Termen cautat
Specialitate

Refluxul gastroesofagian si hernia hiatala


Specialitate
Imagini

Refluxul (curgerea inapoi) continutului gastric in esofag este de cele mai multe ori rezultatul unui sfincter slab, care ar putea avea nevoie de interventie chirurgicala reparatorie, daca tratamentele medicale nu au succes.

Sfincterul esofagian este o valva functionala, constand intr-un inel muscular ce inconjoara esofagul si se contracta pentru a-l separa de stomac. Se afla situat la jonctiunea gastro - esofagiana (locul unde esofagul se uneste cu stomacul), 2 cm sub diafragm.

Alaturi de reflux, incapacitatea esofagului de a se contracta normal si de a elimina sucurile gastrice din esofag, poate contribui la instalarea BRGE. Chirurgul poate apela la endoscopie pentru a investiga aceasta afectiune.

Refluxul este mai frecvent la sugari, varstnici si la persoanele obeze. La sugari, acesta poate fi datorat unui grad de imaturitate a mecanismelor ce regleaza activitatea sfincterului gastro – esofagian. La varstnici, undele peristaltice (contractii ale esofagului) si curatarea acidului devin tot mai ineficiente. Cand este prezenta si o hernie hiatala, apare frecvent un reflux anormal, care ar putea necesita tratament chirurgical. Obezitatea predispune si ea aparitia unei hernia hiatale, posibil prin cresterea presiunii intra-abdominale, care impinge stomacul inspre torace.

Simptomele BRGE sunt tipice si atipice. Simptomele tipice pot fi asociate usor cu refluxul continutului gastric. Acestea includ regurgitatia alimentelor, dificultati la deglutitie, salivatie excesiva si arsuri in piept – o problema frecventa in 4-10 la suta din totalul populatiei adulte. Prin comparatie, simptomele atipice sunt mai rar asociate cu BRGE. Ele includ durerea in piept, raguseala, aspiratia sucului gastric in plamani, o senzatie de sufocare si tuse cronica.

BRGE este o problema cronica. Aceasta necesita ingrijiri la majoritatea pacientilor. Cei ce sufera de mult timp de BRGE pot dezvolta in timp esofagita , iritatia cronica a mucoasei esofagiene, descoperita la 50-70 la suta dintre pacienti. Consecutiv inflamatiei, mucoasa poate ulcera si sangera, ducand la ingustarea esofagului. Mai grava este posibilitatea asocierii refluxului gastro – esofagian cu sindromul Barrett, sau endobrahiesofagul, care netratat, poate duce la cancer esofagian. Operatia chirurgicala este deseori solutia pentru vindecare sau reducerea simptomatologiei si complicatiilor bolii.

Tratamentul BRGE

Masuri igieno – dietetice:

 • Imbunatatirea dietei si scaderea in greutate;
 • Evitarea pozitiei garbovite;
 • Somnul in pozitie inaltata;
 • Reducerea consumului de alcool;
 • Oprirea fumatului;

Medicatie antiacida si pentru motilitate:

 • Antiacide
 • Blocanti de receptori H2 (Cimetidina)
 • Inhibitori ai pompei de protoni (omeprazol, lansaprazol)
 • Agenti care favorizeaza golirea stomacului

Chirurgie:

 • Rezervata pacientilor cu complicatii ale bolii sau simptomatologie intolerabila
 • Incearca sa restabileasca anatomia normala a jonctiunii gastroesofagiene
 • Previne atacarea continua a mucoasei esofagiene de catre continutul acid al stomacului si usureaza vindecarea
 • Poate duce la vindecare sau la ameliorarea esofagitei si a esofagului Barrett (transformari ale mucoasei esofagiene).

Miscarea anormala a stomacului in torace este o boala cronica, numita henie hiatala. Pacientii cu complicatiile de reflux gastroesofagian au hernie hiatala mare.

Hernia hiatala este caracterizata de protruzia unei portiuni din stomac prin hiatusul (deschiderea) diafragmului – o membrane musculotendinoasa ce separa toracele de abdomen. Sfincterul esofagian inferior devine deseori ineficient la pacientii cu hernie de tip I sau III, cauzand simptome dureroase datorate refluxului acid al continutului gastric. Aceasta insa poate sa nu fie o problema in cazul herniei de tip II, in care multi pacienti nu acuza simptomele BRGE. Odata aparuta, hernia hiatala poate actiona alaturi de alte mecanisme de la nivelul jonctiunii gastro – esofagiene, pentru a determina reflux gastroesofaagian. Pacientii adulti cu hernie hiatala au nevoie de operatie, numai dupa ce au fost diagnosticati si cu BRGE.

Singura, hernia hiatala poate sa nu dea simptome si nu necesita interventie chirurgicala. Dar refluxul acidului gastric, pe termen lung, ca in cazul BRGE, este simptomatic cand se asociaza cu hernia hiatala.

Tipuri de hernie hiatala

Tipul I, cunoscut ca si hernie hiatala prin alunecare, este cel mai frecvent. Consta dintr-o simpla herniere (protruzie) a jonctiunii gastroesofagiene in torace. Sfincterul esofagian inferior este deplasat in sus, inspre torace.

Tipul II, cunoscut ca si hernie hiatala paraesofagiana, sau prin rostogolire, implica o parte din stomac ce protruzioneaza in torace, lasand jonctiunea gastroesofagiana in pozitie normala. Este o situatie rara.

Tipul III este o combinatie a tipurilor I si II si este forma cea mai rara.