Termen cautat
Specialitate

TULBURARI PSIHICE ALIMENTARE


Imagini

TULBURARI PSIHICE ALIMENTARE

Bolile psihice asociate cu alimentatia sunt caracterizate de modificari severe in regimul alimentar, cu consecinte primejdioase atat fizice cat si psihice. Aparitia lor se datoreaza unor sentimente negative care nu pot fi procesate de persoana in cauza. Complexe de inferioritate, tulburari anxioase, frica de maturizare si nemultumirea de sine sunt doar cateva din cauzele psihologice implicate. Aceste tulburari sunt reprezentate de anorexie si bulimia nervoasa.

ANOREXIA NERVOASA

Reprezinta o tulburare de tip nervos asociata cu alimentatia care presupune scaderea profunda in greutate si deformarea imaginii propriului corp. Cauza disfunctiei psihice este o teama prevalenta si intensa de ingrasare. Boala tinde sa fie caracteristica adolescentelor si femeilor tinere, dar o pot face si baietii pubertari sau tineri.

Primul caz de anorexie din istorie a fost inregistrat in 1694 de Richard Morton, medicul regelui James al-II-lea al Angliei. A descris cazul unei fete de 18 ani care nu avea pofta de mancare, era doar piele si os, studia in timpul noptii intensive, fara semne de oboseala si prezenta amenoree (lipsa fiziologica sau patologica a ciclulu menstrual). Morton a numit conditia “atrofie nervoasa”. Tratamentul aplicat de el a constat in plasturi pe stomac, saruri de amoniu si tincturi amare, dar nu au avut nici un efect, iar fata a murit in urmatoarele luni.

Maladia se manifesta prin impunerea rigida de a scadea in greutate cu orice pret. Pacientul are o viziune distorsionata despre propriul trup si crede ca este prea gras (chiar si in cazurile in care nu este). Recurge la tratamente drastice pentru a-si invinge teama de ingrasare: se infometeaza, practica un regim alimentar sever si restrictiv, foloseste in mod excesiv laxative, purgative si diuretice sau se supun unor exercitii fizice exagerate. Consecintele comportamentului inadecvat includ perturbari fiziologice, dereglari hormonale care duc si la amenoree.

ANOREXIA NERVOASA ATIPICA

Se refera la o tulburare de tip anorexic, care prezinta caracteristicile acesteia, dar tabloul clinic global nu cuprinde toate simptomele specifice. Unele dintre semnele-cheie precum amenoreea sau frica intensiva de ingrasare, pot sa nu apara. Scaderile majore in greutate pot avea si cauze somatice.

BULIMIA NERVOASA

Este un sindrom care se defineste prin episoade alternative de hiperfagie (foame excesiva) si incidente anorexice. Persoana este obsedata de controlul greutatii, probabil din cauza unui tip de personalitate perfectionist, asa ca intre fazele hiperfagice, pacientul foloseste laxative, diuretice sau substante emetizante (care induc voma) pentru a reabilita volumul corporal. Sportivii precum boxerii, luptatorii, balerinele, etc. au tendinta de a dezvolta bulimie datorita necesitatii de a-si controla corpul, pentru a se putea incadra intr-o anumita categorie de greutate.

Simptomele asociate bulimiei sunt:

  • Perioade recurente de apetit exagerat, ingerare alimentara vasta intr-un timp redus (mai putin de 2 ore)
  • Sentiment de culpabilitate dupa infulecarea abuziva, urmat de frica bolnavicioasa de crestere in greutate
  • Autostimularea vomei cu substante emetizante
  • Apucaturi anorexice precum efortul fizic exorbitant sau folosirea de laxative si purgative

BULIMIA ATIPICA NERVOASA

Reprezinta o tulburare care prezinta unele simptome specifice bulimiei, dar tabloul clinic nu justifica acest diagnostic. Comportamentele distinctive bulimice ca si accesul de hiperfagie recurent sau folosirea compulsiva de laxative, nu afecteaza in mod radical greutatea corporala.

Bibliografie
- Clasificatia Internationala a Maladiilor (CIM) revizia a 10-a a O.M.S. Vol. I, Editura Medicala, Bucuresti, 1993 - http://www.sfatulmedicului.ro/ - http://ro.wikipedia.org