Termen cautat
Specialitate

Traumatismele craniene


Specialitate
Imagini

Tipuri de traumatisme craniene

Circa 1 din 800 de copii cu traumatisme craniene are leziuni severe ce pot duce la deces. De aceea este vitala intelegerea celor trei tipuri mari de leziuni craniene, deoarece uneori leziunile apparent minore pot duce ascunde complicatii interne grave.

Fractura de craniu localizata

Unul dintre cele mai frecvente mecanisme de traumatizare craniana este cel direct, prin lovitura in cap. Aceasta poate provoca o fractura a oaselor craniului si hemoragie (sangerare) dedesubt – indicatie a unei contuzii la nivelul creierului. Copiii cu acest tip de traumatisme se trezesc deobicei rapid, dar deseori au un deficit neurologic, in functie de parte ape care a fost lovitura. Aceasta ar putea insemna o slabiciune sau pierderea vorbirii, care se amelioreaza pe masura ce umflatura se retrage. Pentru acesti copii, prognosticul este bun, deoarece restul creierului este deobicei neafectat.

Fractura simpla

O lovitura in craniu a dus la o fractura simpla, liniara. In unele cazuri, pielea si tesuturile de pe ambele margini ale fracturii pot sa ramana neafectate si este necesara evaluarea conform scorului Glasgow, pentru determinarea complicatiilor.

Creierul neafectat

Nu apare pe imaginea computerului tomograf (CT) nicio leziune serioasa a tesuturilor sau a creierului. In anumite cazuri de fractura localizata, creierul se poate umfla si poate sa apara hemoragie, insa efectele sunt deobicei pe termen scurt. Ocazional, sangerarea din jur poate fi mai mare.

Leziunile cu zona de impact mai mare

Traumatizarea masiva a craniului – Fracturi multiple si posibila penetrare a craniului cu obiecte straine. Craniul este deformat semnificativ.

Hemoragia – Sangerarea intracraniana (in interiorul capului) provine din meninge (membranele ce inconjoara creierul) si din creier. Pe masura ce creierul este comprimat, se produce hematomul extradural (sangele se aduna in membrana externa). Daca lovitura la cap este mai puternica sau pe o suprafata mai mare, pot sa se produca fracture multiple ale oaselor craniene si chiar penetratia obiectului. Cauzele frecvente ale acestor traumatisme devastatoare include caderile cu lovirea capului de asfalt sau o lovitura primita in cap. Astfel de lovituri pot provoca deformari ale creierului, micro - rupturi ale tesuturilor si uneori sangerare masiva. Poate fi necesara interventia chirurgicala de urgenta, pentru a corecta leziunile, dupa oprirea hemoragiei si sunt previzibile problemele neurologice pe termen lung.

Leziunea anoxala difuza

Leziunea anoxala difuza este leziunea tipica ce se produce cand copilul este aruncat prin aer cu viteza mare, in cazul unui accident rutier. Poate sa nu apara sangerare vizibila in creier, dar produce o inflamatie foarte grava si leziuni pe termen lung. Prioritatea in acest caz este de a reduce presiunea in cap, de exemplu prin administrarea diureticelor. Acest tip de traumatism reprezinta motiv de ingrijorare, deoarece in leziunile difuze sunt afectate toate partile creierului si aceasta afectare se poate insoti de leziuni ale trunchiului cerebral, datorita rasucirii si inclinarii capului fata de gat. Scanarea prin rezonanta magnetic nucleara (RMN) este necesara pentru a vizualiza modificarile fine din leziunea anoxala difuza. Aceste leziuni provoaca inflamatia creierului si poate duce la dizabilitati cronice. In leziunea anoxala difuza, craniul si uneori si creierul pot sa nu prezinte modificari vizibile.

Miscarea creierului – O schimbare rapida de directie, precum aceea care are loc cand un copil este lovit de o masina sau cade de la o fereastra, provoaca strivirea creierului de interiorul cutiei craniene si revenirea lui inapoi. Se pot produce leziuni intinse, datorate rupturilor microscopice a tesutului nervos.

Ingrijirile pe termen lung

Dupa evaluarea initiala si tratamentul aplicat, procedura implica o perioada de asteptare pana la recapatarea completa a constientei si urmarirea procesului de trezire.

Dup ace copilul isi revine dupa traumatism, fapt care poate dura intre cateva minute si cateva zile, se continua investigatiile (inclusiv scanarea aditionala) care ar putea da indicatii legate de deficitele permanente. Copilul ar putea trece printr-o stare initiala de confuzie, dar in majoritatea cazurilor isi revine rapid. Dificultatile de invatare pot fi evaluate de-abia dupa cateva luni; in general dupa sase luni se pot identifica deficitele care vor persista pe termen lung.

Recuperarea

In timpul acestor luni, recuperarea se poate aborda prin mai multe metode: fizioterapie, terapie ocupationala, logopedie si neuropsihologie. Pacientii cu leziuni grave pot fi foarte iritabili si comunicarea cu ei dificila. Varsta copilului poate afecta severitatea posibilelor leziuni rezultate prin traumatismul cranian, acestea fiind mai grave la varsta mai mica. Mai mult, cu cat copilul este mai mic, cu atat este mai probabil decesul lui din cauza traumatismelor severe.

Complicatii

Dupa un traumatism cranian sunt posibile numeroase sechele. Un copil cu un traumatism cranian minor poate avea probleme pe termen scurt - clasificate ca tulburare postraumatica de stres. Ea se poate manifesta cu tulburari de comportament, fobie, dificultati in procesul de invatare, datorita pierderii puterii de concentrare. In cazuri mai severe, lezarea creierului poate duce la deficiente fizice. Multi pacienti nu au deficient fizice, dar prezinta probleme ale memoriei, concentrarii, comportamentului si capacitatii de invatare rapida.

Traumatismul lobului frontal

Traumatismele lobului frontal sunt foarte grave si pot avea efecte devastatoare, deoarece nu afecteaza numai comportamentul, ci si personalitatea. Leziunile lobului frontal afecteaza si “functia de executie” a creierului. Aceasta consta in capacitatea de a asimila informatia fractionat si de a o integra intr-un intreg si aceasta este cheia intelegerii si a interactiunii noastre cu lumea. Copiii afectati vor avea probleme cu planificarea, organizarea si coordonarea gandurilor. Pot aparea si dificultati in vorbire.

Din fericire, majoritatea traumatismelor craniene nu sunt severe, cele mai multe se vor rezolva cu recuperarea totala. Desi traumatismele sunt relative frecvente, complicatiile pe termen lung precum epilepsia si leziunile de nervi cranieni sunt foarte rare.