Termen cautat
Specialitate

Psoriazis – metode pentru ameliorare sau vindecare


Autor: Elena P.
Specialitate
Imagini

Denumirea de psoriazis deriva din limba greaca, de la cuvantul grecesc psora care inseamna mancarime. Psoriazisul este o afectiune necontagioasa, o boala dermatologica cronica. Aceasta se manifesta prin faptul ca celulele care alcatuiesc pielea sufera un proces de multiplicare foarte rapid. In mod normal perioada de multiplicare celulara la nivelul pielii este de 30 de zile, interval in care pielea se innoieste, adica celulele din straturile profunde ale pielii ajung in straturile de la suprafata acesteia. In afectiunea denumita psoriazis, acest interval de timp este mult diminuat, celulele din straturile profunde ajungand in straturile superficiale ale pielii in doar 3 pana la 6 zile. Astfel, pe teritorii intinse de la suprafata pielii apar placardele, care reprezinta arii mari de tesut cutanat ce prezinta culoarea rosie si manifesta mancarimi. Ajunse in straturile superficiale ale pielii, celulele mor (moartea celulara este un proces caracteristic pentru toate tipurile de celule normale din organism). Celulele moarte sunt intr-un numar foarte mare la suprafata, si astfel se creeaza aspectul unei zone albicioase care prezinta descuamari.

Evolutia psoriazisului este in cicluri. Se observa alternarea ciclurilor de acutizare a afectiunii cu ciclurile de remisiune ale acesteia. Acutizarea psoriazisului se produce cel mai frecvent in anotimpul de iarna. La unele persoane, periada de remisiune a afectiunii poate dura luni sau chiar ani intregi de zile.

Cele mai frecvente zone in care apar plagile tegumentare ingrosate sunt coatele, mainile, genunchii, picioarele, regiunea scalpului, si regiunea sacrala inferioara a spatelui. De asemenea, pe langa piele, pot fi afectate si unghiile si articulatiile. Psoriazisul se poate ameliora sau se poate agrava in decursul timpului. Exista trei forme de psoriazis: forme usoare, forme moderate si forme severe.

Cauzele care declanseaza aparitia psoriazisului nu sunt cunoscute, insa in acest proces sunt incriminati factorii genetici ai individului. Dar, factorii care pot activa psoriazisul sunt infectiile streptococice, anumite medicamente, sau anotimpul de iarna in care se combina pielea uscata cu lipsa soarelui. Un alt factor important in activarea afectiunii este stressul.

Pana in prezent nu este cunoscut nici un tratament eficient impotriva psoriazisului, insa exista cateva solutii pentru ameliorarea mancarimii si calmarea afectiunii. Acestea sunt:

  • Interzicerea scarpinatului – cu cat regiunea de piele afectata este scarpinata mai mult, cu atat macarimea creste in intensitate. Pentru a evita efectuarea scarpinatului noaptea in timpul somnului, se pot purta manusi, si se recomanda taierea unghiilor scurt.
  • Ferirea de rani – locul unde este prezenta o leziune pe piele poate reprezenta un loc prielnic pentru aparitia unei zone cu psoriazis. O rana pe piele (de exemplu, de la incaltamintea prea stramta, de la acul de la curea, de la chimicale agresive, sau chiar alta mai mare) poate determina o hiperactivitate de necontrolat a organismului.
  • Hranirea pielii – pot fi utilizate unele emoliente, intrucat acestea ajuta pielea sa retina apa. Pielea afectata de psoriazis este uscata, iar daca este mentinuta aceeasi stare de deshidratare se poate ajunge la agravarea psoriazisului si accentuarea descuamarii si a mancarimii. Ca si emolient, se poate folosi un ulei de corp neiritant care este mai eficient daca este aplicat imediat dupa baie cand pielea este inca umeda. O alta varianta eficienta este folosiurea unei creme de galbenele cu ceara de albine pentru a pastra la nivel local un grad bun de hidratare.
  • Evitarea consumului de alcool – alcoolul produce in organism unele tulburari de nutritie, care vor favoriza aparitia sau agravarea psoriazisului.
  • Relaxarea – stressul este unul din factorii declansatori ai psoriazisului. Eliminarea stresului zilnic trebuie sa devina o prioritate. In perioadele stresante din viata este necesara relaxarea si o ingrijire completa benefica.
  • Expunerea moderata la soare – este recomandat statul la soare, intrucat cu doze mari de lumina solara puternica, peste 90% dintre persoanele ce sufera de psoriazis observa o ameliorare a afectiunii. Razele ultraviolete actioneaza benefic asupra psoriazisului, dar pot produce arsuri solare si pot creste riscul de cancer de piele, sau pot produce eruptii pe piele in zonele neafectate. Se recomanda folosirea unei creme de protectie solara de calitate pentru aplicarea pe zonele in care nu exista psoriazis, lasandu-se pentru expunere la soare doar zonele afectate.
  • Folosirea umiditatii si a caldurii moderate – baile calde efectuate acasa sau in locuri special amenajate atenueaza placardele si indeparteaza scuamele. Acestea reprezinta un rasfat pentru pielea afectata de psoriazis. Este insa interzisa efectuarea de bai in apa fierbinte intrucat acestea agraveaza mancarimile.
  • Tratarea infectiilor – este foarte importanta tratarea corecta a fiecarei infectii, intrucat un psoriazis preexistent este declansat in momentul producerii unei infectii.
  • Utilizarea tincturii de Mahonia aquifolium in vederea vindecarii – in tratarea psoriazisului cea mai eficienta forma este tinctura. Se vor respecta indicatiile de pe prospect. Acest tratament dureaza mai multe luni, are o actiune mai lenta, dar rezultatele sunt foarte bune.
  • Adoptarea unei atitudini noi si pozitive – este necesara acceptarea faptului ca se sufera de psoriazis. Atitudinea cea mai buna a unei persoane afectate este de a-si concentra atentia pentru a invata sa-l stapaneasca.

Viata oamenilor care sufera de psoriazis poate fi marcata de unele mici neplaceri sau poate ajunge pana la o alterare completa a acesteia, datorita impactului pe care afectiunea o are asupra lor. Un control efectuat la un medic de specialitate poate aduce multe beneficii in viata persoanelor care sunt afectati de psoriazis. Un tratament aplicat la debutul afectiunii poate incetini sau chiar stopa evolutia psoriazisului.

Bibliografie
Andersen J. – Pathology, Mexic, 1997.