Termen cautat
Specialitate

Proteze flexibile


Autor: apostuandra
Imagini

Zonele retentive osoase si mucoase sunt frecvent intalnite atunci cand se realizeaza proteze dentare partiale si totale . Totusi prin modificarea protezei dentare , pe baza materialelor flexibile de rebazare se pot optimiza aceste neajunsuri .Materialele flexibile pentru baza protezei prezinta superioritate fata de alte optiuni terapeutice.

Zonele retentive unilaterale sau bilaterale sunt frecvent intalnite si pot determina aparitia de complicatii ce pot altera succesul realizarii protezelor dentare. Managementul acestor situatii include, in mod conventional, alterarea zonei de sprijin a protezei, adaptarea bazei protezei, planificarea atenta a caii de insertie si utilizarea materialului de captusire rezilient.

Un design alternativ al protezei in care inaltimea si grosimea optima rebordului protezei pot fi obtinute ,p oate fi conceput prin utilizarea unui material flexibil pentru baza protetica. Materialul termoplastic pe baza de nailon nu sacrifica functia si prezerva estetica. Protezele moi reprezinta o excelenta alternativa la protezele traditionale dure. Protezele clasice cu baza moale cresc confortul insa, in dezavantajul eficientei. Pentru a nu pierde eficienta masticatorie, purtatorii de proteze folosesc adezivi de proteze care insa pot determina alte probleme. Materialele flexibile reprezinta, actualmente, o optiune care nu afecteaza abilitatea masticatorie.

Protezele flexibile

Protezele din materiale moi sunt, de obicei, folosite atunci cand protezele traditionale cauzeaza pacientului discomfort ce nu poate fi eliminat prin rebazare. Protezele flexibile nu sunt concepute din materiale precum cele utilizate la rebazarea protezelor traditionale. Materialele de rebazare sau captusire sunt substante moi, de consistenta pastoasa care separa baza acrilica dura a protezei de campul protetic. Protezele flexibile utilizeaza o rasina flexibila speciala care previne aparitia leziunilor de decubit la nivel gingival si care permit realizarea corespunzatoare a masticatiei. De asemenea, confera o baza moale care previne aparitia iritatiilor tesuturilor de suport. Dintre produsele comerciale de acest tip : Valplast, Duraflex, Flexite, Proflex, Lucitone si Impak. Valplast si Lucitone sunt fara monomeri.

Avantaje

 • Estetica acceptabila,atat timp cat nu incorporeaza structura metalica,
 • Flexibilitate asemanatoare titanium-ului ce ii permite sa revina la forma initiala dupa o indoire,
 • Este usor de inserat in cavitatea orala,
 • Necesita adaptari minime,
 • Nu necesita modificari ale dintilor restanti,ca in cazul protezelor scheletate (pentru crosete),
 • Flexibilitatea materialului ii ofera posibilitatea protezei de a fi angrenata si pe dinti cu malpozitii,
 • Este posibila rebazarea,
 • Alegere buna de tratament pentru pacienti cu situatie orala compromisa,

Protezele flexibile prezinta numeroase avantaje fata de cele cu baza rigida. Translucenta materialului permite vizualizarea tonurilor coloristice ale tesuturilor de suport, facand protezele aproape imposibil de detectat in cavitatea orala. Absenta crosetelor la nivelul suprafetelor dentare (atunci cand se folosesc crosetele incolore), contribuie la imbunatatirea esteticii. Materialul este foarte puternic si flexibil. Miscarea libera este permisa de catre flexibilitatea conferita per total de aceste proteze. Se obtine o biocompatibilitate completa datorita faptului ca materialul nu contine monomeri sau metal, acestea din urma fiind principalele cauze ale reactiilor alergice la materialele conventionale de proteza. Clinicienii sunt capabili sa foloseasca zone ale campului protetic care nu ar putea fi folosite in cazul protezelor conventionale sau prin tehnicile partiale. Pacientul poate purta dispositive care in mod normal nu ar fi confortabile. Protezele flexibile nu vor determina aparitia de zone sensibile ca reactie negativa la rasinile acrilice si vor absorbi cantitati mici de apa pentru a deveni mai compatibile cu tesuturile moi. Protezele flexibile pot fi utilizate ca un plan de tratament alternative la reabilitarea anomaliilor precum displazia ectodermica.

Dezavantaje

 • Fiind un material plastic,nu poate avea grosime redusa asemenea metalului (cu cat este mai subtire cu atat este mai fragil),
 • Deoarece au grosime mai mare a materialului (in comparatie cu cele metalice),pacientii se pot acomoda mai greu,
 • Conductibilitate termica scazuta-pacientul nu poate simti gustul anumitor alimente,cum ar fi supa fierbinte sau inghetata,
 • Dintii restanti trebuie sa aiba stare parodontala foarte buna,
 • Nu se va aplica pe dinti parodontotici,mobili-proteza flexibila poate accentua pierderea lor,dar si a osului,
 • Taxele de laborator sunt mari,
 • Necesita instrumentar special pentru a realiza ajustarea,
 • Este greu de reparat in caz de fractura,nu se poate adauga material ci doar rebazare .

Protezele flexibile nu sunt, in general, utilizate ca restaurari pe termen lung, fiind indicate ca metode terapeutice provizorii sau temporare. Protezele flexibile tind sa absoarbe apa si adesea se decoloreaza. Protezele partiale ce contin metal reprezinta standardul restaurarilor definitive. Cand se slefuiesc aceste proteze, trebuie utilizate masti, ventilatie corespunzatoare, sisteme vacuum, iar aceasta tehnica este sensibila. Atentia deosebita este necesara in timpul procesarii pentru a evita contactul pielii cu maneca incalzita, cartusul, cuptorul, baia de incalzire, cartusul incalzit, lampile, capul adaptorului cu piston, insertului de injectie.

Pro-flex

Pro-flex este materialul de baza pentru proteze flexibile care poate fi utilizat pentru protezele totale si partiale flexibile. Pickett Dental laboratory concepe proteze flexibile totale si partiale Pro-flex inca din 1998. Pro-flex este usor de manevrat si confera rezultate finale estetice si de calitate.

Materialul de proteze Pro-flex este indicat si in situatii cu anatomie particulara permitand sa fie aplicat la nivelul tuturor zonelor retentive dentare si tisulare. De asemenea, Pro-flex este hipoalergic, fiind recomandat pentru pacientii cu sensibilitate cunoscuta la acrilate sau metal. Din punct de vedere estetic, materialul este semi-translucid permitand protezei sa se integreze mai bine coloristic cu tesutul natural gingival. In cazul protezelor partiale Pro-flex, nu exista crosete metalice. Protezele partiale si cele totale Pro-flex pot fi ajustate cu usurinta de catre medicul dentist.

Proteza flexibila maxilara Pro-flex

Acest material este rezistent, durabil si dens fiind realizat cu ajutorul presiunii si a vacuumului astfel incat sa se muleze perfect pe model. Stratul final este reprezentat de o rasina compozita flexibila care este suficient de ferma pentru a mentine dintii indiferent de fortele ocluzale, insa, in acelasi timp suficient de flexibila pentru a permite conformarea protezei fara ajustari si deretentivizari. Proteza se introduce sub jet de apa calduta pentru a ajunge la temperatura corpului inaintea inserarii sale. Protezele partiale si totale Pro-flex pot fi reparate, iar cele totale pot fi rebazate in cadrul laboratorului cu material Pro-flex Soft Line. Protezele flexibile Pro-flex sunt livrate cu dinti cu aceleasi calitati ca cei utilizati pentru protezele acrilice partiale si totale.

Valplast

Valplast-ul este o rasina pentru proteze flexibile care sunt ideale pentru protezele partiale si restaurarile unilaterale. Rasina este un nailon termoplastic biocompatibil cu proprietati fizice si estetice unice care confera versatilitate nelimitata a designului si elimina preocuparea privind alergiile la acrilat. Protezele partiale flexibile din Valplast permit adaptarea la miscari constante si la flexibilitate in cavitatea orala. Flexibilitatea, combinata cu rezistenta si greutatea scazuta, ofera un confort total si aspect desoebit. Prepararea acestui material este relativ simpla. Valplast-ul este aproape invizibil datorita faptului ca nu prezinta crosete metalice si materialul in sine se integreaza foarte bine cu tesuturile din cavitatea orala. Desi costul este adesea mai mare fata de protezele partiale concepute cu crosete metalice, protezele flexibile Valplast se realizeaza fara proceduri invazive.

Protezele Valplast sunt indicate la pacientii , cu antecedente de fracture ale protezelor partiale, ca alternative la implanturi sau lucrari protetice fixe si in cazul prezentei torusurilor.

Pacientii ar trebui sa igienizeze in mod regulat protezele flexibile Valplast. Aceastea ar trebui imersate in apa timp de 10-15 minute pe zi, sau peste noapte minim de 3 ori pe saptamana. Particolele de la nivelul suprafetei acestora pot fi indepartate prin baie ultrasonica sau prin plasarea protezelor sub jet de apa. Nu se recomanda periajul protezelor valplast deoarece acesta poate indeparta lustrul si abraza suprafata in timp.

Sunflex

Protezele partiale Sunflex sunt realizate din nailon termoplastic biocompatibil dur si sunt practic imposibil de fracturat, dar foarte usoare si translucente, fapt ce permite evidentierea tesuturilor naturale de suport. Protezele flexibile Sunflex sunt virtual invizibile, imposibil de fracturat, fara metale, usoare si incredibil de confortabile. Protezele flexibile Sunflex sunt exclusivfolosite la nivelul arcadelor partial edentate datorita avantajelor lor versatile.

Avantaje:

 • nu sunt necesare crosetele metalice, ci doar crosete la culoarea tesuturilor de suport care se integreaza natural cu dintii,
 • rezista mai bine la pigmentare fata de alte proteze flexibile acrilice,
 • au un grad perfect de flexibilitate,
 • pot fi captusite si reparate, nu se uzeaza si nu devin casante,
 • sunt mult mai estetice fata de alte proteze mobile partiale,
 • confera functionalitate si confort,
 • sunt ideale pentru pacientii care isi doresc proteze partiale fara crosete metalice si care nu sunt alergici la monomeri.

Concluzii

Fabricarea unei restaurari optime depinde de abilitatile medicului dentistin ceea ce priveste selectarea tipului de restaurare indicat pacientului. Fabricarea protezelor pentru arcadele partial edentate reprezinta o provocare speciala in care multe interferente precum caile de aplicare, dintii migrati si ocluzia afectata pot complica planul terapeutic. Protezele flexibile prezinta o pozitie superioara in ceea ce privesc indeplinirea tuturor doleantelor pacientilor referitor la retentivitate si estetica. Protezele flexibile au fost anterior selectate de catre putini pacienti si clinicieni, insa actualmente acestea au devenit o optiune terapeutica de considerat.