Termen cautat
Specialitate

PACIENTUL BERLIN - CUM A REUSIT SA SE VINDECE DE HIV?


Imagini

“PACIENTUL BERLIN” – CUM A REUSIT SA SE VINDECE DE HIV?

Cercetatorii au facut lumina in cazul singurului om care a reusit in intreaga istorie sa se vindece de HIV. Desi misterul nu a fost elucidat complet, oamenii de stiinta au eliminat una din cele 3 explicatii posibile cu ajutorul unui experiment pe 6 maimute.

In prezent, nu se cunoaste nici un tratament pentru HIV (Human Immunodeficiency Virus). Acesta este un virus din clasa retrovirusurilor care cauzeaza SIDA (acronim din franceza care se traduce: Sindromul Imunodeficientei Dobandite) o afectiune ce se caracterizeaza prin insuficienta sistemului imunitar al individului ceea ce produce cu usurinta infectarea organismului de catre alte virusuri sau cancere.

HIV infecteaza in general celulele albe din sange responsabile de apararea organismului si le distruge. Astfel, organismul ramane prada virusurilor amenintatoare de viata. S-au inregistrat aproximativ 36 de milioane de morti datorate acestui virus, iar in prezent sunt infectati circa 35 de milioane de oameni.

Timothy Ray Brown avea 45 de ani si locuia in Berlin cand a fost diagnosticat in 1995 cu HIV. A urmat un tratament cu medicamente anti-HIV numite ANTIRETROVIRALE care actioneaza direct asupra virusului, impiedicand multiplicarea lui. Astfel, organismul are timp sa produca alte celule albe si sa-si reface imunitatea. Dupa 11 ani de tratament (in 2006), Dl. Brown a aflat ca are leucemie (un tip de cancer care survine in maduva osoasa, caracterizat printr-un numar anormal de celule albe).

Pacientul a facut sesiuni de chimioterapie, dar tratamentul a esuat. De aceea, doctorii au hotarat sa recurga la un transplant de maduva. Transplantul a reusit, iar Timothy Brown a fost vindecat de leucemie. Surprinzator a fost faptul ca si virusul a scazut la nivele insesizabile in sange. Testele ulterioare au aratat ca pacientul a fost vindecat in mod miraculous de HIV.

Oamenii de stiinta sustin ca exista 3 facotori care au putut cauza acest fenomen in mod independent:

  • Primul este asa-numitul proces de “conditionare” care presupune distrugerea sistemului imunitar al Dl-lui Brown prin chimioterapie si iradierea totala a corpului in scopul pregatirii sale pentru transplantul de maduva.
  • Al doilea factor, este reprezentat de donatorul de maduva gasit de oncologistul lui Brown, Gero Hütte, care avea o mutatie genetica rara ce afecteaza receptorul folosit de virus pentru a se lega de celula alba, astfel incat infectarea nu mai poate avea loc.
  • Al treilea factor este faptul ca noul sistem imun rezultat din urma transplantului a inceput sa atace leucocitele infectate.

Un nou studiu facut un grup de cercetatori, condusi de imunologistul Guido Silvestri de la Universitatea Emory din Atlanta, a facut posibila testarea celor 3 factori ce au putut duce la vindecarea lui Timothy Brown.

Echipa a elaborat experimentul astfel: au extras celule stem din sangele a 3 maimute Macacus Rhesus (denumire populara: macac) si le-au pastrat pentru o alta etapa a procesului. Aceste 3 primate si alte 3 probe (alte maimute) au fost infectate cu virusul hibrid SHIV (combinatie intre HIV si omologul sau Simian). Subiectii au primit tratament cu antiretrovirale.

Cateva luni mai tarziu, maimutele de la care s-au extras celule stem au suferit iradieri totale ale corpurilor si astfel le-au fost distruse majoritatea celulelor albe. Acestor 3 specii de primate li s-au transplantat celulele stem extrase initial. Tratamentul cu antiretrovirale a fost intrerupt pentru toti cei 6 macaci.

Dupa un timp, s-a constatat ca virusul a revenit dupa incetarea tratamentului, in cazul celor 3 probe si a 2 din maimutele ce au suferit transplantul. Cea de-a treia a fost diagnosticata cu insuficienta renala si a fost necesara eutanasierea sa.

Concluzia acestui experiment este faptul ca procesul de conditionare, adica distrugerea sistemului imunitar si apoi transplantarea de celule noi, nu poate fi singur responsabil de vindecarea de HIV. Astfel , aceasta varianta a fost eliminata. Prin urmare, vindecarea miraculoasa a lui Timothy Brown se datoreaza fie mutatiei genetice a donatorului, fie a faptului ca celulele transplantate le-a atacat pe cele infectate, fie unei combinatii intre aceste doua variante.

Doctorii au incercat acelasi tip de transplant cu alti 9 pacienti suferinzi de leucemie, dar nici unul nu a supravietuit cancerului.

Timothy Ray Brown a dorit sa ramana anonim la inceput si astfel a fost cunoscut drept „pacientul Berlin”. „Am avut leucemie, iar asta a fost singura cale de supravietuire. As face-o din nou, dar nu as dori asta nici celui mai mare dusman.” a spus Dl. Brown.

In 24 iulie 2012, singurul om care s-a vindecat de HIV a sustinut la prima sa conferinta de presa, ca va pune bazele undei fundatii ce va ajuta la gasirea unui leac pentru HIV/SIDA.

Bibliografie
• http://www.iflscience.com/health-and-medicine/scientists-closer-understanding-how-berlin-patient-was-cured-hiv • http://www.iflscience.com/health-and-medicine/man-was-cured-hiv-2008-and-hardly-anyone-knows-about-it • http://www.webmd.com/hiv-aids/news/20120724/man-cured-of-aids-virus-news-conference • http://en.wikipedia.org/wiki/Rhesus_macaque • http://www.stopsida.ro/informatii_hiv_sida_tratament.php • http://en.wikipedia.org/wiki/HIV