Termen cautat
Specialitate

Presbiacuzia, afectiune specifica inaintarii in varsta


Imagini

Presbiacuzia este o afectiune intalnita in randul persoanelor inaintate in varsta si este clasificata ca fiind o afectiune senzorineurala, conductoare sau mixta. Aceasta este caracterizata de pierderea partiala si progresiva a auzului, atunci cand celulele ciliate nu functioneaza la randament maxim. Aceste celule au rolul de a transforma sunetele in stimuli electrici si de a colabora cu nervul auditiv in scopul transmiterii acestora la creier. In urma acestui proces, stimulii electrici devin senzatii auditive.

Celulele ciliate sau asa-numitele celule senzoriale din urechea interna au capacitatea de a se regenera. Aceasta capacitate se pierde odata cu inaintarea in varsta, motiv pentru care acuitatea auditiva se pierde. De cele mai multe ori, presbiacuzia are loc din cauza varstei foarte inaintate si este una dintre cele mai des intalnite afectiuni, dupa artrita si hipertensiune arteriala. Cauzele presbiacuziei pot fi combinate si pot aparea de-a lungul intregii vieti.

Persoanele expuse la zgomote foarte puternice de mediu sunt mai predispuse la dezvoltarea acestei boli. De asemenea, factorul ereditar este foarte des intalnit la persoanele care sufera de presbiacuzie.

Cauzele presbiacuziei

Cele mai intalnite cauze ale aceste afectiuni sunt:

 • Mostenirea genetica sau asa-numitul factor ereditar
 • Imposibilitatea de regenerare a celulelor senzoriale din urechea interna
 • Expunerea la zgomote de mediu pe termen lung
 • Expunerea la substante ototoxice (antibiotice aminoglicozidice, medicatia antineoplazica, etc)
 • Consecintele unor afectiuni precum otoscleroza, insuficienta circulatorie cerebrala, hipertensiunea arteriala si efectele secundare ale medicamentatiei acestora
 • Tulburari metabolice
 • Mutatii ale ADN-ului mitocondrial

Factorul ereditar

Factorii genetici care cauzeaza dezvoltarea prematura a presbiacuziei nu sunt cunoscuti cu exactitate, insa exista un numar de gene susceptibile care se pot dovedi a fi vinovate pentru aceasta afectiune. Cert este ca mutatiile genetice care includ genele GJB2, ACTG1 sau NAT2 s-au dovedit a fi bune candidate care pot purta responsabilitatea presbiacuziei. Pana in prezent, nu exista tehnologii sau medicamentatii care sa impiedice dezvoltarea acestei afectiuni cauzate de mutatiile genetice sau de mostenirea ereditara.

Deteriorarea celulelor ciliate

Celulele ciliate denumite si celule senzoriale sunt situate in urechea interna si au rolul de a transforma sunetele in stimuli electrici care urmeaza calea neuronilor auditivi inspre creier. Aici, stimulii sunt decodificati si interpretati, astfel incat persoanele sanatoase vor avea abilitatea de a auzi. Acest proces are loc si in timpul somnului. Celulele ciliate au o sensibilitate ridicata, iar in cazul presbiacuziei, acestea sunt partial afectate. Astfel, persoana in cauza nu are abilitatea de a auzi sunetele in totalitate, in special pe cele acute. In unele cazuri, deteriorarea acestor celule poate duce la auzul unor sunete inexistente. Acesta este un fenomen rar intalnit care a fost denumit „tinnitus” sau „acufene”.

Celulele ciliate nu se regenereaza si nu sunt inlocuite de catre alte celule noi, astfel incat deteriorarea completa a acestora odata cu inaintarea in varsta duce la pierderea partiala a auzului.

Expunerea la zgomote puternice de mediu pe termen lung

Persoanele care sunt expuse la zgomote puternice sau la medii foarte zgomotoasela locul de munca risca sa dezvolte o presbiacuzie prematura, in lipsa unor factori ereditari. In general, zgomotele foarte puternice produse de utilaje, compresoare, turbocompresoare, ventilatoare, turbosuflante, instalatii de ventilare, pompe si electropompe, centrale termoelectrice, generatoare de electricitate, cuptoare industriale, zone industriale si de constructii, aeroporturi, reteaua de transport urbana si altele.

Zgomotele care trec pragul de 85 de decibeli sunt foarte periculoase pentru auzul omului, putand duce la vatamarea permanenta a acestuia. in Europa, auzul este afectat in cazul a peste 60 de milioane de lucratori.

Expunerea la substante ototoxice

Ototoxicitatea este cunoscuta ca si „otravirea urechii” si are loc ca si consecinta a medicamentatiei care afecteaza urechea interna. Exista o varietate de substante care pot sa produca ototoxicitate. Antibioticele precum gentamicina, streptomicina, kanamicina, tobramicina, neomicina, amikacina, netilmicina, dihidrostreptomicina, ribostamicina, sunt cele mai cunoscute medicamente care pot afecta urechea interna. De asemenea, medicamentele anticanceroase, dar si mercurul, bisulfura de carbon, stirenul, monoxidul de carbon, cositorul, toluenul, plumbul, manganul, xilenul si altele, sunt capabile sa produca tulburari grave ale auzului.

Expunerea pe termen lung la aceste substante sau administrarea medicamentelor pe cale orala sau prin injectare poate duce la presbiacuzie, afectiune care poate fi corectata cu ajutorul aparatelor auditive. Leziunile urechii interne nu pot fi tratate, astfel incat afectiunea sa fie vindecata complet.

Otoscleroza

Otoscleroza este o afectiune care se transmite genetic si se manifesta prin modificarea unor structuri osoase in ceea ce priveste urechea medie si cea interna, provocand o anchiloza care duce la imposibilitatea transmiterii sunetelor dinspre timpan inspre urechea interna. Aceasta afectiune afecteaza in primul rand scarita urechii si se manifesta cu precadere la femei cu varste cuprinse intre 25 si 50 de ani.

In cazul in care presbiacuzia se datoreaza unui blocaj provocat de osisoarele urechii, persoanele care sufera de aceasta afectiune pot beneficia in unele cazuri de interventii chirurgicale. Cu toate acestea, atunci cand otoscleroza este labirintizata, interventia chirurgicala nu reprezinta o optiune, insa pacientul poate sa beneficieze de ajutorul unui aparat auditiv.

Insuficienta circulatorie cerebrala

Insuficienta circulatorie cerebrala se datoreaza ingustarii temporare sau permanente a arterelor encefalului, conducand astfel la un flux sanguin diminuat. Una dintre consecintele acestei afectiuni poate sa fie si presbiacuzia temporara sau permanenta. Aceasta afectiune apare impreuna cu simptome precum dureri de cap si ameteli, stari intense de oboseala, slabirea musculaturii picioarelor, hipertensiune arteriala, durere oculara, scaderea memoriei, durere occipitala si tulburari senzoriale. Diagnosticul unei astfel de afectiuni se poate pune cu ajutorul unei scanari termografice care poate stabili in ce stadiu se afla spondiloza cervicala, boala dezvoltata odata cu insuficienta circulatorie cerebrala.

Persoanele care sufera din cauza acestei afectiuni pot fi tratate in cadrul unitatilor specializate, iar in urma tratamentului, presbiacuzia poate sa dispara atunci cand medicamentatia nu a avut un efect agresiv asupra organismului.

Hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala este o alta afectiune care in urma tratamentului aplicat, poate sa duca la presbiacuzie temporara sau permanenta. Hipertensiunea arteriala este caracterizata de cresterea presiunii sangelui care afecteaza peretii arteriali, iar lipsa tratamentului si a unui stil de viata echilibrat si sanatos poate duce in timp la boi cardiace, la insuficienta renala sau la accidente vasculare cerebrale. Tratamentul medicamentos al hipertensiunii arteriale prin care se administreaza antibiotice pe o perioada indelungata poate sa duca la presbiacuzie.

Tulburari metabolice

Tulburarile metabolice frecvent intalnite in randul pacientilor sunt hipertiroidismul, hipotiroidismul si diabetul. Boala Addison, GM2 gangliosidosis care este o tulburare genetica prin care se pot pierde abilitatile fizice iar cele mentale se degradeaza, deficienta de glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza, care este o tulburare ereditara prin care se distrug celulele rosii din corp, fenilcetonurie, tulburari de stocare lizozomala, boala Niemann-Pick, boala Gaucher, boala Fabry sau boala Krabbe sunt tulburari metabolice intalnite mult mai rar in cazul pacientilor din intreaga lume, insa tratamentul medicamentos al oricareia dintre aceste afectiuni pot avea ca efecte adverse pierderea partiala a auzului.

Mutatiile ADN-ului mitocondrial

ADN-ul mitocondrial este acel ADN care este continut de mitocondrii, care sunt organite celulare si care contine 37 de gene responsabile pentru sinteza a 22 de tipuri de ARN de transfer sau de transport, a 2 tipuri de ARN ribozomial si a 13 proteine ale membranelor care ajuta la realizarea procesului de respiratie. Bolile si mutatiile ADN-ului mitocondrial pot fi transmise numai din partea mamei si evolueaza rapid, incluzand tulburari cardiace, metabolice, boli neuro-musculare si multe alte afectiuni, insa anomaliile lantului respirator sunt cele mai frecvente consecinte ale acestor mutatii. Afectiunile cauzate de aceste mutatii nu sunt tratabile cu ajutorul unor metode concrete pana in momentul de fata, iar presbiacuzia este una dintre consecintele care pot aparea in timpul vietii unei persoane care sufera de o astfel de boala.

Simptomele presbiacuziei

Presbiacuzia este intalnita foarte frecvent in randul persoanelor inaintate in varsta si apare in mod mult mai frecvent in zonele in care industria este foarte dezvoltata. Studiile realizate de-a lungul timpului au aratat ca numarul barbatilor afectati in acest sens a fost dublu fata de numarul femeilor a caror simptome s-au inrautatit odata cu inaintarea in varsta.

Aceasta afectiune nu se manifesta in acelasi fel in cazul tuturor persoanelor, insa cei mai multi dintre pacienti acuza o dificultate de a intelege si de a distinge cu exactitate sunetele din timpul convorbirilor, in special a vocilor cu frecvente mai ridicate. Sunetele produse de muzica sunt de asemenea greu de auzit, precum si sunetele de mediu. In general, persoanele care sufera de presbiacuzie vor avea dificultati in vorbire, din cauza auzului neclar. Mai mult decat atat, poate aparea tendinta izolarii de societate in momentul in care auzul este deteriorat.

Cele mai des intalnite simptome ale presbiacuziei sunt:

 • Auzul neclar al conversatiilor celor din jur
 • Dificultatea distingerii sunetelor care contin litera „s” sau grupul de sunete „lea”
 • Dificultatea de a distinge vocile femeilor, spre deosebire de vocile barbatilor care au o frecventa mai joasa
 • Senzatia ca unele sunete sunt prea puternice
 • Tiutul sau zgomotul in urechi, numit tinitus

Presbiacuzia nu este o afectiune care poate fi corectata prin tratament medicamentos, in special in cazul persoanelor in varsta. Auzul poate fi ameliorat cu ajutorul aparatelor auditive sau prin operatie, acolo unde urechea interna permite corectarea prin interventie chirurgicala.

Bibliografie
http://www.annclinlabsci.org/content/38/4/352.long http://www.audiologie-orl.ro/ototoxicitatea/ Geriatric Secrets de Mary Ann Forciea