirul-condimentul-care-te-ajuta-sa-slabesti/11556.html