Termen cautat
Specialitate

Polenul – compozitie si proprietati terapeutice


Autor: Elena P.

Printre multitudinea de fructe si legume existente, polenul nu este integrat in nici o astfel de categorie. Dar, datorita componentilor care se gasesc in cantitati mari in constitutia sa, si a proprietatior pe care le are acest produs, polenul constituie o importanta sursa de alimentie a organismului cu diversi nutrienti. Datorita beneficiilor pe care le are asupra organismului uman, polenul este denumit drept un aliment-medicament.

Datorita bogatiei lui exceptionale in vitamine, in aminoacizi, in substante minerale si in diverse oligoelemente, polenul aduce organismului uman numeroase elemente nutritive, care sunt foarte necesare unei bune desfasurari a activitatii acestuia, si pe care alimentatia moderna nu le contine, sau le contine in cantitati foarte mici.

Elementele nutritive care se gasesc in compozitia polenului actioneaza intr-un mod sinergic, asa cum natura a considerat de cuviinta ca este cel mai bine. Aceste elemente nu se gasesc in compozitia polenului in proportii fanteziste (asa cum se gasesc in diverse produse de fabricatie moderna), ci doar in cantitati optime pentru organism.

Polenul nu poate fi asimilat cu vreun medicament oarecare. Acesta este, mai intai de toate, un aliment, pe care bogatia sa in substante nutritive nu-l lasa sa fie consumat in doze exagerate, ci doar in cantitati optime.

Polenul este un bun tonifiant. Persoanele in varsta, persoanele care sufera de oboseala intelectuala sau fizica, femeile insarcinate, si nu numai, prin consumul de polen vor beneficia de proprietatile lui in mod considerabil, avand efecte rapide. Persoanele care sufera de anemie si indivizii care au o rezistenta scazuta la infectii vor avea, in urma consumului de polen, beneficii incontestabile.

De asemenea, polenul contine si factori de crestere, ceea ce il face recomandat si pentru copii.

O alta proprietate terapeutica a polenului este aceea de reechilibrant organic. Cercetarile au dovedit ca polenul poseda, in plus, si anumite proprietati de reglare (in special pentru sistemul gastro-intestinal), dar si de dezintoxicare generala.

In stare cruda, polenul se prezinta sub forma unei pulberi fine, de culoare maro-roscata sau galben-portocalie. Este constituit din mici fragmente aproape microscopce care au fot culese din flori de catre albine.

Curele de polen influenteaza in mod pozitiv persoanele care sufera de astenii, nervozitate, insomnie, sau tulburari colice de diverse origini. De asemenea, constipatiile sau diareele foarte vechi sunt ameliorate intr-o proportie mare sau chiar inlaturate. In urma unei cure de polen, si bolnavii care sufereau de artroza vertebrala au observat imbunatatiri ale starii lor.

Utilizarea repetata a polenului a contribuit la castigarea in greutate corporala a anumitor bolnavi slabiti, pe care nimic nu reusea sa ii reechilibreze din punct de vedere ponderal. Cu toate acesta, polenul nu dauneaza persoanelor care au o predispozitie pentru a se ingrasa.

Curele de polen au ajutat, insa, intr-un numar de cazuri limitate, si la vindecarea prostatismului.

O cura de polen pentru un adult cuprinde 500 de grame pana la maxim 1 kilogram de polen, care se va administra in doze variabile, dupa fiecare caz si dupa fiecare individ in parte, in timpul micul-dejun, sau inainte de masa de pranz, impreuna cu o inghititura de apa. Administrarea se va incepe pornind de la o lingurita de polen (timp de opt pana la cincisprezecz zile), si se va spori progresiv cantitatea administrata zilnic, pana se va ajunge la o doza de o lingura de polen pe zi. Este recomandat ca durata unei cure cu polen sa nu depaseasca 40-50 de zile consecutive.

Datorita proprietatilor polenului si a efectelor sale usor laxative, acest „aliment” este in special apreciat de catre persoanele care sufera de constipatie cronica. Pentru celelalte persoane care vor incepe sa consume polen, este recomandat ca la inceput sa miscoreze putin doza.

La copii, polenul este recomandat sa se administreze una pana la doua luni, cate o jumatate de lingurita in fiecare dimineata.

In urma experimentelor efectuate pe copiii intre 3 luni si 12 luni, s-au remarcat efectele favorabile ale polenului in astenie, in lipsa poftei de mancare si in tulburari ale curbei de greutate.

Polenul este indicat a se consuma doar de catre persoanele care nu au alergie la polen sau la preparate care contin in compozitia lor polen. Persoanele care consuma pentru prima data polen vor consuma initial o cantitate mica, cu precautie. La utilizarea initiala este posibil sa apara o usoara stare de alergie manifestata prin semne de mica amploare, dar care dupa cateva ore pana la cateva zile dispar. Cazurile in care polenul se comporta ca insusi un alergen sunt foarte rar intalnite.

Alte cazuri in care polenul este contraindicat sa se administreze sunt la persoanele care sufera de obezitate, hipercolesterolemie si care au o valoare crescuta a trigliceridelor in organism. De asemenea polenul este interzis persoanelor care sufera de excitabilitate sexuala, nervoasa sau psihica ridicata, cat si in cazul celor care sufera de hiperfunctii ale glandelor interne.

Unii specialisti in domeniu recomanda ca aceste cure de polen (de o luna jumatate pana la doua luni pentru o cura) sa fie repetate de doua ori pe an. Se poate alterna, dupa caz, cu unele cure pe baza de laptisor e matca, in doze de 1,5 grame la 100 grame de miere de albine. Daca polenul este administrat pe o perioada indelungata de timp, fara pauze, se poate observa instalarea unor tulburari hormonale datorita consumului de polen.

Compozitia in vitamine a polenului este urmatoarea: tiamina, riboflavina, acid nicotinic, piridoxina, acid pantotenic, biotina, acid folic, lactoflavina, vitamina A, vitamina B6, vitamina B12, vitamina C, vitamina D, vitamina E, inozitol.

Compozitia in acizi aminati a polenului este urmatoarea: arginina, histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofan, valina.

Compozitia in minerale si oligoelemente a polenului este urmatoarea: potasiu, magneziu, calciu, cupru, fier, siliciu, fosfor, sulf, clor, mangan.

Datorita nutrientilor pe care ii pune la dispozitie, polenul de albine este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai sanatoase suplimente naturale, un aliment-medicament, care ajuta organismul sa iasa biruitor in lupta pentru mentinerea vitalitatii si stimularea imunitatii organsimului, si creerea unei stari revigorante.

Prin substantele antioxidante pe care le contine, polenul actioneaza impotriva imbatranirii organismului si impotiva uzurii timpurii a acestuia, aducandu-si aportul la mentinerea longevitatii. Au fost realizate studii pe mai multi apicultorii care aveau varsta de peste 100 de ani, iar concluziile au fost ca daca se consuma polen in mod regulat si in cantitate optima, se poate obtine o crestere a lungimii vietii cu mai multi ani.

Bibliografie
J. Meurant – Apiculture, Basses-Alpes.