Termen cautat
Specialitate

Sunt sănătos, de ce mă doare capul?


Specialitate
Imagini

Adeseori confundăm cefaleea cu migrena. Migrena este o tulburare neurologică cronică, caracterizată prin cefalee ( durere de cap) repetată, de intensitate medie până la severă, localizată pe o parte a capului. E asociată de obicei cu tulburări ale sistemului vegetativ: vărsături, greață, sensibilitate la lumină, zgomot, mirosuri.

Cefaleea este principalul simptom al migrenei, poate dura de la 4 la 72 de ore. Sunt câteva aspecte care trebuie luate în considerare atunci când avem dureri de cap.

V-ați trezit cu dureri de cap? Se poate să ne trezim cu dureri de cap, chiar și după ore suficiente de somn. Dormim în încăperi care nu permit o circulație liberă a aerului, iar pe durata nopții, cantitatea de oxigen scade. Concentrația minimă de oxigen din aer de care avem nevoie este de 19.5%. În repaus consumăm în medie 15-20 ml oxigen pe kg/corp în fiecare minut. Nu uitați: înainte de somn, camera trebuie aerisită.

Evitarea zonelor intens circulate de mașini și evitarea încăperilor unde se fumează sunt câteva din soluțiile pentru ca durerea de cap să ne ocolească. Noaptea plantele trec la o respirație aerobă, consumând oxigen și eliberând dioxid de carbon. Așadar, e de preferat să nu așezați plantele în camerele în care dormiți.

Câte lichide ați băut astăzi? Durerea de cap este și unul din primele simptome ale deshidratării, condiția pentru a nu ajunge în această situație e să consumăm 30 ml apă pentru fiecare kg pe care îl avem. Vorbim de apă și nu de orice lichide, pentru că lichidele a căror concentrație în săruri este prea mare, alcoolul, băuturi cu conținut mare de cafeină, lichidele foarte bogate în zaharuri, consumate în cantitate mare, deshidratează.

Ați mâncat? Durerea de cap este prezentă și în cazul unei hipoglicemii. O iritabilitate împreună cu o durere de cap, poate reprezenta o simplă hipoglicemie. Dacă mâncam și tot nu trece durerea după jumătate de oră, e nevoie să luăm în calcul alte cauze și să apelăm la medic.

Hipoglicemia nu este o boală, ci o stare. Ea reprezintă scăderea nivelului glucozei din sânge sub limita inferioară a normalului (valoarea normală a glicemiei a unui adult este între 70–109 mg/dl pe nemâncate). Alte simptome și semne ale hipoglicemiei sunt: greață, oboseală, iritabilitate,  lipsa puterii de concentrare, neliniște, transpirație excesivă care nu a fost determinată de efort fizic, creșterea frecvenței cardiace, tremurături, schimbări ale dispoziției, letargie etc.

Cât de mult și cât de bine ați dormit? Avem nevoie în mod normal nevoie de 7-9 ore de somn sănătos. Chiar și cu un număr suficient de ore de somn, e posibil să ne trezim obosiți sau cu dureri de cap. Hormonul responsabil pentru controlul somnului, melatonina, este direct influențat de lumină. Ziua secreția lui scade, iar noaptea crește. E important să eliminăm orice surse de lumină în timpul somnului și ideal este să păstrăm aceeași oră de culcare și aceeași oră de trezire. Nici prea mult somn nu e benefic, pentru că ne poate aduce într-o o reală stare de extenuare.

Durerea de cap, simptom al tulburării de vedere. E posibil să avem tulburări de vedere de care nu suntem conștienți, principalul simptom care apare este durerea de cap. Atunci când citim, indiferent de unde, e indicat ca după fiecare 40 de minute să ne relaxăm ochii privind în depărtare cel puțin 10 minute.

Se schimbă vremea și vă doare capul? Schimbările bruște ale vremii ne dau dureri de cap, amețeli, irascibilitate. Condițiile meteorologice ne influențează, desigur, dar nu ne îmbolnăvesc!

Durerea de cap și medicamentele. Atenție la prospectele care menționează cefaleea la efecte adverse. Un medicament prescris pentru o afecțiune cronică nu trebuie eliminat doar pentru că avem o durere de cap și am găsit acest simptom menționat printre efectele secundare. Renunțarea la un medicament se face sub directa indicație a medicului.

Cât de mult ne dăunează mediul înconjurător? Referindu-mă la factori luminoși, auditivi și olfactivi, o intensitate prea mare lor  și o durată de expunere prea lungă poate duce la dureri de cap. Apoi, o cantitate prea mică de lumină, rece sau cu alte caracteristici decât lumina naturală, ne obosește ochii. Zgomotele puternice și repetate sau sunetele în surdină, continue și agasante, mirosurile puternice declanșează cefaleea. Evitați așadar stimularea continuă pentru perioade lungi de timp a receptorilor. De asemenea, "răul de mașină", pe lângă greață, amețeală, transpirații reci, paloare, aduce și o cefalee destul de importantă.  

V-ați lăsat de un viciu? Când încercăm sau am reușit să ne lăsăm de un viciu, în loc să ne simțit mai bine brusc, e posibil să devenim nervoși și cu dureri de cap. Spre exemplu, durerea de cap din weekend poate să fie dată de lipsa ceștii de cafea din zilele de muncă. Absența bruscă a cafeinei din organism duce la sevrajul cofeinic.

Sevrajul apare la câteva ore după ce o doză de cafeină a fost omisă sau când este redusă prea repede. Există și supradozaj cu cofeină care provoacă dureri de cap, alături de greață, tremurături, vomă, diaree, vertij, agitație. La tulburări de acest gen se poate ajunge și după ce reununțăm la fumat, în această situație un ajutor îl constituie substituienții cu nicotină. În oricare caz v-ați afla, sunt multe metode care ajută la trecerea peste momentele dificile și, desigur, recomandat este să consultați medicul.

Sunteți stresați? Cred cu tărie că stresul poate fi evitat. Orice situație care solicită un mecanism de adaptare din partea organismului creează stres. Agenții cauzali  pot fi: fizici, psihici, chimici, biologici etc. Cu cât intensitatea de acțiune și durata agentului stresor este mai mare, cu atât intensitatea stresului crește. Invers, eliminarea sau reducerea intensității acestor elemente ne poate scăpa de stres. Creierul este dirijorul întregului organism, orice perturbare în homeostazia acestuia trebuie corectată, orice stres asupra organismului este resimțit direct de către creier și poate cauza dureri de cap.

Hormonii și durerea de cap. Cuvântul "hormon" își are originea în limba greacă și înseamnă "a stimula". Un dezechilibru în nivelul concentrației unui hormon produce diverse  tulburări. Spre exemplu unul din simptomele care apare la orice femeie în timpul menstruației este cefaleea, această durere fiind asociată cu modificări ale nivelurilor de estrogen. Este important a se avea în vedere și cazul instalării menopauzei și a perioadei de adaptare a organismului cu această stare absolut nouă.

Un subiect considerat sensibil este durerea de cap și actul sexual. Actul sexual cu sau fără climax (orgasm) cauzează dureri de cap, desigur există și situația în care durerile de cap dispar complet după actul sexual. Cum ar putea sexul sa cauzeze dureri de cap? Întregul act sexual reprezintă pentru organism o revoluție în care totul suferă modificări temporare, care pot fi reprezentate și de cefalee sau chiar migrenă. Totuși, în timpul actului sexual și mai ales în timpul orgasmului sunt produși în cantități mult mai mari decât în condiții normale numeroși hormoni și neurohormoni. Dintre aceștia, oxitocina sau "hormonul dragostei" și dopamina sau "hormonul plăcerii", împreună cu endorfinele eliberate brusc (analgezicele organismului) tratează practic cefaleea.

Este important de reținut faptul că cefaleea poate să apară în foarte multe afecțiuni cronice sau acute, împreună cu o sumedenie de alte simptome. O durere de cap trebuie tratată cu seriozitate, deoarece poate fi secundară unei afecțiuni grave.