Termen cautat
Specialitate

PILULA CU ACE MINUSCULE - NOUA FORMA DE VACCINARE


Imagini

PILULA CU ACE MINUSCULE - NOUA FORMA DE VACCINARE

Vesti bune pentru aceia care paralizeaza de frica atunci cand vad un ac sau o seringa: oamenii de stiinta au creat o pilula digerabila cu mai MULTE ACE in ea ! Este o alternativa eficienta a clasicelor injectii dureroase si se pare ca functioneaza mai bine, fara efecte secundare. Porcii pe care a fost testata pot confirma asta.

Desi multi prefera sa inghita o pastila decat sa ia o injectie, acest lucru nu este posibil tot timpul pentru ca substantele inghitite sunt degradate in stomac de sucul gastric acid. In cazul in care scapa, sunt digerate de enzimele prezente in intestin. Astfel, moleculele sunt distruse sau inactivate inainte sa-si poata face treaba. Alte molecule cum sunt, de exemplu, cele folosite in tratamentul cancerului, chiar daca trec de enzimele care vor sa le manance sau de marea acida, sunt prea mari ca sa poata fi absorbite si se elimina prin fecale. Cercetatorii de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) si MGH (Massachusetts General Hospital) au venit cu o rezolvare ingenioasa care combina comoditatea unei pilule cu eficienta acelor de seringa.

Echipa de la MIT condusa de Carl Schoellhammer au construit capsula din fibre acrilice si au atasat la un capat un rezervor pentru medicament. Acele masoara 5 mm lungime si sunt facute din otel inoxidabil. In intregime, dimensiunile pilulei ating 2 cm lungime si un diametru de 1 cm.

Modalitatea de functionare este simpla: Pilula are un invelis sensibil la pH care se dizolva cand ajunge la destinatia dorita si lasa libere acele minuscule. Rezervorul cu medicament este comprimat de presiunea exercitata de peretii tractului digestiv in miscarile oscilante de contractie (miscari peristaltice). Invelisul fiind dizolvat, substantele active trec prin ac direct in peretii tubului digestiv si apoi in sistemul circulator.

Acest video explica in amanunt cum fuctioneaza pastila:

https://www.youtube.com/watch?v=PBCa5bM3zjg#t=42

Inspiratia pentru aceasta noua tehnologie a venit de la oamenii care inghit obiecte ascutite. Nu exista receptori pentru durere in tractul gastro-intestinal, prin urmare pacientii nu ar simti nimic. Lungimea scazuta a acelor nu reprezinta nici un pericol pentru tesuturi. Cu toate acestea, au hotarat sa-si testeze produsul pe niste porci.

Pentru ca monitorizarea sa fie usoara, in rezervorul medicamentului au introdus insulina. Datorita efectului ei de scadere a cantitatii de glucoza din sange, eficienta pilulei a putut fi urmarita prin simpla testare a glicemiei.

Colaborator al studiului, Giovanni Traverso, de la Institutul Koch pentru Cercetarea Cancerului Integrativ al MIT si gastroenterolog la MGH sustine ca scaderea nivelului de glicemie s-a produs mai rapid si mai eficace decat prin clasica injectie cu insulina. „Pentru moleculele care sunt dificil de absorbit, aceasta ar fi o cale de a le administra cu o eficienta crescuta” sustine cercetatorul.

Oamenii de stiinta sugereaza viitoare modificari in structura pilulei pentru a elimina orice eventual pericol sau efecte secundare nedorite. Acele vor fi formate din polimeri dezintegrabili si glucide, care vor fi digerate intr-un final. Astfel se elimina orice fel de risc ce ar fi putut pune in pericol sanatatea tubului digestiv.

Bibliografie
• http://www.medicalnewstoday.com/articles/283459.php • https://www.youtube.com/watch?v=PBCa5bM3zjg#t=42