Termen cautat
Specialitate

Proteza partiala fixa-Maryland


Autor: apostuandra
Imagini

Proteza partiala fixa-Maryland

Tratamentul protetic prin proteze partiale fixe tip Maryland reprezinta o solutie de actualitate.

Factori de succes in reusita tratamentului prin proteze partiale fixe tipMaryland sunt:

 • selectarea adecvata a cazului clinic,
 • designul preparatiei,
 • proiectarea scheletului metalic,
 • adaptarea si cimentarea adeziva a protezei.

Proteza partiala fixa tip Maryland reprezintă o soluţie de actualitate, conservativă, estetică, profilactic parodontala, in cazul unei edentatii unidentare anterioare, aplicata cu succes atat ca proteză provizorie, cat şi ca proteză permanentă.In cazul existentei unei edentatii unidentare in zona frontala impactul psihologic asuprapacientului este foarte mare in contextul exigentelor ce genereaza societatea actuala.Pacientii care prezinta edentatii au tendinta de a ascunde acest lucru considerand-o o infirmitate destul de grava.Aceasta atitudine este maiaccentuata la pacientii cu varste tinere si in special la sexul feminin.Rezolvarile terapeutice posibile in aceasta situatie sunt: proteza partiala fixa: din trei elemente, cu extensie, cu elemente de agregare partiala (inlay,onlay), adeziva; protezarea pe implante; proteza partiala mobilizabila temporara sau pe termen lung; tratament ortodontic. In situaţiile in care sunt posibile toate tipurile de restaurari protetice, decizia finală va tine cont de aşteptările pacientului, de posibilităţile financiare şi de dorinţa acestuia de a urma tratamentul, iar tratamentul protetic cu proteze partiale fixe tip Maryland reprezinta o optiune de actualitate.

Pentru stabilirea planului de tratament si a solutiei protetice separcurgurmatoarele etapeclinico-tehnice, dupa protocoalele standard:

 1. Igienizarea cavitatii orale prin detartraj profesional urmat de periaj profesional; echilibrarea ocluzala
 2. Prepararea dintilor de sprijin cu respectarea urmatoarelor caracteristici:
 3. Cel putin doi pereti opusi cu convergenta conventionala de 6°; Ax de insertie precis, pe cat posibil axial; Acoperire maxima a smaltului integru; incercuire de minim 180°; Elemente de sprijin (stopuri de infundare); Preparatie suficienta pe fetele laterale (0,6 mm).
 4. Amprentarea cu elastomeri de sinteza, folosind tehnica in doi timpi si obtinerea modelului de lucru.
 5. Proba si adaptarea scheletului.
 6. Gravarea metalului,
 7. Realizarea retentiilor macroscopice si
 8. microscopice;
 9. Realizarea componentei fizionomice: la nivelul dintelui intermediar se aplica ceramicaVITA 900 3-D ca material fizionomic de restaurare. Dupa glazura finală, protezele Maryland executate sunttrimise in cabinet.
 10. Cimentarea adezivă cu rasina compozita.
 11. Dupa polimerizare, se indeparteaza rasina in exces cu instrumente adecvate. Se lustruiesc suprafetele. Se face instructajul de intretinere artificiala a protezelor fixe. Va exista o monitorizare apacientului.

Factori de succes in reusita tratamentului prin proteze partiale fixe tip Maryland sunt:

 • selectarea cazului: dinti indemni, strat gros desmalt, spatiu ocluzal de minim 0,5 mm,
 • echilibrarea ocluzala,
 • designul preparatiei - suprafata dentara apreparatiei trebuie sa fie cat mai intinsa,gravata acid si tratata pentru sporireaadezivitatii,
 • proiectarea scheletului metalic
 • adaptarea si cimentarea puntii la nivelulpreparatiilor - rasina de cimentare (colare),trebuie sa aiba proprietati mecanice suficientde bune, iar suprafata smaltului trebuiegravata acid cu acid fosforic 37% timp de 30-60 sec.

Combinand ceramica sau răşină compozită cimentată la smalţul demineralizat cu acid şi unschelet metalic, proteza partiala fixa Maryland imbunătăţeşte puterea legăturii de 3 ori mai multdecat protezele anterioare perforate cu legături pe bază de răşină.

Proteza partiala fixa tip Maryland reprezintă o soluţie conservativă, estetică, in cazul uneiedentatii unidentare anterioare. Design-ul si tehnicile minim invazive utilizate permit mentinerea sanatatii dento-parodontale.

Preparatiile la nivelul dintilor stalpi sunt minime, (peliculare) sunt executate numai supragingival, fara a afecta parodontiul marginal. Evitand implicarea dentinei, senzaţia de durere este eliminată.

Studiile actuale din literatura de specialitate raporteaza o rata de succes in proportie de 80% arestaurarilor de tip proteza fixa Maryland; Calitatea şi imbunătăţirile aduse i-au asigurat succesul atat ca proteză provizorie, cat şi ca proteză permanentă, mai ales in cazurile cand nuse doreşte o indepărtare masivă a structurii dintelui integru.